myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Escrocherii celebre

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Puțini sunt cei care n-au căzut măcar o dată în viață în plasa unui escroc. Mereu în căutarea de noi victime, aceștia sunt foarte foarte inventivi, stăpânesc la perfecție arta înșelăciunii și au obținut, grație acestui talent, bani și glorie. Infractorii dovedesc abilități sociale deosebite, reușind de cele mai multe ori ca pretinderea unor sume de bani să pară firească. Iar atâta vreme cât există oameni naivi, vor funcționa și înșelătoriile. Dacă înainte oamenii erau păcăliți prin anunțuri la mica publicitate sau erau pur și simplu abordați pe stradă, escrocii mileniluli trei profită de dezvoltarea tehnologiilor de comunicare pentru a obține venituri ilicite ce au la bază fraude ordinare. Tot mai des adresele de mail sau posturile individuale de telefonie mobilă sunt asaltate de mesaje care îi anunță pe titulari că trebuie să contacteze un anume număr de telefon pentru a intra în posesia unor premii mai mult decât tentante.


Șmecherii cu cartele prepay

În ultima vreme, mai mulți brașoveni au fost sunați sau au primit sms-uri de pe numere din diferite rețele de telefonie mobilă. Modul de operare al „țeparilor“ e cât se poate de simplu: se dau drept reprezentanți ale unor cunoscute firme de telefonie mobilă sau de electronice și te anunță că ești fericitul câștigător al unui concurs sau al unei promoții. Tot ce trebuie să faci pentru a intra în posesia premiului este să trmiți, în următoarele zece minute, codul unei cartele reîncărcabile „de cel puțin 20 de euro“. Cei entuziasmați de câștigul care li se promite, cad în plasa „hoților pre pay“.  Dacă sunt mai sceptici, escrocii insistă minute în șir:„Grăbiți-vă, pentru că alte persoane abia așteaptă să câștige premiul!“ Bineînțeles că, după ce „victima“ trimite codul de reîncărcare, premiul întârzie să apară. O altă escrocherie pusă la cale prin telefon sună în felul următor: cineva telefonează unei persoane, se prezintă ca fiind angajat al forțelor de ordine sau al vămilor și anunță interlocutorul că o rudă apropiată de a sa este reținută.Pentru a-și ajuta ruda, care chipurile vrea să-i comunice ceva la telefon, aceasta este rugată să cumpere o cartelă reîncărcabilă și să dicteze codul la telefon. Panicați și dornici de a-și scoate frații, surorile, fiii sau fiicele de la ananghie, mulți acceptă jocul și descoperă la puțin timp că au fost trași pe sfoară.


Operațiunea „Mașina de cusut“

În locurile aglomerate din Brașov și din țară au apărut acum câțiva ani zeci de anunțuri cu oferte tentante de cumpărare a unor mașini de cusut, de fabricație elvețiană sau germană. Era vorba de mărci cunoscute precum Singer, Pfaff sau Kaiser, cu serii catalogate, pentru care se ofereau prețuri uriașe, cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro. Tentația era mascată de legenda că printre componentele acestora se află unele din platină, sau că seriile cuprind numerele unor conturi secrete din Elveția. Modul de operare al escrocilor era simplu: după ce erau contactați de potențialii vânzători, solicitau seria mașinii de cusut pentru a verifica dacă aceasta e catalogată. Ulterior, reveneau cu un telefon și le spuneau posesorilor că seria e catalogată, dar nu poate fi cumpărată de firma străină decât împreună cu o altă mașină de cusut-pereche. Apoi, amatorul afla că mașina cu seria pereche se află la o altă persoană, de regulă din celălalt capăt al țării și era îndrumat să facă tranzacția. Contactat telefonic, deținătorul celei de-a doua mașini, aflat tot în rândul escrocilor, invoca faptul că din motive obiective nu se poate deplasa la Brașov. Se stabilea un loc de întâlnire, iar mașina de cusut-pereche se vindea contra unor sume de până la 10.000 de euro. Cetățenii care au cumpărat cea de-a doua mașină au și rămas cu ea. Pentru că cel care a dat anunțul n-a mai răspus la telefon.

Înșelătorii „matrimoniale“

În ultimul timp a apărut și un nou tip de fraudă săvârșită prin intermediul internetului, denumită „escrocherie matrimională“. „Ţeparii“ postau pe site-uri de internet cu carcater matrimonial un anunț, însoțit de obicei de o fotografie. „Victima“, un cetățean străin, era „prelucrată“ câteva săptămâni prin corespondența adaptate la cerințele acesteia. După un timp, escrocii pretindeau o sumă de bani, invocând nevoia de a acoperi cheltuielile implicate de călătoria „cuceritorului“ în străinătate. După primirea banilor, călătoria se anulează din diferite motive minuțios pregătite. Pagubele nu sunt foarte mari. De obicei, falșii „cupidoni“ obțin de la victimă câteva sute de euro.

„Afaceri“ cu morți la IML

Una dintre cele mai ingenioase grupări de escroci din Capitală, care a fost anihilată anul trecut, se ocupa printre altele și cu „afaceri“ cu persoane decedate. Indivizii pătrundeau în sediul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici“, se ascundeau în toaletă, îmbrăcau halate de medici legiști, după care se postau în holul de la intrare. Aici, acostau diverse persoane ale căror rude decedate au fost autopsiate și care doreau să-și ia morții acasă. Unul dintre escroci aborda victima, căreia îi propunea o „afacere“, în sensul că, dacă își vrea mortul acasă, tariful este de 12 milioane de lei vechi cu chitanță, dar că poate scăpa mai ieftin fără chitanță, în schimbul sumei de 7 milioane de lei vechi. Victima cădea imediat în plasă. După ce luau banii, escrocii se strângeau la toaletă, se schimbau de haine și ieșeau nestingheriți din clădire.


A vândut Parcul Central

Mihai Clipea, regele neîncoronat al escrocilor din Brașov, a ajuns celebru după ce a vândut, înainte de Revoluție, cimitirul Eroilor Sovietici sau Parcul Central din Brașov. S-a dat pe rând drept procuror, avocat, ofițer al fostei Securități, inspector de metrologie, funcționar al Primăriei și diplomat. Își recunoaște cu seninătate toate faptele, printr-o filosofie dezarmantă: „Cât timp există fraieri, poți vinde orice“. Și-a petrecut în celulă cea mai mare parte a vieții. Clipea se ține de „țepe“ de pe vremea lui Ceaușescu. Prima lovitură a dat-o în 1978, când le-a înșelat pe toate asistentele Spitalului Județean din Târgu Mureș, pretinzând lucrează la Direcția Comercială și promițându-le covoare persane lucrate manual.  În anii 80, un important om de afaceri german a fost atât de convins că Clipea e un mambru de frunte al aparatului administrației publice locale din Brașov, încât era gata să ofere o sumă imensă pentru a „pune mâna“ pe Parcul Central din Brașov. Planul lui clipea a funcționat ca la carte. A apelat la doi prieteni care vorbeau nemțește. Ei au tradus tot dialogul între investitorul german și Clipea.Neamțul era foarte interesat să cumpere terenuri în Brașov și celebrul escroc de sub Tâmpa i-a spus că e director în Primărie și a fost însărcinat să vândă Parcul Titulescu. Afacerea a fost încheiată într-un birou al Școlii Populare de Artă. „Am convins-o pe femeia de serviciu să mă lase în clădire, după ce I-am adus o mătură. Când m-am dus cu neamțul, femeia m-a salutat politicos și și-a văzut de treabă. Neamțul mi-a dat avans câteva sute de mărci. Nu i-a mai văzut înapoi, dar nici Parcul nu e al lui“, povestea Clipea.


A vândut Turnul Eiffel de două ori

Site-ul 2Spare a publicat recent o lista cu cei mai cunoscuți escroci din lume. Pe locul 1 se află cehul Victor Lustig  (1890-1947), considerat unul dintre cei mai talentați escroci din toate timpurile. A obținut zeci de mii de dolari din diverse escrocherii, dar cea mai răsunătoare afacere a sa este vânzarea Turnului Eiffel. În 1925, aflat la Paris, citește în ziar că vestitul turn s-a deteriorat și că are nevoie de reparații capitale. Dându-se drept reprezentant al guvernului, organizează o licitație și le destăinuie unor oameni de afaceri că suma necesară restaurării turnului e prea mare, de aceea autoritățile vor să-l dărâme și să-l vândă la fier vechi. Reușește să vândă turnul unui afacerist și fuge la Viena cu banii. Păgubitul nu a dorit să se facă de râs și n-a scos nici un cuvânt, astfel că Lustig s-a întors la Pris și a mai vândut o dată turnul. Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Anunturi MyTEX
Tipotex SA

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Isaran Residence

Curs BNR

Ma, 25 Oct 2016
Euro   Euro   EUR   4.4909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1260   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.0491   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1507   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2060   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0965   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.2962   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   145.7700   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Prems T.P.

Credeţi că ar trebui ca scoaterea terenurilor din circuitul agricol să nu se mai facă atât de uşor?

Cele mai citite

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter