myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Primul aviz favorabil pentru Legea Muntelui

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un act normativ care privește 33 din cele 58 de localități ale județului Brașov a fost avizat favorabil de Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților. Proiectul Legii Muntelui, care îi are printre inițiatori pe parlamentarii brașoveni ai PSD, a fost trimis către comisia de agricultură, pentru ca apoi să ajungă la votul final în plen.

Must de Jidvei 2019

„Este legea suport pentru multe alte initiative legislative, o parte discutate în comisia din care fac parte, o parte, pe ordinea de zi din această sesiune parlamentară. De exemplu, în aceeși zi am avizat favorabil Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de taurine și Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Dar era important să începem cu cea în care este prevăzută alocarea, în următorii 10 ani, a unui miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din alte surse, pentru Programul de încurajare a activităților din zona montană. Acesta pleacă de la o realitate, că cei aflați la munte au nevoie de susținere de la stat, pentru că sunt dezavantajați față de cei din alte zone, cu relief, climă, accesibilitate. Aici se încadrează 65% din teritoriul județului”, a anunţat Roxana Mînzatu, secretar al Comisiei.

Viitoarea lege a muntelui va asigura condițiile pentru cei care locuiesc sau vor să se stabilească în zona montană. Statul își ia obligația de a oferi facilități necesare pentru activități economice specifice, școlarizare, amenajarea teritoriului, etc, respectând gestionarea durabilă a ecosistemului natural al muntelui.

„Familiile tinere de agricultori de la munte care au minimum cinci vite mari vor fi scutite de impozitul agricol și de impozitul pe venitul realizat din agricultură în primii cinci ani de la înființarea gospodăriei, iar apoi vor plăti doar jumătate. Copiii tinerilor despre care vorbeam vor avea asigurată educația. În satele unde există cel puțin trei copii școlarizabili va fi organizat învățământ primar. Mai departe, instruirea practică a elevilor va fi organizată în ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, subvenționate de statul român. Și adulților le va fi asigurată pregătirea profesională ca fermieri în zone montane sau în alte meserii specifice”, a precizat Mînzatu.

Legea mai prevede, printre altele, interdicții la colectarea apelor de munte pentru microhidrocentrale dacă nu sunt asigurate necesarul de apă pentru animale domestice și sălbatice și nu sunt obținute avizele de la direcțiile de agricultură și cele silvice județene. Sunt asigurate, prin mai multe prevederi, protecția și dezvoltarea mediului montan și conservarea biodiversității, un capitol special al legii, după cum a specificat parlamentarul.

Pentru fiecare dintre cele nouă grupe de munți ai României se va constitui câte un Comitet de Masiv, cu rol consultativ în aplicarea strategiilor și politicilor în domeniul protecției mediului montan. Prim-ministrul va prezida Consiliul Național al Muntelui, legătura dintre Guvern și reprezentanții zonei montane.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 20 Aug 2019
Euro   Euro   EUR   4.7305   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2682   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.1654   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3593   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2029   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4186   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.5700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că va continua colaborarea guvernamentală PSD-ALDE?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter