Economic

Balanta economisirii la Brasov a inceput sa se incline in favoarea valutei

  • logomytex.png
 

In ciuda evolutiei dobanzilor din ultima jumatate de an, populatia are incredere in produsele bancare de economisire. Potrivit unui studiu realizat recent de Banca Nationala a Romaniei, depozitele la vedere si la termen au cumulat, in primele noua luni, peste 64% din totalul activelor financiare ale populatiei, in timp ce detinerile de actiuni si primele de asigurare de viata nu au reusit sa convinga prea multi clienti. Totusi, scaderea drastica a dobanzilor oferite de banci deponentilor a afectat deja, cel putin la nivelul judetului Brasov, inclinatia spre economisirea in moneda nationala. Brasovenii renunta, incet-incet, sa-si mai depuna economiile in conturi in lei, optand pentru plasarea lor in conturi in valuta. Mai ales ca dobanzile la lei au ajuns sa ofere un randament real negativ, fiind chiar si de 3% pe an, in unele cazuri sub nivelul celor la valuta. Asa se face ca, la finele lunii septembrie, brasovenii aveau plasati in depozite la vedere in moneda nationala nu mai putin de 3.222 miliarde de lei vechi. In acelasi timp, depozitele la termen insumau, potrivit datelor statistice ale BNR, 7.589 de miliarde de lei vechi. Din acestea, aproape 4.888 de miliarde de lei vechi reprezentau economiile populatiei. Alte 443 de miliarde de lei vechi erau plasate, la sfarsitul lunii septembrie, in certificate de depozit in moneda nationala. Comparativ cu luna precedenta, statisticile releva o crestere cu 0,4% a volumului depozitelor in lei, constituite de persoanele fizice si cu 1,1% a certificatelor de depozit in aceeasi moneda.

Economiile in devize castiga teren
In schimb, economiile in valuta erau, conform datelor BNR, mult mai mici decat cele in lei. Astfel, disponibilitatile la vedere totalizau 2.142 de miliarde de lei vechi, in timp ce certificatele de depozit doar 150 de miliarde de lei vechi. Deci brasovenii au cumparat de aproape trei ori mai putine certificate in valuta, decat in lei. In ceea ce priveste depozitele la termen in valuta, acestea sunt cu peste 50% mai mici ca volum decat cele in moneda nationala. Potrivit datelor BNR, in conturile de depozite in valuta deschise la bancile comerciale brasovene existau, la finele lunii septembrie, 3.413 miliarde de lei vechi, aproximativ 2.537 de miliarde de lei vechi apartinand populatiei. Cu toate ca volumul plasamentelor in valuta se situeaza inca la un nivel inferior celui in lei, cifrele indica faptul ca depozitele in devize vin puternic din urma. Astfel, raportate la luna precedenta perioadei analizate, datele releva o crestere cu 4,4% a volumului depozitelor in valuta constituite de persoanele fizice si cu 9,4% a certificatelor de depozit in valuta, in timp ce plasamentele in lei s-au mentinut la acelasi nivel.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button