myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Atenţie la... măslinele vopsite!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Măslinele sunt considerate de nutriţionişti drept alimente sănătoase, care nu ar trebui să lipsească de pe masă... Dar ce ne facem când nu ştim ce cumpărăm şi mâncăm?

Recrutare Autoliv Brasov

Potrivit unei reportaj realizat de stirileprotv.ro, măsline negre pe care le găsim în magazine sunt, nu de puţine ori, colorate forțat prin oxidare.

Ca să înnegrească măslinele, unii producători folosesc lactatul feros şi gluconatul feros - cu ajutorul cărora le oxidează pe cele verzi, conform specialiştilor. Primul este un supliment de fier şi amândouă substanţele sunt stabilizatori - care nu ar trebui să depăşească în dieta zilnică 0,8 mg/kg corp.

Excesul este asociat de nutriţionişti cu dureri de stomac, greaţă şi vărsături.
Colorarea măslinelor cu aditivi feroşi nu este ilegală, atât timp cât cantitatea de aditivi folosită nu depăşeşte limitele permise. În cazul măslinelor vândute vrac informaţia lipseşte, însă, de cele mai multe ori.

„Ca indicator de naturaleţe şi calitate ar fi, pentru măslinele verzi - ele ar trebui să aibă o aromă uşor spre acrişor iar cele maro au gustul spre amărui. Cu cât măslina este mai proaspătă, cu atât ea este mai amară”, a explicat un comerciant.

Ca să fie cât mai sănătoase, măslinele ar trebui să fie cât mai puţin procesate şi să nu conţină multă sare şi oţet.

Statisticile arată că într-un an românii consumă în medie 1,8 kilograme de măsline, îndeosebi în perioadele de post.


Prea multă sare

În luna aprilie a anului 2017, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a analizat 20 de sortimente de măsline comercializate în sistem vrac sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă, coordonator fiind conf. univ. dr. Costel Stanciu.

„În cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu și gluconatul feros”, se arată într-un comunicat remis de APC. Potrivit studiului, cantitatea de sare variază între 3,34 grame şi 7 grame per 100 grame produs, condiţiile în care un om nu ar trebui să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi.

„Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare «iodată» decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum de sare explică rata ridicată a hipertensivilor (circa 40% din populația adultă a țării noastre), precum și a numărului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, au precizat cei de la APC.

Este suficient să consumăm 15-20 de măsline procesate şi am depăşit cantitatea zilnică de sare admisă. Întregul material publicat de APC poate fi găsit AICI

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 19 Iul 2019
Euro   Euro   EUR   4.7315   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2103   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2727   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.2800   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2289   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4192   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   145.4100   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca pensiile de peste 10.000 de lei să fie impozitate cu 90%?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter