myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Consumatorii de energie electrică vor fi obligați să constituie garanţii pentru plata facturilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Peste trei luni, românii ar putea plăti garanţii de câteva sute de lei pentru curentul electric. Măsura este inclusă într-un proiect al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi vizează în special persoanele care s-au dovedit a fi rău platnice. Vorbim despre cei care au cel puţin două facturi neachitate într-o perioadă de un an de zile, dar proiectul se referă şi la cei care fură energie electrică sau nu sunt proprietarii locului de consum.
„Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor”, a anunţat, ieri, la Forumul Regional Energetic, Roxana Gheorghe, director în cadrul ANRE. Oficialul a menţionat că proiectul normativ este în dezbatere publică, iar eventualele sugestii şi comentarii se pot transmite la ANRE până la data de 29 iunie 2018.
„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat. Potrivit documentului, „în momentul solicitării de constituire de garanţii financiare, OD informează titularul de contract asupra condiţiilor de actualizare, executare, reconstituire şi restituire a garanţiei financiare”.
Principalele tipuri de garanţii financiare care pot fi constituite în vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de titularul de contract, sunt: Depozit la dispoziţia OD deschis la o bancă, în cuantumul şi cu valabilitatea comunicate de OD; Scrisoarea de Garanţie Bancară emisă de bancă în favoarea OD; Titluri de stat păstrate la o bancă custode, autorizată de Banca Naţională a României; Certificate de depozit păstrate la o bancă custode, autorizată de BNR; Cont Escrow.
„În cazul în care titularul de contract care a constituit o garanţie financiară în favoarea OD nu îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de OD în termenele prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, OD are dreptul: la împlinirea a 60 de zile de la data scadenţei la plată a facturii, să notifice titularul de contract asupra intenţiei de executare a garanţiei financiare; să execute garanţia financiară constituită, în limita obligaţiilor de plată neachitate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data notificării menţionate”, se mai arată în proiect.
De asemenea, în cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. „Executarea garanţiei financiare nu exonerează titularul de contract de la plata penalităţilor calculate până la momentul respectiv conform contractului cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice”, mai arată proiectul citat. Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.

Imobiliare.ro

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Laboratoarele Sfanta Maria

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 21 Feb 2019
Euro   Euro   EUR   4.7559   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1941   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4795   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1867   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2450   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1792   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4316   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   149.8300   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va renunţa Victor Ciorbea la un nou mandat ca Avocat al Poporului?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter