myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. „Lear. Un nebun amar şi unul dulce”, premieră in memoriam Radu Beligan

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Lear. Un nebun amar şi unul dulce”, adaptare după William Shakespeare, este premiera pe care v-o propune, mâine seară, de la ora 20.00, Centrul Cultural Reduta. Producător este Marius Cisar, manager al instituţiei, iar regia, adaptarea scenică şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Alina Hiristea. „Spectacolul este dedicat ultimului mare maestru al teatrului românesc, Radu Beligan. Toată mişcarea teatrală din România este în doliu şi cum maestrul a jucat până în ultima clipă, noi vom juca mâine seară în memoria sa”, a precizat Marius Cisar.

Recrutare Autoliv Brasov

Regele Lear este, pentru o seară, actorul Mihai Bica, pe care publicul braşovean îl cunoaşte de pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”. „Nimeni altcineva n-ar fi putut aborda o partitură atât de complicată”, a explicat Marius Cisar alegerea lui Bica. Spectacolul adaptare după W. Shakespeare nu este întâmplătoare, anul 2016 afiind decretat Anul Shakespeare, întrucât se împlinesc 400 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai mare dramaturg al lumii. „Este un spectacol sofisticat, modern, tehnic complicat. Deja, pe 10 iulie, am avut o vizionare cu public a acestui spectacol”, a mai spus Marius Cisar.
Spectacolul va înfăţişa povestea concentrată a vieţii atât de tulburătoare, surprinzătoare şi pilduitoare a Regelui Lear, din perspectiva zilelor noastre, pornind de la principiul modern al psihodramei. Din poziţia de stăpân egocentric, narcisiac, cu accese tiranice, cu drept de viaţă şi de moarte asupra celorlalţi, Regele Lear ajunge robul aparenţelor, al falsului, devine sclavul artificiilor goale de conţinut. O nevoie interioară extremă de a fi adulat îl împinge să iniţieze concursul de „declaraţii de dragoste” pentru fiicele sale, concurs pentru care pune în joc, în chip de „recompense”, câte o treime din regatul său. Semnul cel mai limpede al crizei sale interioare este dat de faptul că este gata să renunţe la imagine, la putere şi statut, pentru a obţine aceste superlative. Goneril şi Regan, fiicele mai mari, profită şi îi oferă aceste laude false, supradimensionate, artificiale, în timp ce mezina, Cordelia, cea care îşi iubeşte cu adevărat tatăl, refuză acest joc aberant, pledând pentru simplitate şi adevăr. Orbit de aparenţe, la tăcerea Cordeliei, Lear va izbucni iraţional, pedepsind iubirea şi răsplătind minciuna. Lear distruge astfel armonia, ordinea şi echilibrul lumii sale, prin această agresiune iraţională împotriva iubirii. Declanşarea furiei şi frustrării este uriaşă, cu efecte incalculabile, devastatoare: el o dezmoşteneşte şi o alungă pe Cordelia şi îşi împarte într-o clipă regatul celor două fiice, renunţând la prerogativele sale şi încredinţându-se fiicelor mai mari. Cum era de aşteptat, odată premiul obţinut, atitudinea fiicelor mai mari se va schimba; îşi vor da în scurt timp arama pe faţă, silindu-l, astfel, să realizeze că a greşit, îndurerându-l, trecându-l prin toate stările negative imaginabile. Paradoxal, tocmai în aceste momente i se acordă lui Lear şansa să înceapă o explorare interioară de unde va ieşi învingător, se va trezi la lumina conştiinţei şi discernământului, a adevărului – şi va deveni un altfel de om, de o caldă empatie şi umanitate, un om adevărat. Adevărata nobleţe a regelui Lear şi-o va câştiga, astfel, prin suferinţă, asumare şi înţelegere. Sensul major al spectacolului stă în credinţa că omul are şansa de a se schimba în bine, de a se regenera, de a se re-umaniza.

„Shakespeare se montează prea puţin în România. Publicul de astfel de spectacole are nevoie, de mărturisire a unei goliciuni asemeni lui Iov, este singura şansă de a se mântui, de a se salva pe calea cunoaşterii de sine. Am mers pe ce izvora din text şi din modul în care joacă Mihai. Am încercat să-i dau libertate, pentru că sinceritatea cu care joacă este de calibrul ruşilor”, a punctat regizoarea Alina Hiristea.

Preţul biletelor este de 15 lei şi pot fi achiziţionate de la Centrul Cultural Reduta sau Librăria „Şt. o. Iosif”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 15 Noi 2019
Euro   Euro   EUR   4.7667   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3224   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5647   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3685   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2467   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2621   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4372   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.3900   Scădere
Anunturi MyTEX

Va câştiga România meciul cu Suedia din preliminariile Campionatului European din 2020?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter