myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

IJP BRAŞOV: Poliţistul poate intra în orice locuinţă sau sediu de firmă, fără acordul proprietarului, în caz de violenţă domestică

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective.

Must de Jidvei 2019

Atenţionarea vine din partea reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Braşov, care au explicat şi că poliţiştii pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în caz de nevoie.
Acţiunile poliţiştilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor, înregistrările sau fotografiile constituind probe.

De asemenea, agentul poate emite ordin de protecţie provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, dacă se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat.

Astfel, se poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de organul de poliție în termen de 48 ore de la emiterea ordinului de protecție provizoriu.

„În exercitarea atribuţiilor de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, organele de poliţie pun în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării hotărârii, care pot consta în: efectuarea de vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate, apelarea telefonică de control a victimei/agresorului, solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante, orice alte modalităţi specifice activităţii poliţieneşti”, au explicat reprezentanţii IJP Braşov.

În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală.

Conform prevederilor Legii 178/2018, dacă persoana protejată prin ordinul de protecţie încalcă dispoziţiile acestuia, ea va fi obligată la acoperirea cheltuielilor generate de emiterea şi punerea în executare a ordinului.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 23 Aug 2019
Euro   Euro   EUR   4.7216   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2706   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2121   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3268   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2385   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2064   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4142   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.8400   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca Primăria să fie luminată arhitectural?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter