myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Un raport salarial revoltător

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În momentul de față, salariul mediu în sectorul bugetar din România este cu aproape 20% mai mare decât în sectorul privat. Iar dacă proiectul pritocit la Guvern și trâmbițat toată ziua nu de premier, nu de ministrul de Finanțe, ci de d-na Lia Olguța Vasilescu va deveni literă de lege, diferența aceasta se va mări substanțial în favoarea celor plătiți de stat. Mă rog, nu în favoarea tuturor, că din câte am înțeles sunt unele categorii de bugetari – cu o pondere, ce-i drept, mai redusă în armata lucrătorilor la stat - care fie nu câștigă nimic de pe urma noii legi, fie mai rău, vor pierde bani.

Imobiliare.ro

În țări mai în firea lor, situația este alta,mai precis opusă celei din România: raportul dintre salariile angajaților în mediul privat și cele ale bugetarilor este în favoarea primilor. În Germania, de pildă, salariul mediu brut din sectorul privat este cu 5-6% mai mare decât cel al bugetarilor. Iar acest procentaj înseamnă cam 250 de euro lunar. În Ungaria, un salariat al statului are un câștig mediu cu vreo 14% mai mic decât cel al unuia din mediu privat. În Statele Unite, acum vreo patru ani, președintele de atunci, Barack Obama, propunea cu timiditate, într-un mesaj adresat Senatului, o creștere de …0,5% a salariilor angajaților federali civili, pentru a se pune capăt unei perioade de îngheț salarial. La noi, un asemenea procentaj ar stârni fie indignare, fie ilaritate.

Că ceea ce se întâmplă în țara noastră – și din acest punct de vedere – nu-i normal o spun oameni și din resurse umane, și din antreprenoriat, și din finanțe, și analiști ai pieței muncii. Într-un stat ce funcționează corect și unde regulile și principiile ce guvernează economia de piață nu-s doar vorbe-n vânt, bugetarii câștigă mai puțin, în medie, decât angajații din sectorul privat. „Acest lucru se întâmplă din cauză că, de obicei, în sectorul bugetar se duc oameni care nu rezistă la presiunea din mediul privat, la sacrificiile mai mari pe care un angajat trebuie să le facă acolo. Or, ce se întâmplă în România este revoltător”, afirmă președintele unei companii de head-hunting.

În România, ponderea în produsul intern brut a cheltuielilor cu salariile bugetarilor a ajuns mai mult decât dublă în ultimul deceniu, existând funcționari publici care câștigă mai mult decât omologi ai lor din alte state cu economii mai preformante decât a noastră. Și, conform intențiilor actualilor guvernanți, cheltuielile cu salarizarea bugetarilor vor crește în continuare, în mod semnificativ. Astfel, statul face o din ce în ce mai acerbă concurență neloială pe piața muncii firmelor private ai căror bani îi asigură funcționarea. Asta, în vreme ce în sectorul privat al economiei (acela care generează valoare adăugată), în foarte multe situații, salariile au înghețat ori, mai rău, au scăzut și vor continua să scadă. Și este este explicabil: se știe că mărirea plăților directe și a beneficiilor din sectorul bugetar penalizează remunerațiile sectorului privat. Un sector care, în România, este văduvit și de injecția de capital reprezentată de investițiile publice.  

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Medlife Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 25 Mai 2018
Euro   Euro   EUR   4.6288   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   3.9524   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2780   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   3.9799   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2348   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0615   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.3667   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.7900   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Facebook MyTex.Ro
Anunturi MyTEX

Credeţi că în perioada următoare vor urma şi alte demisii din PSD?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter