myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Arhanghelul Mihail este nașul copiilor săraci, iar Gavriil ne aduce veștile bune

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În fiecare an, pe 8 noiembrie, ortodocșii și greco-catolicii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile cetelor îngerești. O dată cu ei, credincioșii sărbătoresc tot soborul îngerilor. Mihail este păzitorul porții Raiului și nașul copiilor săraci, iar Gavriil ne aduce veștile bune.

Imobiliare.ro

În fiecare an, pe 8 noiembrie, ortodocșii și greco-catolicii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile cetelor îngerești. O dată cu ei, credincioșii sărbătoresc tot soborul îngerilor. Spre deosebire de sfinți, Arhanghelii slăviți la această dată nu sunt persoane canonizate o dată cu trecerea la cele veșnice. Ei sunt recunoscuți de creștinătate ca îngeri, cei mai de seamă mijlocitori care stau lângă tronul ceresc și-i duc lui Dumnezeu rugăciunile credincioșilor. Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al VI-lea, a stat sfințirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit și Sf. Arhanghel Gavriil și sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.

Vestitorul Nașterii, martorul Învierii

Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel înseamnă înger din vechime. În scriptele religioase, Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu” și este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-au luptat cu îngerii răzvrătiți, alături de Satana, împotriva lui Dumnezeu. Tot Sf. Arhanghel Mihail este acela care conduce sufletele morților spre poarta paradisului și reprezintă principalul protector al oștirii creștine. În iconografia ortodoxă, el este reprezentat în costum de soldat, purtând în mână o sabie, cu vârful îndreptat spre pământ, pentru că el a primit misiunea să păzească poarta Raiului după ce Adam și Eva au fost alungați. Gavriil, al cărui nume se traduce „Apărătorul meu este Dumnezeu”, este considerat mesagerul veștilor bune. Potrivit tradiției, el a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria, Născătoare de Dumnezeu. O veste asemănătoare a primit-o de la Sf. Gavriil și preotul Zaharia, care a aflat printr-un mesaj divin că va avea un fiu - pe Ioan Botezătorul. Vestea cea Bună - Nașterea Mântuitorului Hristos - a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. El a fost îngerul înveșmântat în alb, care a răsturnat piatra de la ușa mormântului lui Hristos, de aceea este cunoscut ca martor al Învierii Domnului, care a dus marea veste mironosițelor.
În icoane, Sf. Gavriil poartă un semn divin - un crin. Chipurile celor doi arhangheli sunt zugrăvite pe ușile altarelor bisericești. Sf. Mihail este pictat pe ușa de Nord, iar Sf. Gavriil pe cea de Sud. Oamenii săraci, cu mulți copii, îl consideră naș pe Sf. Arhanghel Mihail și se roagă lui pentru sprijin, la vreme de necaz. La Sf. Arhanghel Gavriil se roagă credincioșii ca el să le aducă doar vești bune.

Citiți și:

Vremea caldă din aceste zile are o explicaţie în tradiţia populară

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Terapii Leia

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 17 Mai 2019
Euro   Euro   EUR   4.7621   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2658   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4436   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.2197   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2369   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1616   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4349   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   146.2500   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că echipa de handbal Corona Braşov va juca în Cupa EHF în sezonul viitor?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter