myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Monument al eroilor brașovecheni și al eroilor români care au trecut primii Carpații

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Înaltpreasfinţitul Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, prezent astăzi la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, a onorat apoi invitaţia preoţilor parohi de la Parohia Ortodoxă Română Brașovul Vechi (Biserica Adormirea Maicii Domnului, de pe Bisericii Române), de a sfinţi un monument al eroilor din Războiul de Reîntregire (Primul Război Mondial).

Recrutare Autoliv Brasov

La momentul solemn au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, vicepreşedintele Adrian Gabor, subprefectul Adrian Folea, col. Cristian Elly Paliştan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”, care a asigurat garda de onoare, conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului - Ariana Bucur şi Michaela Judele, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, general Cristian Teglaş, comandantul Academiei Forţelor Aeriene, general Gabriel Răducanu, membri ai Societăţii Junilor Braşovecheni, care au sediul şi două troiţe acolo, copii ai comunităţii, ai parohiei, care au asigurat, intonând cântece patriotice, fundalul sonor când au fost depuse coroanele de flori. La finalul slujbei de sfinţire, mitropolitul i-a felicitat pe iniţiatori şi le-a spus celor prezenţi că aceste monumente închinate eroilor sub cea mai bună formă de a cinsti Centenarul Unirii, moment istoric realizat cu multă jertfă. ÎPS Laurenţiu a reamintit că a participat, împreună cu Jandarmeria şi cu Armata, la numeroase acţiuni comemorative în acest an, la Braşov, şi crede că Braşovul are nevoie de un monument reprezentativ pentru eroii din perioada 1916-1918, pentru realizarea căruia şi-a dat deja binecuvântarea. „Cel mai potrivit lucru pe care poate să-l facă o ființă umană este de a fi recunoscătoare față de trecut, ca să putem prețui prezentul și mai ales să avem o șansă și în viitor. Împreună cu toate instituțiile Statului am reușit să înălțăm, să reabilităm anumite monumente care ne vor aduce aminte și de acum înainte că cei care și-au dat viața pentru noi, întâi de toate cei care au murit în război, stau la temelia vieții noastre de astăzi”, a spus ierarhul.

Concept vizual încărcat de simboluri

Monumentul sfinţit acum comemorează jertfa depusă de brașovecheni, dar și a eroilor îngropați în cimitirul parohial, pentru reîntregirea neamului, după cum a explicat părintele Ionuţ Margin, paroh din 2012. De altfel, este şi un monument funerar, adăpostind osemintele eroilor români care, în septembrie 1916, au trecut Carpaţii şi au căzut în prima bătălie pentru eliberarea Braşovului. Osemintele au fost mutate ulterior de lângă capelă lângă zidul pe care este zugrăvită icoana Învierii Domnului, iar în 1984, când a fost îngropat inginerul Vasile Sechel, director al Uzinei Tractorul, au fost descoperite, mormântul său fiind aşezat alături. Monumentul, realizat de arhitecta Alina Maria Fota, are drept concepţie vizuală motive geometrice tradiţionale româneşti, cu puternică încărcătură spirituală, simbolizând traseul vieţii de la naştere (botez) până la moarte (înălţare) şi înviere. De altfel, parastasul s-a încheiat, după „Veşnica pomenire”, cu „Hristos a înviat!” (video 2). „Dumnezeu a făcut ca în acest an Centenar să reuşim să facem acest monument, după ce am descoperit şi numele eroilor. Până atunci, făceam parastas fără să le ştim numele. Cum spunea şi profesorul Ioan Vlad, care a studiat mult acea epocă, sunt mult mai mulţi eroi jertfiţi pentru reîntregirea neamului atunci. Şi cum era singurul cimitir românesc, au ajuns aici, chiar pe neştiute. Tuturor le este închinat acest monument, dar ne este destinat şi nouă, şi generaţiilor următoare, pentru a nu uita că avem rădăcini puternice, de care se leagă identitatea noastră. Mulțumesc tuturor celor are au venit astăzi aici ca împreună să receptăm pentru comunitatea brașoveană acest monument închinat jertfei celor care s-au născut aici, la Brașov, și au murit în timpul războiului de reîntregire în diferite părți ale țării și ale lumii și celor care în primul val de intrare a românilor în Brașov și-au găsit odihna în acest cimitir al Brașovului Vechi”, a spus pr. Margin (video 1).
Celor prezenţi le-au fost date broşuri ilustrate (foto 6, 7, 8) care prezintă istoricul detaliat al creării acestui monument al eroilor. Toate cheltuielile pentru acesta au fost suportate din fondurile bisericii, cu sprijinul unor sponsori.

Citiți și:

BRAȘOV. Mitropolitul Ardealului, la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șchei

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Terapii Leia

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 23 Mai 2019
Euro   Euro   EUR   4.7601   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2755   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4034   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.2363   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2370   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1740   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4338   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   145.6000   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord să li se rezilieze contractele celor care nu respecta termenele de execuţie a lucrărilor publice?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter