myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Primarul George Scripcaru a deschis acțiune judecătorească pentru recuperarea Casei Hirscher

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primarul George Scripcaru, în numele Municipalității, a deschis, joi, acțiune la Tribunalul Brașov, dând astfel în judecată SC Aro-Palace SA și Ministerul Turismului, în încercarea de a recupera Casa Hirscher (fostul restaurant Cerbul Carpatin), una dintre clădirile simbolice pentru istoria și identitatea Brașovului. Ca și în cazul Cetățuii, trecerea acestui monument istoric în proprietatea unei societăți comerciale (care, ulterior s-a privatizat) s-a făcut fără respectarea prevederilor legale, având în vedere că proprietarul de drept al imobilului era Municipiul Brașov, consideră edilul brașovean.

Recrutare Autoliv Brasov

„A fost depusă la Tribunalul Brașov cererea de chemare în judecată pentru recuperarea Casei Hirscher. După ce am recâștigat Cetățuia, am făcut o serie de cercetări care confirmă dreptul de proprietate al Municipalității și asupra Casei Hirscher și care demonstrează că aceia care au gestionat privatizarea societății comerciale Postăvarul au vândut ceva ce nu aparținea statului, ci Municipiului. Cu o situație asemănătoare ne-am confruntat și în cazul Cetățuii, caz în care două instanțe ne-au dat deja dreptate. Noi vom continua acest demers de recuperare a monumentelor aflate în proprietate privată și care ar trebui să le aparțină brașovenilor. Constituția garantează dreptul de proprietate, atunci este normal ca aceste imobile, care legal ar trebui să fie în proprietatea noastră, să fie administrate în interesul orașului, și cel puțin în cazul celor două, Cetățuia și Casa Hirscher, care stau închise de ani de zile, firma care le-a administrat ca proprietar nu s-a dovedit capabilă de a le transforma în atracții turistice, ci, din contră, le-a lăsat să se deterioreze pe zi ce trece”, a declarat Scripcaru.

Prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat Tribunalului Brașov să constatate că imobilul denumit „Cerbul Carpatin” este proprietatea Municipiului Brasov și să oblige S.C. Aro – Palace S.A. să lase Municipiului Brasov în deplină proprietate și posesie imobilul.

Istoricul Casei hirscher

Casa Negustorilor a fost edificată de Apollonia Hirscher în perioada cuprinsă între anii 1541 – 1547, fiind un real monument de arhitectură al Brașovului.

Denumită inițial Casa Negustorilor, aceasta a purtat, de-a lungul vremii, denumiri diferite, precum Podul Bătușilor, Gheată, Casa Negustorilor sau Casa Hirscher.

Clădirea ocupă primul loc între construcțiile civile ale Brașovului din secolul al XVI-lea, având lungimea de 67,40 metri și fiind alcătuită din două pavilioane separate, unite printr-o curte interioară.

Stâlpii de piatră, amintind stilul Renașterii, arcadele de la parter și cele de la etaj, acoperișul abrupt acoperit cu țiglă roșie, coborât până sub limita superioară a zidurilor, dau construcției un aspect masiv și bine întărit.

Intrarea arcuită, păstrând forma inițială, reprezintă principala intrare a clădirii. Vestigiile unor vechi ziduri amintesc configurația din trecut a pavilionului, cu două birouri și două magazii mari, destinate probabil oficiului vamal. Pivnița spațioasă, cu bolți largi și masive, era compartimentată în partea dinspre piață, potrivit structurii încăperilor de la parter. O parte din pivniță era special amenajată pentru păstrarea vinurilor.

Puternicul incendiu din 1689, precum și cele ulterioare, afectează și Casa Negustorilor, astfel că, în perioada 1759 - 1847, au loc transformări arhitecturale radicale, care aduc construcția în forma ei actuală.

În perioada medievală, aici era principalul loc de intâlnire al breslelelor de meșteșugari, era un fel de piață acoperită a orașului, reprezentând totodată locul de desfacere a mărfurilor executate de diferite bresle, în special a cizmarilor și cojocarilor. Încă de la momentul edificării, clădirea a fost destinată Brașovului și brașovenilor, Apollonia nelocuind în aceasta. Clădirea a fost construită după un proiect italian și permitea intrarea căruțelor cu mărfuri, care apoi erau descărcate în interior. Practic, tot ce avea nevoie o comunitate în materie de mărfuri se găsea la Casa Negustorilor.

Ulterior, impozanta clădire primește denumirea de Podul Bătușilor. În acea vreme, toate locurile în care cojocarii și cizmarii își vindeau produsele purtau denumirea de poduri. În acest loc obișnuiau să își aducă mărfurile pantofarii sau bătușii, de aceea clădirea a primit denumirea de Podul Bătușilor. Bătușii erau micii negustori ai vremii care se ocupau de comerțul cu amănuntul.

În acest fel, construcția s-a bucurat de un puternic renume și, de asemenea, a reflectat și puternicul rol comercial al Brașovului. Cu timpul, breslele și toate aceste tipuri de centre de vânzare încep să dispară, iar astfel Podul Bătușilor își încheie funcționalitatea sa tradițională și devine în cele din urmă restaurant.

În perioada 1960 - 1963, monumentul istoric cunoaște o transformare radicală, primind numele de Cerbul Carpatin. Noul complex oferea clienților săi mai multe spații, printre care: săli de restaurant, săli de protocol, o cramă, un bar de zi, o cofetărie și două terase. Imobilul denumit Cerbul Carpatin este monument istoric, find înscris în Lista Monumentelor Istorice din județul Brașov, cod BV-II-m-A-11573.

  

Istoricul dreptului de proprietate - extras

Conform unui înscris din anul 1905, imobilele transcrise din vechile registre funciare înscrise în CF se intabulează în favoarea Orașului Liber Regal Brașov, de la înființarea cărții funciare. Situația de carte funciară rămâne neschimbată o perioadă de 93 de ani, Orasul Liber Regal Brasov fiind unicul proprietar al imobilului reprezentat de obiectivul Cerbul Carpatin. Că imobilul monument istoric a fost în proprietatea Municipiului Brașov, fiind bun de interes și uz public, este demonstrat și prin actele de administrare efectuate de acesta relativ la imobil. 

În anul 1962, Sfatul popular al Regiunii Brașov a transmis acest imobil din administrarea Sfatului Popular al Regiunii Brașov - Muzeul Regional Brașov, în administrarea Trustului de Alimentație Publică Brașov. Câtă vreme a existat dreptul de administrare operativă a TAP Carpați Brașov, nu există nici o altă înscriere în CF care să transfere dreptul de proprietate al Orașului Liber Regal Brașov în patrimoniului Statului sau a altei instituții.

În anul 1998, în urma unui demers de dezmembrare inițiat de SC Postăvarul Turism SA Brașov, apare că proprietarul este Statul Român.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

ionelul
-1 #1 ionelul 27-07-2019 08:41
foarte bine george ! Nu mai stati cu capul in sanie, brasoveni !
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
+3 #2 Raoke Kaka 27-07-2019 10:40
Vinitura analfabetă de ce nu-i la bulău? Lîngă colegul de partid, moroiul?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 11 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7582   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3186   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4003   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3262   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2453   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2538   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4328   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2200   Creștere
Anunturi MyTEX

Va fi Ludovic Orban următorul premier al României?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter