myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Nici o firmă nu a fost interesată să facă măsurători cadastrale în POIANA MĂRULUI, potrivit primarului Cătălin Perşoiu

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Ca în multe localități din județ, și la Poiana Mărului principala problemă, în această perioadă, este cea a lemnelor de foc, după cum a atras atenția Cătălin Perșoiu, primarul comunei.

Recrutare Autoliv Brasov

S-a rezolvat parțial, dar o rezolvare a întregii probleme va fi posibilă, probabil, peste câțiva ani. Sunt două modalități de procurare a lemnului. Una este ca localnicii să facă cerere la Primărie pentru a li se da din pădurea comunală. O a doua cale este să facă cerere de marcare, de punere în valoare, din afara fondului forestier. Fiecare deţine proprietăţi, care sunt pășuni împădurite, din care Codul Silvic permite ocoalelor să marcheze”, a declarat primarul, în conferința de presă susținută marți la sediul PSD Brașov.

La Primăria Poiana Mărului s-au înregistrat în această perioadă 348  de cereri pentru acordare de lemn de foc din pădurea comunală.

Noi am putut onora aproape 190 de cereri, până la sfârșitul anului se vor tot da. Am stabilit în Consiliul Local să dăm câte șase metri steri de fiecare familie. Avem o posiblitate redusă de tăiere din pădurea comunală şi trebuie să împărţim să ajungă la toată lumea. Merge destul de greu, deja a început iarna, sunt oameni care nu au luat. Dacă varianta cu marcarea din pășuni s-ar face din timp, pentru că anul acesta a început târziu din cauza unor schimbări legislative, situația ar fi ceva mai bună”, a mai spus Perșoiu.

În Poiana Mărului, marcări face Ocolul Silvic Braşov şi Regia Publică Locală „Piatra Craiului” de la Zărneşti. Primarul a precizat că cei de la Brașov au marcat în ultimele săptămâni în jur de 50 de cereri din 160, iar cei de la Zărnești au marcat 30-40 din 100 de cereri.

Este dificil, pentru că relieful este dificil la noi în coună. Pădurarul este nevoit să meargă câte o oră-două pentru o singură cerere. Poate că de la anul se va începe mai din timp, iar din toamnă să fie rezolvată problema. La anul vom extrage, din pădurea comunală, 1.900 mc de lemn de foc pentru populație și va continua marcarea din fânețe”, a menționat primarul.

Cadastrare în regie proprie

Cătălin Perșoiu a mai spus că Primăria trebuie să realizeze cadastrarea localității, care va începe dinb ianuarie.

Am așteptat mai bine de un an, am vrut să o facem prin Programul Naţional de Cadastru. Firmele nu sunt interesate să vină să facă măsurători pentru cei 60 de lei pentru fiecare imobil, tocmai din cauza reliefului dificil. Este şi o situaţie grea, cu titluri emise sau anulate, şi am aşteptat posibilitatea de a co-finanţa. Vom începe să facem cadastrarea localității din banii noștri. Banii i-am prins în buget, în eventualitatea că urma să se facă respectiva co-finanțare. În primă etapă se va face sectorizarea. Comuna va fi împărţită în mai multe sectoare, pe care le vom scoate ulterior, pe fiecare în parte, la licitaţie. Costul este greu de estimat, tocmai pentru că diferă de la sector la sector. Pentru anul acesta aveam prinşi în buget 300.000 de lei, bani pe care nu i-am cheltuit pentru că nu am putut demara programul. Fuseseră discuţii că ar putea fi permisă co-finanţarea, dacă suma avea să depăşească 60 de lei”, a relatat primarul.

Sursa citată a estimat că sunt circa 5.000 de imobile - case și terenuri, pe o întidere de 6.400 de hectare, cât are comuna. Perșoiu a mai spus că anul viitor vor fi alocați între 300.000 și 500.000 de lei pentru cadastrare.

Utilaj de deszăpezire în dotare

Un capitol important la Poiana  Mărului sunt drumurile. Primarul a specificat că toată lumea circulă, din drumul naţional, kilometri întregi pe dealuri.

Am reabilitat, prin pietruire, 36 de kilometri de drum comunal. Nu ar trebui să avem problemă cu drumurile, nici măcar în această iarnă. Avem un utilaj propriu, cumpărat pentru deszăpezire. Ne decurcăm în regie proprie, cumpărăm doar antiderapantul. Dacă este neapărată nevoie și nu ne descurcăm, putem apela extern la altă firmă, care să intervină cu utilaje mai mari, dar numai în cazuri excepţionale”, a precizat Perșoiu.

Sală nouă de spectacole

De sărbători, la Poiana Mărului va avea loc primul spectacol al Ansamblului folcloric „Flori de măr”, pe care îl avem în comună. În această săptămâna se finalizează renovarea sălii de spectacole, înn care s-au investit 160.000 de lei din bugetul local. S-au schimbat pardoselile în primul rând, pentru că scândura era putredă și s-a pus marmură pe hol.

Trebuie și autorizată din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, așa că s-a micșorat și capacitatea la 138 de scaune, prinse în pardoseală. Acolo a fost un cinematograf. Chiar îmi doresc să redeschidem acel cinematograf”, a încheiat primarul comunei.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Ada
0 #1 Ada 14-12-2017 18:19
Se scrie "NICIO"...jurna listilor !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 17 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7550   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2719   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5278   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3002   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2469   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2461   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4312   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2700   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va califica Naţionala de fotbal a României la Euro 2020?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter