myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Măsuri pentru prevenirea pestei porcine

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Deşi la acest moment nu sunt probleme în zona Braşovului, astăzi vor fi totuşi demarate controale în tot judeţul la fermele de porci, dar şi în gospodării, pentru prevenirea pestei porcine. Decizia a fost luată ieri, în cadrul şedinţei de lucru organizate la Prefectura Braşov, la care au participat prefectul Marian Rasaliu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Dorin Enache, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), chestor de poliţie Valentin Flucuş, primari, administratori ai unor societăţi de creştere a porcilor.

Imobiliare.ro

Astfel, s-a format o comisie din reprezentanţi ai Prefecturii, DSVSA, Direcţiei Agricole, IPJ, Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit şi ai altor instituţii abilitate pentru verificările menţionate. 

De menţionat este că pe raza judeţului Braşov sunt 10 ferme de creştere a porcilor. Trei dintre aceste ferme au efective mai mari, în celelalte sunt cuprinse între 2.000 şi 4.000 de capete.

„Avem focare importante de pestă porcină în sud-estul şi nord-vestul ţării şi de aceea încercăm să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a menţine situaţia actuală în judeţul Braşov, adică să nu existe pe viitor nici un caz de acest gen. Vom constitui în regim de urgenţă o comisie care să fie funcţională începând de azi şi care se va deplasa în toate zonele din judeţ, se vor lua măsuri specifice, astfel încât acest virus periculos să nu intre în gospodăriile oamenilor, în ferme. Porcii domestici aflaţi în libertate în diverse locuri, cum ar fi stânile, vor fi retraşi în interiorul UAT-urilor pentru a fi protejaţi de contactul cu porcii mistreţi”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.

Şeful DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache, a precizat că vor fi făcute verificări şi în trafic, la mijloace de transport animale şi de alimente, nu doar la fermele de creştere a porcilor şi în localităţi: „Toate instituţiile statului sunt angrenate în măsuri de prevenţie începând de la comunicarea riscului, evaluarea riscului, măsurile de profilaxie generală pe care trebuie şi le luăm în acest moment. Facem controale în trafic împreună cu reprezentanţii IPJ Braşov, la mijloacele de transport animale şi autovehiculele specializate pentru transport alimente. Circulaţia animalelor se face doar cu aviz interjudeţean, iar toate avizele sunt comunicate la IPJ, cu care facem controale în trafic. Găsim suficient de multe autovehicule venite din partea de sud a ţării care nu îndeplinesc măsurile cerute în acest sens. Sunt întoarse din drum, se dau amenzi şi sunt dezinfectate. Controalele la cele 10 ferme de creştere a porcilor din judeţ se fac săptămânal”, a explicat dr. Dorin Enache.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor fi controale severe în toate stânile. Toate au fost catagrafiate, se ştiu efectivele, iar o mare parte dintre reprezentanţii acestor stâne şi-au relocat efectivele de porci în gospodăriile proprii. În zona localităţilor Feldioara-Holbav-Crizbav sunt mai multe ferme comerciale, iar la o distanţă de 2,5 km de cel mai mare complex de creştere a porcilor din Şercaia, cu un efectiv de 47.000 de capete, se află o aglomerare de animale care au avut probleme şi în perioada inundaţiilor şi unde trebuie intervenit.

„Aceste animale sunt crescute pe o insulă, în apropiere de râul Olt, asemănător ca în Delta Dunării, unde au fost probleme şi la inundaţii. Acel crescător nu doreşte să relocheze animalele, dar vineri, împreună cu reprezentanţii Prefecturii, ai Poliţiei, Jandarmeriei, vom lua măsurile care se impun”, a spus directorul DSVSA Braşov.

Administratorul societăţii de creştere a porcilor de la Şercaia, Marius Solomon, a declarat că dimensiunea activităţii este una destul de mare, fiind vorba despre 47.000 de capete, iar normele de biosecuritate impuse sunt triple după problemele apărute la Tulcea.

„La noi în fermă, orice angajat, orice mijloc de transport intră ca în spital. Regulile de securitate sunt draconice. Suplimentar am făcut vizite la angajaţii noştri, la colaboratori pentru a nu avea contact cu porcii, fiecare vizită făcându-se pe baza unei fişe personale. Problema pe care am semnalat-o şi la această întâlnire este ferma hibridă care se află la o distanţă de 2,5 km de societatea noastră şi care seamănă cu o grădină zoologică. Acolo se cresc tot felul de animale, inclusiv hibrizi de mistreţ, şi de aceea trebuie luate măsuri urgente de către autorităţi”, a spus Solomon.

Pe fondurile de vânătoare aflate în administrarea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Braşov sunt 384 de mistreţi.

„Avem instrucţiuni foarte clare, ştim exact unde trebuie să intervenim. Avem în anumite zone concentraţie şi efective mai mari de mistreţi şi, din păcate, în apropiere sunt obiective de creştere a porcilor, cum este zona Rotbav-Feldioara, unde este un fond de vânătoare al nostru şi unde efectivul se va reduce cu 10-15 exemplare, exact numărul care este în plus faţă de cel prevăzut în legislaţie. La nivelul judeţului Braşov, efectivele totale de mistreţ împreună cu cele existente pe fondurile private de vânătoare ajung undeva la 2.000 de exemplare”, a spus directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, Petru Noaghea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Carnaval Scandinavia Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 19 Mar 2019
Euro   Euro   EUR   4.7564   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1881   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5660   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1890   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1465   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4319   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   151.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că sunt utile simulările examenelor naţionale?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter