myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Poziția parlamentarilor atunci când vine vorba de Aeroportul Ghimbav. Răspuns la unison în PSD

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La sfârșitul lunii septembrie, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a trimis o adresă tuturor parlamentarilor de Brașov, conducerii partidelor parlamentare, precum și prefectului Marian Rasaliu, prin care le-a cerut sprijinul pentru realizarea aeroportului Brașov-Ghimbav și pentru includerea acestui important proiect în Master Planul General de Transport.

Recrutare Autoliv Brasov

Totodată, a fost transmisă și hotărârea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru pentru susținerea acestui proiect de către toate cele șase județe din Regiunea Centru și de ADR Centru. 

Ca urmare, prefectul Brașovului Marian Rasaliu a convocat la Brașov, vineri (13 octombrie), toți parlamentarii și președinții organizațiilor politice, precum și șefii celorlalte entități implicate, pentru o dezbatere pe această temă și stabilirea modalităților de modificare a Master Planului în cauză, având în vedere și că documentul a fost transmis deja la Bruxelles. 

Subiectul este unul sensibil, după cum se știe, și a dat naștere de-a lungul timpului la disensiuni politice, iar la nivel de societate civilă a dus la proteste, mai ales din cauza lipsei de unitate, deși la nivel declarativ toată lumea dorește realizarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Am încercat să aflăm ce demersuri au făcut până acum și ce intenții au de această dată parlamentarii brașoveni. 

Vă redăm răspunsurile celor abordați de noi, cu precizarea că cei șase parlamentari social-democrați din Brașov au răspuns la unison, punându-și semnătura pe aceeași declarație.

Așadar, deputații Viorel Chiriac, Roxana Mînzatu, Mihai Mohaci, Mihai Popa și senatorii Marius Dunca și Florin Orţan au răspuns: „Chiar dacă e un subiect pe care nu l-am abordat în campania electorală, realizarea Aeroportului este tot atât de importantă pentru noi, cât este pentru cetăţeni. De aceea am sprijinit până acum demersurile legale ce ţin de calitatea de aleşi, pentru această investiţie. Clarificarea situaţiei terenului a fost un obstacol care a fost înlăturat prin colaborare a parlamentarilor braşoveni. Ca un alt exemplu, terenul pentru viitorul spital al braşovenilor va fi atribuit ca urmare a unei iniţiative şi contribuţii comune a braşovenilor din Camera Deptaţilor şi Senatului. Aşa vedem şi  susţinerea în continuare a Aeroportului, găsirea, împreună, a soluţiei optime. Un pas important va fi făcut vineri 13 septembrie, la dezbaterea la care am fost invitaţi de prefectul Braşovului, şi la care vom participa”.

Din partea liberalilor, senatorul Daniel Zamfir, fiind plecat din țară, nu va fi prezent la dezbaterea de la Brașov, însă ne-a asigurat că, pe lângă demersurile făcute deja, va susține în continuare realizarea aeroportului: „Nici nu se pune problema altfel. Suntem conștienți că trebuie făcut lobby puternic la Bruxelles pentru a introduce proiectul în Master Planul General de Tansport și cu siguranță vom face toate diligențele pentru a ne atinge scopul”.

Deputatul PNL de Brașov Gabriel Andronache a declarat: „Am avut mai multe intervenții parlamentare cu privire la modificarea masterplanului general de transport al României, adoptat prin hotararea de guvern nr.666/2016. Prin mai multe interpelari și declarații politice am solicitat includerea în acest document fundamental a unor obiective importante pentru dezvoltarea Brasovului, cum ar fi terminalul multimodal Brașov-Feldioara sau autostrada București-Comarnic-Brașov. Interpelarea este singurul instrument parlamentar prin care un deputat sau senator poate atrage atenția unui ministru cu privire la modificarea sau completarea unui document adoptat de Guvern, cum ar fi hotarârea de Guvern. In acest sens am elaborat o nouă  interpelare pe care o voi depune zilele următoare prin care solicit ministrului transporturilor să supună atenției Guvernului României  modificarea masterplanului de transport în sensul cuprinderii aeroportului ca obiectiv de transport de interes regional, având ca temei hotărârea adoptată de Consiliul ADR Centru, for reprezentativ al cetățenilor care trăiesc în Regiunea Centru.”

Din partea USR Brașov, senatorul Allen Coliban a precizat: „Despre proiectul aeroportului s-a vorbit mult și s-a făcut prea puțin în toți acești ani, neexistând un plan clar, asumat de către tot spectrul politic. Este esențial să stăm la aceeași masă și să începem să găsim răspunsuri la toate problemele pe care le ridică proiectul de suflet al brașovenilor. Acesta este gândul cu care voi participa la întâlnire.”

Deputatul Tudor Benga s-a alăturat colegului de Uniune cu punctul său de vedere: „De mai bine de două săptămâni am demarat un amplu proces de informare online a publicului despre situația exactă și detaliată a proiectului. Consider că este absolut critic ca cetățenii Brasovului sa înțeleagă blocajul actual și potențialele căi de ieșire pentru că opinia publica informată este singurul factor de presiune care are puterea de a pune cu adevărat la treabă autoritățile.  Mi-am asumat misiunea de a duce acest proces necesar de informare corectă a publicului. Cât privește demersul domnului primar am toată deschiderea de a sprijini un apel parlamentar pentru includerea aeroportului în masterplanul general. Dar așa cum i-am precizat și domniei sale în discuția noastră de la ședința Consiliului Local din 29 septembrie, consider că acest demers are șanse mici de reușită, lăsând finanțarea aeroportului la discreția unei decizii politice a PSD. Brașovul are resursele de a realiza singur acest proiect și aș prefera să nu ne lăsăm la capriciul Bucureștiului și al PSD-ului pentru a-l vedea finalizat. Voi participa vineri la dezbaterea de la Prefectură”.

Deputatul UDMR de Brașov Ambrus Izabella a spus că va participa la dezbatere dacă va fi invitată: „În calitate de locuitor al județului Brașov, îmi doresc ca acest proiect să se realizeze cât mai rapid. În calitate de deputat de Brașov, voi sprijini proiectul, împreună cu colegii mei din UDMR. Împreună cu reprezentanții locali și județeni, în urma discuțiilor purtate cu aceștia, după identificarea celor mai bune soluții, voi contribui la realizarea acestui proiect. Am citit în presa locală despre intenția domnului prefect de a invita reprezentanții partidelor politice. După ce voi primi invitația, cu siguranță voi participa și eu”.

Remus Borza, deputat independent, a declarat la rândul său: „Așa cum am susținut în repetate rânduri, două mari necesităţi, aeroportul și autostrada spre București, vor duce la dezvoltarea Braşovului, iar aceastea ar putea fi realizate până în anul 2020. După cum se ştie, s-au făcut paşi importanţi în privinţa aeroportului, iar după reglementarea din punct de vedere juridic a terenului şi printr-un parteneriat public-privat, între Consiliul Judeţean, municipalitate şi câteva companii private, în doi-trei ani acesta ar putea deveni operaţional. Braşovul are o dinamică pe turism chiar mai bună decât pe litoralul românesc, de peste un milion de turişti anual. Aceştia din urmă, evident că reclamă acces rapid la o anumită destinaţie. Se știe că localitățile care au aeroporturi au cunoscut o dezvoltare deosebită, mai ales pe zona turistică, dar și comercială. Vor participa la întâlnirea de la prefectură și voi arguimenta dacă va fi cazul cele susținute de mine”.

Ne-am adresat și primarului George Scripcaru pentru a afla care-i sunt așteptările în urma dezbaterii de luni, la care va participa și el: „Sincer, am mari așteptări, pentru că multele vorbe spuse pe acest subiect de-a lungul timpului trebuie concretizate. Dar acest lucru nu se poate realiza decât prin coordonarea acțiunilor noastre, ale tuturor, sincronizare și unitate, lăsând deoparte acțiunile individualiste, ca și orgoliile politice. Lucrurile trebuie făcute ordonat și în mod constant, atât în Parlamentul României, cât și la Bruxelles”. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Laboratoarele Sfanta Maria

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 17 Aug 2018
Euro   Euro   EUR   4.6569   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0889   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.1960   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1043   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2463   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1091   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.3811   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.7000   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Facebook MyTex.Ro
Anunturi MyTEX

Credeți că ACS „SR” Municipal Brașov va reuși să promoveze, la sfârșitul sezonului, în Liga 2?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter