myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Doi angajați ai Ministerului Agriculturii și un afacerist, condamnați pentru corupție și fraude cu fonduri europene

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Omul de afaceri Florin Macovei din Braşov şi doi angajaţi din Ministerul Agriculturii au fost condamnaţi, vineri, de Tribunalul Bucureşti la închisoare într-un dosar de corupţie şi fraude cu fonduri europene, prejudiciul fiind de aproape 3 milioane de euro.

Potrivit deciziei instanţei, prezentate de agenția de presă Agerpres, Florin Macovei a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru dare de mită şi săvârşirea a două infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În acelaşi dosar, Viorel Brezeanu (persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia Generală Control şi Antifraudă) a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar Gabriel Potcovaru (angajat în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov) a primit 5 ani de închisoare.

Tribunalul a mai decis ca două firme deţinute de Florin Macovei - SC Andrasel Spaco 2011 SRL şi SC Casiopeia Spaco SRL să plătească amenzi de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei. Cele două firme nu au voie să participe pe o perioadă de doi ani la proceduri de achiziţii publice.

Pe latură civilă, instanţa a decis ca Florin Macovei, Viorel Brezeanu şi cele două firme să plătească 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Iniţial, în acest dosar a fost trimis în judecată un alt om de afaceri din Braşov - Gheorghe Dudu, însă acesta a fost judecat separat şi condamnat definitiv în martie 2017 la 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi fraude cu fonduri europene. În plus, el a fost obligat să plătească împreună cu Gabriel Potcovaru peste 6 milioane lei către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Conform DNA, în perioada 2011 - 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Procurorii susţineau că cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

Imobiliare.ro

 

Metoda de eludare În acest program se prevede că, în cadrul măsurii "Modernizarea exploataţiilor agricole", în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maximum 800.000 de euro).

Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanţi.

În acelaşi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre) se prevede că nu se efectuează nici o plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine aceste plăţi în scopul obţinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Pentru a eluda aceste prevederi şi pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu faţă de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societăţile comerciale amintite mai sus, pe care le controlau prin faptul că în cadrul acestora aveau calitatea de administrator şi de reprezentant iar asociaţi erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.

Folosindu-se de aceste societăţi, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri şi au formulat câte o cerere de finanţare în numele fiecărei societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.

De asemenea, pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăţi, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiaşi producători/ furnizori. În aceste oferte preţurile au fost stabilite în aşa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă şi să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).

Întrucât, potrivit PNDR şi Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligaţi să asigure cofinanţarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unităţi bancare din care rezultă că au împrumutat cele patru societăţi (fiecare om de afaceri pentru societăţile controlate de el) cu sumele corespunzătoare. În realitate, din datele existente în cauză a rezultat că aceste documente nu sunt corespunzătoare adevărului, întrucât aceeaşi sumă de bani a fost depusă consecutiv în numele fiecărei societăţi comerciale, la cele două unităţi bancare, suma staţionând în acel cont doar până la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, după care era retrasă şi virată în numele altei societăţi.

Ulterior, după încheierea contractelor de finanţare, în faza de implementare a proiectelor, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au beneficiat de ajutorul acordat de Viorel Brezeanu şi Gabriel Potcovaru, persoane însărcinate cu efectuarea controalelor din MADR - DGCA şi, respectiv, din OJPDRP Braşov.

Acest ajutor a avut la bază relaţia de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri şi reprezentanţii organelor de control, precum şi diverse avantaje materiale obţinute de aceştia din urmă. În consecinţă, la controalele efectuate de cei doi funcţionari nu au fost evidenţiate nici elementele din care rezultă divizarea artificială a proiectelor de afaceri şi nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

Ajutorul dat de Viorel Brezeanu celor doi oameni de afaceri a constat în furnizarea de informaţii în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi şi "consultanţă" cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor celor doi şi cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite.

În schimbul acestui ajutor, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei i-au asigurat cazare în perioada deplasărilor lui Brezeanu în zona Braşovului, i-au dat produse alimentare şi sume de bani.

Totodată, ajutorul dat de Gabriel Potcovaru celor doi oameni de afaceri a constat în neevidenţierea condiţiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. De asemenea, acesta din urmă le-a mai oferit celor doi inculpaţi consultanţă şi informaţii referitoare la controalele ce urmau a fi efectuate şi la stadiul cererilor de plată formulate. În schimb, Gabriel Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu suma de 300 de euro şi produse alimentare. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 09-02-2019 11:39
Puțin. Trebuiau măcar 20 de ani.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
RATBV Angajeaza

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


husqvarna
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 17 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7550   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2719   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5278   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3002   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2469   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2461   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4312   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2700   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va califica Naţionala de fotbal a României la Euro 2020?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter