myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BNR estimează că rata inflaţiei ar putea atinge „valori uşor mai ridicate pe orizontul foarte apropiat de timp”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Rata anuală a inflaţiei ar putea atinge „valori uşor mai ridicate pe orizontul foarte apropiat de timp”, comparativ cu cele previzionate anterior, arată minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR, publicată recent de instituţie.

Imobiliare.ro

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile date şi analize reconfirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni deasupra intervalului ţintei, în linie cu prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2018, potrivit căreia rata anuală a inflaţiei ar urma să revină la finalul anului curent în apropierea limitei de sus a intervalului şi apoi să reintre şi să rămână în jumătatea lui superioară în cursul anului 2019. S-a notat, totodată, că valorile uşor mai ridicate pe care le va atinge probabil rata anuală a inflaţiei pe orizontul foarte apropiat de timp, comparativ cu cele previzionate anterior, sunt atribuibile acţiunii factorilor pe partea ofertei, respectiv unor dinamici relativ mai alerte de preţuri anticipate pe segmentele LFO, combustibili şi produse din tutun. În acest context, unii membrii ai Consiliului s-au arătat din nou preocupaţi de riscul ca o asemenea evoluţie a inflaţiei să dezancoreze anticipaţiile inflaţioniste pe termen mediu, considerând, totodată, că relevanţa lui ar putea fi sporită de o eventuală creştere peste aşteptări a unor preţuri administrate şi a preţului internaţional al petrolului”, subliniază documentul. 

Incertitudinile la adresa inflaţiei au sporit în acest an.

„În evaluarea membrilor Consiliului, caracterul mixt al evoluțiilor din primele luni ale anului sporește incertitudinile asociate perspectivei inflației evidențiate de cea mai recentă prognoză pe termen mediu și riscurile la adresa acesteia. S-a agreat că în actualul context acestea au ca surse majore comportamentul încrederii și evoluția probabilă a venitului disponibil real ale populației, inclusiv din perspectiva condițiilor tensionate de pe piața muncii și a majorărilor unor categorii de venituri, dar și a impactului potențial al măririi prețurilor combustibililor și ale unor utilități. S-au făcut referiri și la atragerile de fonduri europene mult inferioare programului relevate de execuția bugetară aferentă primelor cinci luni ale anului și la incertitudinile asociate perspectivei politicilor publice, cu implicații asupra dinamicii investițiilor, precum și la noile inițiative legislative vizând sectorul bancar, cu potențial impact advers asupra activității de creditare, inclusiv pe segmentul societăților nefinanciare”, menţionează BNR.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să urce deasupra limitei de sus a intervalului țintei staționare în primele două luni ale trimestrului II, crescând la 5,22% în aprilie, de la 4,95% în martie, și la 5,41% în mai. În schimb, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a întrerupt practic mișcarea ascendentă în aprilie, ajungând la 3,09%, de la 3,05% în martie, iar în luna mai a scăzut la 2,95%, ușor sub nivelul prognozat.

Citiți și: 

BNR menține dobânda de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Hotel Cubix Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 22 Feb 2019
Euro   Euro   EUR   4.7619   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1988   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4653   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1953   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2449   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1775   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4348   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   149.8300   Stagnare
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu decizia lui Iohannis de a contesta Bugetul la CCR

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter