myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Avem Maternitate modernă, dar stă închisă din cauza birocrației

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Modernizată în urma unei investiţii de peste 5 milioane de euro şi a unor lucrări care au durat trei ani, cu un an peste termenul convenit cu Banca Mondială, Maternitatea Braşov este acum o adevărata unitate sanitară de cinci stele. Este vorba despre corpul vechi care a devenit între timp corpul nou. Are șase săli de operație perfect utilate, nouă săli de naștere individuale, care garantează intimitate, şi 30 de saloane pentru mama şi copil. Degeaba, toate stau sub cheie de aproape trei luni şi nu pot fi date în folosinţă. Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii, nu poate interveni în nici un fel până la recepția finală, Primăria Braşov spune că Ministerul Sănătăţii nu a emis anumite acte, însă oficialii de la minister susţin că autorizarea este o problemă strict locală.

Recrutare Autoliv Brasov

Se așteaptă ultimele hârtii de la Ministerul Sănătății

Lucrările de modernizare au fost încheiate și recepția tehnică s-a făcut în 30 octombrie 2017. Însă Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a constatat atunci că s-au făcut modificări la clădire care nu erau prevăzute în proiectul iniţial. Aşa că a solicitat ca Primăria să elibereze o nouă autorizaţie de construcţie. Problema e că Ministerul Sănătăţii, care a coordonat întregul proiect, nu a trimis documentele necesare. „Primăria Brașov nu are nici o implicare, în sensul în care a făcut tot ce avea de făcut. Autorizația inițială de construire s-a dat, dar pentru că s-au făcut modificări, e nevoie de alta, bazată pe documentele de la Ministerul Sănătății. Când le primim, eliberăm imediat autorizaţia de construire, de fapt un aviz în plus, ceva mult mai simplu, să se poată face recepţia finală pentru această lucrare. Din ce am discutat la minister, ni s-a spus că până vineri vor fi trimise toate documentele, ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.

O comisie de recepţie tehnică a fost constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a elabora toată documentația privind darea în folosinţă a corpului reabilitat, dar procedura întârzie. „Proprietarul clădirii este Consiliul Judeţean, dar noi am predat-o Ministerului Sănătății pentru că este executantul lucrărilor, prin contractul cu Banca Mondială. Având în vedere că au fost mai multe modificări de structură decât în proiectul iniţial, a fost nevoie de avize suplimentare. Eu i-am ajutat, am umblat după avizele de la Direcţia de Cultură, de la ISU, dar Ministerul Sănătății are consultant care face documentația finală. Avem și noi reprezentant în comisia tehnică de la Ministerul Sănătăţii și cred că în câteva zile se va rezolva și vor veni la Braşov ca să facă recepţia tehnică finală”, a explicat Adrian Gabor, vicepreşedintele CJ Braşov.
„În cursul lunii ianuarie va fi efectuată recepţia finală la terminarea lucrărilor şi darea în folosinţă a secţiei de neonatologie la Maternitatea Braşov”, a spus marțea trecută ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Palatul Victoria, unde a avut loc semnarea contractelor pentru dotarea cu aparate de imagistică medicală a mai multor spitale din ţară, inclusiv a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Braşov.

56 de milioane de lei de la CJ

În acest timp, la Maternitate, saloanele noi stau închise, mămicile şi nou-născuţii sunt despărţiţi şi stau în saloane diferite. Sălile de operaţie sunt mereu solicitate pentru urgenţe, aşa că alte intervenţii chirurgicale trebuie programate. Femeile nasc toate în aceeaşi încăpere, iar paturile lor sunt despărţite doar de perdele.
Proiectul de la Brașov este ultimul dintr-un program mai mare al Ministerului Sănătății care a obținut  o finanțare de la Banca Mondială pentru modernizarea a 19 maternități. Valoarea investiției de la Brașov este de peste 5 milioane de euro. În plus, Consiliul Judeţean Braşov a investit 56 de milioane de lei în aparatură nouă şi mobilier. Proiectul a demarat târziu la Braşov și din cauza faptului că imobilul era în proprietatea Bisericii Evanghelice, iar CJ Brașov a trebuit să îl cumpere pentru ca finanțarea să fie alocată de minister, valoarea achiziției fiind de 3,4 milioane de euro, care sunt plătite în rate anuale, începând din 2015.

Citiți și:

BRAŞOV. „Noul” corp al Maternităţii este gata de inaugurare

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Laboratoarele Sfanta Maria

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 18 Ian 2019
Euro   Euro   EUR   4.6975   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1192   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3305   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.1441   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2402   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1066   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4018   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   147.4500   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu condiţionarea accesului la fonduri UE de independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter