myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Terminarea reparațiilor capitale la Pasajul FARTEC necesită costuri suplimentare

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sunt patru ani de când se lucrează la pasajul FARTEC, vechi de aproape o jumătate de secol, de pe Bulevardul Griviței, și ar fi trebuit ca obiectivul să fie predat autorităților locale de multă vreme și folosit de brașoveni. Dar în timpul lucrărilor de consolidare s-a constatat că structura de rezistență a podului are probleme mai mari decât s-au identificat cu ocazia expertizei tehnice inițiale. Astfel că, de la an la an, a fost necesară reluarea procedurilor de expertizare și avizare, aspecte menționate de-a lungul timpului în cotidianul nostru. Demersurile implică, însă, costuri suplimentare, care trebuie aprobate de Consiliul Local Brașov, așa cum se va întâmpla și în ședința ordinară de mâine.  

Imobiliare.ro

Specialiștii din Primăria Brașov, care au elaborat documentul dat spre analiză și aprobare consilierilor locali, menționează în raportul lor justificativ că, „în faza de elaborare a proiectului tehnic s-a constatat necesitatea extinderii lucrărilor de reparaţii/consolidare și asupra altor elemente neavute în vedere în faza anterioara, atât ca urmare a constatării stării tehnice ale unor elemente în urma operaţiilor de demolare, cât și din considerente de calcul structural în baza breviarului de calcul”.

Tot ei explică faptul că, în baza rezultatelor Breviarului de calcul, s-a  estimat ca prin proiectul de „Reparaţie capitală Pasaj B-dul Grivitei (Fartec) - continuare lucrari”, se pot asigura performanțe superioare angajamentelor precedente.

Printre acestea se numără „menţinerea capacitaţii portante a pasajului sub acţiunea încărcărilor permanente și utile din clasa E conf. STAS 1545-69, clasa de încărcare pentru care s-a făcut dimensionarea iniţială a pasajului, asigurarea structurii la situația de proiectare seismică și prelungirea duratei de exploatare cu cel puţin 25 de ani după execuția tuturor lucrărilor proiectate”. 

Pentru că toate acestea au impus lucrări de consolidare suplimentare, costurile sunt de asemenea mai mari față de cele aprobate cu ani în urmă, în 2014 mai exact, mai ales că, între timp, a crescut și salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor, lucrătorii fiind remunerați pe măsură pentru munca lor, fiind nevoie ca devizul general să fie actualizat și din acest punct de vedere.

Dacă valoarea totală stabilită anterior se ridica la 16.064.029,72 de lei, cea actualizată ajunge la 18.714.523,41lei, după cum se menționează în raportul citat. 

Așadar, cu toate aceste date pe masă, consilierii locali brașoveni au de aprobat „Proiectul de hotărâre pentru modificarea Art. 1 din HCL nr. 587/27.11.2014 privind aprobarea documentatiei și a indicatorilor tehnico-economici aferenți realizării obiectivului de investitii RK Pasaj b-dul Griviței (Fartec), republicată”.

citiți și

BRAŞOV. Se reiau lucrările la Pasajul Fartec

BRAȘOV. Lucrările executate la pasajul FARTEC au fost zădărnicite de câteva fisuri apărute în capetele grinzi

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 17 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7550   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2719   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5278   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3002   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2469   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2461   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4312   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2700   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va califica Naţionala de fotbal a României la Euro 2020?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter