myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Sărbătoare la 200 de ani de sfințire a Bisericii din Satulung

  • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În anul 1819 avea să fie sfințită o monumentală biserică din Satulung-Săcele, închinată Adormirii Maicii Domnului. Târnosită în vremea episcopului Vasile Moga, biserica a devenit un simbol al credinței ortodoxe a românilor din ținuturile săcelene, dar și un important și valoros monument de patrimoniu național, fiind împodobită cu o pictură deosebită, realizată de renumitul pictor brașovean Mișu Pop.

Imobiliare.ro

La 200 de ani de la acest moment unic din istoria comunității săcelene, cele trei parohii arondate lăcașului de cult au organizat duminică, 11 august, o sărbătoare duhovnicească și cultural-artistică la care au participat mulțimi de credincioși din aceste ținuturi, mulți fiind îmbrăcați în costumele populare specifice acestei zone. Sfânta Liturghie a fost oficiată în „Biserica Sfintei Adormiri” din Satulung-Săcele de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, cei trei slujitori ai bisericii, părintele Antonio-Cristian Aroneasa, părintele Alexandru Ion Petrica și părintele Alexandru Morogan, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. 
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Angelo-George Ionescu a fost hirotonit diacon, iar diaconul Florian-Gheorghe Ion a fost hirotonit preot pentru Parohia Săvăstreni, județul Brașov.
La final, ÎPS Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit iconomi pe preoții Antonio Cristian Aroneasa și Alexandru Morogan. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliilor și Adunărilor parohiale ale celor trei parohii arondate bisericii, precum și mai multor binefăcători ai lăcașului de cult. O slujbă de pomenire a fost oficiată în cadrul Sfintei Liturghii pentru ctitorii bisericii din Satulung-Săcele.

Expoziție de fotografii, icoane și obiecte populare

Sărbătoarea de la Satulung-Săcele a continuat cu vizitarea expoziției de fotografii și obiecte tradiționale din Ținutul Săcelean. Expoziția a fost realizată în curtea bisericii, prin implicarea Asociației „Zestrea Săceleană”, oaspeții și credincioșii având posibilitatea să afle mai multe despre istoria acestor locuri, despre oamenii și îndeletnicirile lor din trecut. Totodată, Asociația „Izvorul Săcele” a editat pentru acest moment aniversar un album monografic dedicat loîașului de cult și comunității din Satulung. Membrele atelierului de pictură „Mioritica” al bisericii au expus mai multe icoane pe sticlă.
Toți cei prezenți s-au închinat raclei unde se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Foto: Mitropolia Ardealului

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 12-08-2019 19:45
Cel mai bine am sărbători noi decuplarea bisericii de la bugetul statului. Să trăiască buhaii în sutană din ce le dau credincioșii direct din buzunarul lor. Ești creștin, contribui. Ca-n țările civilizate: „X”% din salariul fiecărui credincios declarat să fie direcționat către cultul practicat de către acesta.
Interzicerea predării religiei în școlile de stat. Credincioșii care vor să se predea religia în școală, să dea bani ca să se ridice școli de către biserică. Tot din impozitele directe dirijate către culte.
Și să nu uităm: impozitarea afacerilor bisericești. Că așa-i legal și moral.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


husqvarna
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 17 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7550   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2719   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5278   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3002   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2469   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2461   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4312   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2700   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va califica Naţionala de fotbal a României la Euro 2020?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter