myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

De ce se falsifică listele de semnături? Pentru că legea favorizează asta!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Legea prevede că fiecare persoană care vrea să candideze la Președinția României trebuie să depună la Biroul Electoral Central o listă cuprinzând semnăturile a minimum 200.000 de persoane. Este mult, măsura fiind gândită pentru a descuraja inflația de candidaturi. Numai că…

Recrutare Autoliv Brasov

Numai că legea oferă și portița prin care poate fi fentată prevederea de mai sus și anume prin falsificarea listelor de semnături. Fie inventând date personale și utilizând copiatoarele, fie cumpărând baze de date. Așa se explică de ce inși necunoscuți sau cvasi-necunoscuți, fără a avea în spate logistica unui partid semnificativ, se laudă că au reușit, în foarte scurt timp, să strângă numărul necesar de semnături.

Este o operațiune cu riscuri minime pentru candidați, de aceea au apărut scandalurile recente pe această temă, precum și situații halucinante precum cele relatate de angajați ai Biroului Electoral Central care au verificat listele. Unul dintre aceștia s-a trezit că numele său figura ca reprezentant al unui candidat, care gira pentru veridicitatea listelor, deși, evident, nu girase pentru nimic și nici nu colectase vreo semnătură; de altfel, îi și era interzis s-o facă, sub sancțiune penală! Alt angajat al BEC şi-a găsit toată familia pe listele de semnături ale unui candidat! Figura acolo și un unchi al său decedat! Omul și-a sunat toate rudele în viață și a aflat că nici una nu semnase nici o listă!

BEC a respins înregistrarea candidaturilor susținute de liste de semnături „afectate de vicii de fond și de formă” sau „care prezintă elemente de similitudine evidente”, cum au sunat formulările oficiale. N-a rezolvat însă nimic. Aproape toți candidații respinși s-au adresat Curții Constituționale, care a obligat BEC să-i înregistreze! Motivul: falsul în înscrisuri poate fi constatat doar de o instanță de judecată, nu de un organism electoral, cum este BEC. Așadar, și dacă înșelăciunea este clară ca lumina zilei, cei care uzează de ea pot candida la Președinție! Chiar dacă BEC sesizează instanța, până se pronunță aceasta și până sentința rămâne definitivă se termină demult alegerile!

Așa cum a explicat un avocat, nici dacă ajung în instanță candidații nu riscă cine știe ce. Nu ei girează pentru corectitudinea listelor de semnături. Iar în fața acuzației de uz de fals, se pot oricând apăra: „Habar n-aveam că sunt semnături false, n-am stat eu să verific nume cu nume, ar fi aberant!”. Și cu asta, basta! 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
RATBV Angajeaza

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 05 Dec 2019
Euro   Euro   EUR   4.7764   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3067   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6549   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3562   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2465   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2680   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4421   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.3700   Creștere
Anunturi MyTEX

Va reuşi Guvernul în acest an să treacă prin Parlament bugetul pe 2020?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter