myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sondaj. Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare în trimestrul I din 2019

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Instituţiile financiare din ţara noastră au înăsprit semnificativ, în trimestrul I din 2019, standardele de creditare, potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, publicat recent de Banca Naţională a României (BNR).

Recrutare Autoliv Brasov

„Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru creditele de consum acordate populației. Pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menținut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior”, se arată în document.

În perioada următoare (T2 din 2019), instituțiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare și moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populației. În cazul companiilor nefinanciare, așteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare.

Creşteri vs. scăderi

Cererea a crescut marginal, în trimestrul I din 2019, în cazul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri și a scăzut semnificativ în ceea ce privește creditele de consum acordate gospodăriilor, relevă sondajul realizat de Banca Naţională a României (BNR). La nivelul companiilor nefinanciare, cererea a consemnat o reducere moderată. În funcție de dimensiunea companiilor, se observă o diminuare semnificativă a cererii de credite în cazul companiilor mari și o scădere moderată în cel al companiilor mici și mijlocii.

„Pentru sectorul populației, în T2 2019 băncile estimează o creștere marginală a cererii de împrumuturi pentru locuințe și o diminuare moderată în cel al creditelor de consum. În sectorul companiilor, se așteaptă o evoluție constantă a cererii la nivel agregat. Din partea companiilor mici și mijlocii, instituțiile de credit estimează că cererea se va majora marginal în trimestrul următor”, subliniază BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR şi are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Chestionarul este structurat în două secțiuni, urmărind distinct caracteristicile creditului către companii nefinanciare și populație. Întrebările vizează opiniile băncilor privind evoluția standardelor de creditare; termenilor și condițiilor de creditare; riscurilor asociate creditării; cererii de creditare şi altor detalii specifice creditării.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 05 Dec 2019
Euro   Euro   EUR   4.7764   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3067   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6549   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3562   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2465   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2680   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4421   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.3700   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca din banii braşovenilor să fie plătite greşelile conducerii clubului Corona?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter