myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

De ce nu a primit municipiul BRAȘOV nici un ban pentru investiții prin PNDL 2?

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

A fost o reală frământare printre brașoveni după ce s-a publicat lista investițiilor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2), pe care nu se regăsește municipiul Brașov. Cât privește județul nostru, acesta se află în coada clasamentului ca sumă aprobată de stat pentru investiții, multe proiecte depuse nefiind considerate eligibile din diverse motive, aupra cărora nu insistăm în acest moment.

Imobiliare.ro

Amintim că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin PNDL 2, în județul Braşov se ridică la aproape 600 de milioane de lei, potrivit informaţiilor prezentate de vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, cu nici o lună în urmă. Mai exact, 587.070.619,14 de lei au fost rezervați județului Brașov, pentru 112 proiecte, unele de continuare a lucrărilor începute cu vreme în urmă, alte luate de la zero.

Și, totuși, de ce municipiul Brașov nu primește nici un ban prin acest program de finanțare? Simplu, pentru că nu a fost depus nici un proiect.

Municipalitatea a încecat să atragă fonduri pentru închiderea rampei de deșeuri industriale nepericuloase (din zona Triaj). Din păcate, PNDL nu finanțează aceste lucrări, astfel că am fost nevoiți să alocăm, pentru acest an, de la bugetul local, suma de 9 milioane de lei, iar Consiliul Județean Brașov ni s-a alăturat cu un million de lei. Încercăm ca, în anii următori, să obținem fonduri pe alte programe de finanțare, în cel mai rău caz să alocăm tot de la bugetul local, având în vedere că necesarul total pentu închiderea acestei rampe se ridică la aproape 9 milioane de euro”, ne-a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

 

Mulți bani ceruți, nici jumătate alocați

 

La nivel național, PNDL 2 înseamnă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până în 2020. Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma totală menţionată anterior, alocată prin lege pentru perioada 2017-2020.

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi bani ar trebui să ajungă, până la termen, în judeţul Suceava: 928,5 milioane de lei. Pe următoarele locuri se află Caraş Severin (883 milioane de lei), Vaslui (882 milioane de lei), Teleorman (875,5 milioane de lei) şi Mehedinţi (849 milioane de lei). Pe ultimele locuri, în schimb, sunt Arad (645 milioane de lei), Satu Mare (626 milioane de lei), Braşov (587 milioane de lei), Sibiu (557 milioane de lei), Harghita (508 milioane de lei), Covasna (392 milioane de lei) şi Ilfov (375 milioane de lei).

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a observat la rândul său că „marea împărțeală” plasează și de această dată județul Brașov în coada clasamentului național.

Din nou, PSD ne oferă un exemplu de «solidaritate socială» a Guvernului Tudose cu propriile fiefuri locale, punând în fruntea listei județe precum Caraş-Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei). Față de aceste județe, Brașovul a primit sume cu o treime mai mici, destinate unui număr de 112 proiecte de investiții. Considerăm că fondurile au fost repartizate discreționar, după criterii politice evidente. Urmează să vedem în momentul în care vor fi repartizate aceste sume prin bugetul anual dacă nu cumva se vor crea discrepanțe și mai mari între județe”, a comentat Veştea.

 

Matematică echilibrată!?

În schimb, PSD Brașov, care pare mulțumit de împărțeală, ne-a transmis atunci că „pentru prima dată fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor. (…) Ca urmare, indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora”.

Aruncând o privire pe lista de investiții finanțate prin acest program, vedem că cele mai multe realizări le vor avea cei din orașul Victoria, cu șase proiecte aprobate, urmat de localitatea Vulcan, cu cinci proiecte. Localitățile Bunești, Crizbav, Hălchiu, Hârseni, Lisa, Ghimbav, Zărnești, Vama Buzăului au câte patru investiții, restul localităților „norocoase” având una, două, trei obiective de realizat cu banii solicitați.

Dintre marile proiectele semnate de Consiliul Județean Brașov, cinci au primit finanțare prin PNDL 2, pentru modernizare și reabilitare de drumuri, valoarea totală a acestora ridicându-se la 65.898.658 de lei. 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Plametco SRL Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 18 Iul 2018
Euro   Euro   EUR   4.6541   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0032   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2164   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.0013   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2381   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0232   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.3796   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.6700   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Facebook MyTex.Ro
Anunturi MyTEX

Aţi fi de acord ca în România să fie recunoscute căsătoriile între persoane de acelaşi sex?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

30 zile

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter