myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

MyTEX TV online. Cât succes are programul Start-Up Nation în România? Dar în Brașov?

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Deși privit la început cu suspiciune și o oarecare neîncredere, programul Start-Up Nation România s-a dovedit, totuși, o mână întinsă pentru mulți dintre cei care căutau o oportunitate de finanțare pentru a-și deschide o afacere.

Recrutare Autoliv Brasov

Program demarat în anul 2017, cu intenția de a se derula pe parcursul a cel puțin patru ani, la prima ediție au fost înregistrate 19.297 de dosare, 635 (3,29%) fiind din Brașov. După evaluarea acestora, au fost acceptate 8.719 de planuri de afaceri (296 de dosare din Brașov) pentru finanțarea cu maximum 200.000 de lei (aproximativ 43.000 de euro), fonduri nerambursabile pentru IMM-uri.  

Potrivit datelor prezentate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, astfel au fost create 21.019 noi locuri de muncă, fiind angajați în mare parte din rândul persoanelor defavorizate, a șomerilor și a tinerilor absolvenți după anul 2012.

Ediția a doua a fost deschisă în 27 decembrie 2018, cu termen de înscriere, online, de 30 de zile (pe aippimm.ro). Ieri erau deja înregistrați în jur de 14.000 de aplicanți, semn că la această sesiune vom asista la o competiție serioasă, având în vedere că suntem abia la jumătatea perioadei de înscriere.

 

Îmbunătățiri în ghidul de finanțare

Unul dintre susținătorii acestui program este și deputatul PSD de Brașov, Roxana Mînzatu, care a prezentat în emisiunea „Spinul Cameliei”, pe MyTEX TV online, ce îmbunătăți au fost aduse pentru sesiunea Start-Up Nation România 2018 față de ediția precedentă.

„Vorbim despre cel mai ambițios program pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc lansat de orice Guvern după 1990. Prima sesiune a programului din anul 2017 a avut rezultatele scontate în sensul în care s-au finanțat peste 8.000 de noi afaceri care înseamnă în primul rând locuri de muncă ce trebuie menținute pe o perioadă de minimum 2 ani. Practic, mii de români au putut porni cu capitalul primit de la statul român pe drumul afacerii visate. Și în 2018 programul are un buget alocat de 2 miliarde de lei, care va permite finanțarea a maximum 10.000 de noi afaceri. În cazul în care aplicantul a mai depus un proiect și în sesiunea 2017 și nu a câștigat, poate aplica cu aceeași firmă acum, iar firmele neplătitoare de TVA vor putea include în grant și contravaloarea TVA. Pentru ediția 2018 au fost aduse câteva ajustări în ghidul de finanțare, care sunt în beneficiul aplicanților. De exemplu, firmele orientate către o afacere în domeniul serviciilor vor fi punctate la fel de bine ca și cele din producție. Este punctată locația afacerii, respectiv județul, în funcție de densitatea IMM-urilor la suta de locuitori. Brașov este în top, cu punctaj maxim, având 18.661 de IMM-uri la o populație de aproape 551.000 de locuitori”, ne-a prezentat Roxana Mînzatu. 

Ea a adăugat că este depunctată firma în care asociatul sau unul dintre asociați a avut o altă firmă care să fi intrat în faliment sau insolvență în perioada 2013 - 2017.

Foarte important, a fost introdusă posibilitatea de a se solicita și primi un avans de 30% din suma nerambursabilă. 

„A fost introdusă decontarea mai simplă, ca sumă forfetară, pentru costurile cu salariile, utilitățile (energie electrică, consum de apă, gaze, salubritate, abonament la telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea acestor cheltuieli reprezintă o sumă forfetară de maximum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării planului de afaceri, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont”, a precizat parlamentarul brașovean.

De menționat este și că decontarea se face în tranșa a doua, în baza cererii beneficiarului, însoțită de documentele care să ateste angajarea numărului și tipului de persoane asumate prin planul de afaceri. 

Mai multe despre acest subiect aflați din emisiunea „Spinul Cameliei”, ce poate fi vizionată și pe facebook MyTex, secțiunea Mytex TV: 

https://youtu.be/vm6QIlxvHy8

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
RATBV Angajeaza

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


husqvarna
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 23 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7600   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2821   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5029   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3275   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2698   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4337   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.6300   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu demersul managerului Spitalului TBC de mutare a unităţii medicale amintite la Mârzescu?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter