myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Ministerul Mediului pregătește Programul „Rabla” 2013

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Prima de casare va crește de la 3.800 lei la 1.500 de euro (6.500 lei), iar voucherul va fi transmisibil.

Programul „Rabla” pe 2013 va fi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului în 15 aprilie. După lansarea în dezbatere publică, va mai trece o săptămână, în care se așteaptă observațiile și propunerile celor interesați, înainte ca programul să poată începe.
Modul în care se va desfășura programul va fi stipulat într-un ghid de finanțare, aprobat prin ordin de ministru, astfel că nu va fi necesară adoptarea de către Guvern. Până în acest moment, este sigur că valoarea voucher-ului va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei, a precizat ministrul Rovana Plumb. Pentru casarea unei mașini va fi acordat un voucher, care va putea fi folosit pentru achiziționarea unui automobil nou sau va putea fi vândut de către proprietar.
„Cu siguranță va fi posibilă înstrăinarea tichetului, pentru că sunt foarte mulți cetățeni care nu au posibilitatea să își cumpere un autoturism numai în baza tichetului”, a spus Rovana Plumb. Ministrul a adăugat că nu va mai exista posibilitatea obținerii unei reduceri mai mari la achiziționarea unui nou autoturism, prin prezentarea a până la trei tichete valorice de către cumpărător.

Proprietar, minim un an?
Întrebată care va fi bugetul alocat programului anul acesta, ministrul Rovana Plumb a spus că acesta este în evaluare, precizând totuși că va fi „aproximativ egal, dar nu mai mare” față de cel de anul trecut. Rovana Plumb a mai spus că, din Fondul de Mediu, din care este finanțat Programul „Rabla”, trebuie restituită și vechea taxă auto celor care au câștigat procesul intentat statului, suma necesară fiind estimată în acest moment la un miliard de lei.
De la începutul acestui an a fost restituită suma de aproximativ un milion de euro. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mai precizat că noul program pentru stimularea înnoirii parcului auto nu se va mai numi „Rabla”, deoarece ministerul are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare. Ea nu a dorit să dezvăluie posibilele nume ale programului, spunând doar că se lucrează „pe trei formule”. Prima variantă a Programului „Rabla” din acest an a apărut în ianuarie când Rovana Plumb anunța că Ministerul Mediului vizează schimbări în acest program, care s-ar putea aplica mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2, printre care creșterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar și acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.
Ulterior, ministrul a anunțat că și mașinile Euro 3 mai vechi de 10 ani vor fi incluse în program. De asemenea, se zvonește că statul va condiționa casarea unui autoturism numai celor care dețin mașinile de cel puțin un an. Dacă zvonul se va adeveri atunci planurilor celor care au sperat să cumpere mașini cu câteva sute de euro și să încaseze pe fiecare câte 1.500 de euro s-au cam risipit. În prezent, prin Programul „Rabla”, o persoană poate cumpăra o mașină nouă, prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacționate pe piața liberă.

186.854 de mașini casate în 2010
Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.
Tichetele sunt acordate proprietarilor care își casează mașinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administrația Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere. Valorificarea la liber a voucherelor și posiblitatea achiziționării unei mașini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul „Rabla”.
În 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de mașini noi cu ajutorul bonurilor valorice, față de 32.327 de mașini scoase din uz prin ediția 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârșitul fiecărui an.
În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate și achiziționate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740 de origine autohtonă, potrivit raportului AFM pe 2012.
Pentru achiziționarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate. Anul trecut, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.

 Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Anunturi MyTEX
Tipotex SA

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Isaran Residence

Curs BNR

Mie, 26 Oct 2016
Euro   Euro   EUR   4.4955   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1160   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.0246   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1519   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2065   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0813   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.2985   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   145.4900   Scădere
Facebook MyTex.Ro
ICCO Systems

Sunteţi de acord cu decizia lui Klaus Iohannis de a nu desemna un prim-ministru cercetat penal?

Cele mai citite

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter