myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește astăzi, 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, prilej de mare pelerinaj din întreaga țară. Sfânta Parascheva este cea mai cunoscută dintre toți sfinții ale căror moaște se află în țara noastră. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria și Serbia credincioșii ortodocși o cinstesc de asemenea cu multă evlavie.

Viața Sfântei Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, un sat din Tracia, în apropiere de Constantinopol, la începutul secolului al Xl-lea. Se spune ca la vârsta de 10 ani Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie". Aceste cuvinte o fac să-și dăruiasca hainele sale săracilor. La vârsta de 15 ani, a intrat într-o mănăstire de fecioare din orașul Ieraclia Pontului. După cinci ani se închină la Mormântul Domnului și intră pentru mai mulți ani într-o mică mănăstire de călugărițe pustnice de pe Valea Iordanului. La 25 de ani, după ce un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești, revine și stă doi ani de zile lângă biserica din satul natal. În anul 1050, la vârsta de 27 de ani, Sfânta Parascheva și-a dat sufletul, fără să știe nimeni cine este și de unde vine, fiind îngropată ca o straină. Potrivit tradiției se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo i-a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească. Săpând groapa, au găsit trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă și au așezat alături de ea și trupul corăbierului. În noaptea următoare, unul dintre creștinii care săpaseră groapa a visat o împărăteasă care era așezată pe un scaun luminat și era înconjurată de îngeri. Unul dintre îngeri l-a mustrat pentru că nu a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Împărăteasa din vis, care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva, i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze undeva la loc de cinste. Credincioșii au înțeles că este un semn dumnezeiesc și au scos trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Epivat. Îndată au avut loc vindecări miraculoase în urma rugăciunilor care se făceau lângă moaștele ei. Aici au stat sfintele ei moaște aproape 175 de ani.

Strămutarea moaștelor Sfântei Parascheva la Iași
În anul 1223, țarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea a strămutat moaștele Cuvioasei Sfânta Parascheva la Târnovo, capitala Bulgariei, în catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului", unde acestea au stat 160 de ani. În anul 1393, Bulgaria a căzut sub ocupația turcilor, iar sfintele ei moaște au fost dăruite pentru puțin timp lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Românești. După trei ani, turcii le-au dat cneghinei Anghelina a Serbiei, care le strămută la Belgrad, unde rămân 125 de ani.
În anul 1521, turcii ocupă și Serbia și iau din nou moaștele Sfântei Parascheva, pe care le duc în palatul sultanului din Constantinopol. Apoi, sfintele ei moaște sunt răscumpărate de la turci de către Patriarhia Ecumenică cu 12.000 de ducați de aur și rămân în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani.
În anul 1641, Patriarhia de Constantinopol ajunge datoare la Poarta otomană cu sume mari de bani, iar patriarhul Partenie a dăruit moaștele Cuvioasei Sfânta Parascheva, drept recunoștință, domnului Moldovei, Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol și Ierusalim pe mai mulți ani.
În anul 1641, la 13 iunie, moaștele Preacuvioasei Sfânta Parascheva au ajuns în Iași și au fost așezate în biserica atunci zidită, a Mănăstirii Sfinților Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate ca prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iași unde se află și astăzi.

 Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Anunturi MyTEX
Tipotex SA

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Isaran Residence

Curs BNR

Vi, 21 Oct 2016
Euro   Euro   EUR   4.5068   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1343   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.0576   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1585   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2052   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1225   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.3043   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   146.3900   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Prems T.P.

Credeţi că vaccinarea copiilor ar trebuie să fie obligatorie?

Cele mai citite

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter