myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Pubelele îngropate, încă un vis pentru braşoveni şi autorităţile municipale

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Vedem în mediul online şi în reportajele realizate în ţări europene mai avansate din punct de vedere economic decât România sisteme de colectare şi depozitare a deşeurilor menajere dintre cele mai tehnologizate, în care nu pătrunde musca şi din care nici mirosul nu răzbate.

Imobiliare.ro

La Braşov, acestea sunt doar un vis, deşi la Primărie ni se spune mereu că problema este în analiză, pentru căutarea „soluţiilor optime, respectiv în faza de elaborare a documentaţiei pentru studiul de fezabilitate”. Apoi, în funcţie de opţiuni, dar şi de costuri, se încearcă accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, de căutarea de oportunităţi se ocupă angajaţii Serviciului Urmărire Contracte Salubrizare şi Deszăpezire.

Problemă pasată

Amintim că Primăria Braşov a încercat să paseze problema pe spatele firmelor care şi-ar fi dorit să se ocupe de salubrizare şi deszăpezire în oraş. În caietul de sarcini de anul trecut, când se căutau operatori în acest sens prin licitaţie publică, era trecută această obligativitate.

„Cel mai important aspect din caietul de sarcini este acela că operatorul care va câștiga licitația privind gestionarea deșeurilor din municipiu va avea obligația de a schimba sistemul de colectare a deșeurilor. Acolo unde va fi posibil, colectarea se va face cu platforme îngropate, cu pubele separate pentru deșeuri menajere și colectare selectivă, iar acolo unde tehnic nu va fi posibil acest lucru, va crea un sistem suprateran închis de colectare. Adică, cetățenii vor avea acces doar la niște fante unde vor introduce gunoiul”, a declarat în vara anului trecut Sorin Toarcea.

Doar că investiţia era uriaşă pentru multe dintre firmele care îşi doreau să liciteze pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire în Braşov, astfel că partea cu pubelele îngropate a fost contestată, iar Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a recomandat refacerea caietului de sarcini.

Peste 450 de „ţarcuri”

Dacă ne uităm mai în urmă, la declaraţiile din anul 2016, încă de pe atunci ar fi trebuit să apară în Braşov primele pubele îngropate care, dacă şi-ar fi dovedit eficienţa, ar fi înlocuit cele peste 450 de „ţarcuri” actuale.

În aprilie 2016 se anunţase un proiect deja demarat, cu 14 pubele subterane, în ideea că până în august acelaşi an, oraşul ar fi trebuit împânzit de containere îngropate. Se stabiliseră şi zonele care ar fi beneficiat de noua tehnologie, după care se trecea la demersurile birocratice, adică emiterea certificatelor de urbanism, depunerea documentelor pentru obținerea autorizației de construire și organizarea licitației pentru contractarea constructorilor. Se discuta atunci de două tipuri de pubele îngropate (cu pompă hidraulică și manuale), dar şi gunoi aruncat cu cartelă.

Aşa a rămas până astăzi, adică la stadiul de discuţii şi analiză a oportunităţii... 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Laboratoarele Sfanta Maria

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 21 Feb 2019
Euro   Euro   EUR   4.7559   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1941   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4795   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1867   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2450   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1792   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4316   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   149.8300   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va renunţa Victor Ciorbea la un nou mandat ca Avocat al Poporului?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter