myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Liceeni care fac istorie la Teatrul Arlechino

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Teatrul Arlechino Brașov găzduiește astăzi, de la ora 18.00, piesa istorică în două acte „Dincolo de orice”, în cadrul proiectului cultural – „Dincolo de Centenar” -, ce își propune conștientizarea importanței celebrării consecințelor Marii Uniri și după împlinirea unui centenar de la realizarea ei. Piesa istorică interpretată de adolescenți – membri ai Asociaţiei elevilor din judeţul Vrancea - are legătură cu acest eveniment, fiind publicată în anul 2017 de tânărul Nicolae Săcrieru (foto 2). Autorul este unul dintre cei șapte absolvenți de anul acesta ai Centrului de Excelență în Filosofie de la București, câștigătorul mai multor premii naționale la Istorie, câștigător al unor premii la concursurile de eseuri organizate în ultimii doi ani de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și al unui premiu la un concurs de dramaturgie. Acțiunea se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membri ai Misiunii românești - Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța - au plecat în Statele Unite ale Americii în numele României, pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Piesa de teatru a mai fost jucată în patru localități din țară și în București.

Recrutare Autoliv Brasov

Despre piesa istorică ce va fi interpretată vineri seara la Brașov, autorul afirmă: „Prin piesa istorică Dincolo de orice, am încercat să arăt forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi o are în curgerea propriu-zisă a istoriei. Și, mai ales, faptul că nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei. Diferența dintre Vasile Stoica, eroul - protagonist al piesei, al cărui destin extraordinar este cunoscut de posteritate, și Valeriu, un simplu român emigrant, este aceea că acesta din urmă se poate identifica cu orice român din America anului 1917 care a înțeles și s-a implicat în marile evenimente de atunci pentru lupta României sale. Iar acest lucru nu îi diminuează în vreun fel importanța; el rămâne pentru noi un model care reprezintă o întreagă comunitate. Căci dincolo de orice, nevoia societății noastre de astăzi este aceea de a căuta niște modele acoperite de timp ale Istoriei românilor, a căror poveste noi să ne-o însușim și s-o ducem mai departe”.
În contextul necesității conștientizării consecințelor Marii Uniri și a recunoștinței față de eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară, piesa istorică „Dincolo de orice”.
Piesa de etatru, interpretată pe 28 iunie 2019, de la ora 18,00, la Teatrul Arlechino din Brașov, este un prilej potrivit de a marca această sărbătoare. Evenimentul este adus publicului brașovean de Platforma Civică ÎMPREUNĂ, Asociața elevilor din județul Brașov, în colaborare cu Asociația ProMusica „Tudor Ciortea” Brașov. Intrarea este liberă!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 27 Ian 2020
Euro   Euro   EUR   4.7798   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3348   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6747   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4707   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2443   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2877   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4438   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.8700   Stagnare
Anunturi MyTEX

Permite economia românească majorarea pensiilor cu 40%?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter