myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Două etaje nou-nouțe, inaugurate și bune de dat în folosință, la Spitalul Județean

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Ieri a avut loc inaugurarea etajelor IV și V ale corpului B din cadrul Staționarului Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, reabilitate și modernizate în cadrul unui proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Întregul corp B a fost consolidat cu fibre de carbon, astfel încât să se asigure rezistența la seismicitate a clădirii.

Recrutare Autoliv Brasov

Saloanele, având fiecare câte cinci paturi, au fost transformate din temelii și dotate cu grupuri sanitare proprii, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune condiții. Din bugetul alocat de Consiliul Județean Brașov în acest an, conducerea spitalului a achiziționat paturi, saltele lavabile și noptiere noi, conform cerințelor exprimate de șefii de secții. Pentru ușurarea accesului persoanelor cu dizabilități, s-a renunțat la cada de duș, astfel încât să se poată intra cu căruciorul inclusiv în grupurile sanitare.

O noutate în compartimentarea spațiilor din corpul B al Spitalului Județean este faptul că grupurile sanitare care existau la fiecare etaj, la capătul culoarului, au fost transformate în locuri de depozitare pentru obiecte curate (lenjerii, materiale sanitare, dezinfectanți), respectiv murdare (deșeuri periculoase și menajere, lenjerii, ploscar). La fiecare etaj s-au creat saloane tip izolator, cu unul sau două paturi și grup sanitar propriu, conform normelor în vigoare. De asemenea, au fost amenajate următoarele spații: un cabinet pentru medici, cu grup sanitar propriu; un cabinet pentru medicul-șef; un oficiu pentru asistente; un spațiu pentru asistenta-șefă; o sală de tratament; un oficiu alimentar cu mobilier și chiuvete noi; o cameră de gardă cu grup sanitar propriu. Lifturile au fost și ele înlocuite. Este vorba despre trei lifturi cu targă destinate transportului pacienților și un lift pentru vizitatori. Au fost schimbate rețelele electrice, de apă și canalizare, precum și instalațiile de fluide medicale (oxigen și aspirație) din interiorul saloanelor.

La etajul V va funcționa Secția de Neurologie, cu 25 de paturi. 15 dintre acestea sunt grupate în trei saloane, iar 10 sunt destinate tratării accidentului vascular cerebral. Pentru bolnavii care necesită tromboliză venoasă a fost creat un spațiu comun, cu o suprafață de 108 mp, în care s-au amenajat un ATI și 10 puncte de observație. Tot aici au fost create două izolatoare. La finalul lucrărilor, etajul va mai găzdui o secție medicală cu 25 de paturi, conducerea Spitalului Județean urmând să decidă care va fi aceasta.

Etajul IV va fi destinat Secției clinice de Interne I, cu 58 de paturi: 11 saloane a câte cinci paturi, fiecare cu grup sanitar propriu, două saloane tip izolator, sală de tratamente, cabinete pentru medic-șef, medici, asistentă-șefă, asistente, oficiu alimentar și spații de depozitare.

Între timp, continuă reabilitarea și modernizarea etajelor III II, I, parterului și demisolului din cadrul corpului B. În momentul de față, lucrările cele mai avansate sunt la etajul III. Constructorul estimează că dacă nu vor apărea situații neprevăzute, până la sfârșitul lunii septembrie 2019 vor fi date în folosință etajele III și II, urmând ca până la sfârșitul lunii ianuarie 2020 să fie date în folosință etajul I, parterul și demisolul corpului B.

Potrivit informațiilor furnizate de medicul epidemiolog Ana-Dora Godri, șefa Serviciului Prevenirea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul Spitalului Județean, se vor respecta cu strictețe tipurile de spații (cabinete, saloane) stipulate în lege, cu asigurarea confortului maxim pentru pacienți. Practic, fiecare bolnav internat va dispune de o arie utilă de 7 mp/pat, iar în cadrul rezervelor spațiul pentru fiecare pat va fi de 8 mp.

Lucrări de igienizare și în aripa scurtă (corpurile A și H)

În paralel cu reabilitarea și modernizarea corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență, conducerea unității medicale și-a propus să desfășoare lucrări de igienizare și în corpul A (aripa scurtă), astfel încât la finalul șantierului, cel mai important spital public al Brașovului să asigure condiții optime pentru pacienți și medici deopotrivă. În prezent, se lucrează la întocmirea devizului de lucrări, existând un disponibil bugetar de aproximativ 4,7 milioane de lei. Pentru ca igienizările din corpul A să se poată desfășura în paralel cu reabilitarea și modernizarea corpului B, conducerea SCJU Brașov a gândit un plan de relocare a secțiilor clinice existente acum în corpul A, pe etajele finalizate din corpul B, plan care se va desfăşura în mai multe etape.

Structura Spitalului Județean, la încheierea lucrărilor

După încheierea reabilitării și modernizării corpului B, precum și a igienizării corpului A al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, configurația secțiilor clinice pe etajele Staționarului Central va fi următoarea:

• Etajul V: Secția de Neurologie (25 paturi) și o altă secție medicală (25 paturi), în corpul B; Secția de Gastroenterologie (35 paturi), în corpul A;

• Etajul IV: Secția de Interne 1 (58 paturi), în corpul B; Secția de Neurochirurgie (35 paturi), în corpul A;

• Etajul III: Secția de Chirurgie II (40 paturi) și Secția de Chirurgie I (55 paturi), în corpurile B și A;

• Etajul II: Secția clinică Ortopedie (54 paturi), în corpul B; Secția clinică ATI, extinsă în corpul A. Vor fi încă 20 de paturi – din care 2 paturi pentru arșii grav, pe lângă cele 20 de paturi de ATI și 8 paturi post-anestezie existente în corpul H. În cadrul blocul operator din corpul H se va amenaja o sală de operații pentru chirurgia cardiacă;

• Etajul I: Secția de Cardiologie intervențională (25 paturi) și Secția de Cardiologie II (27 paturi), în corpul B; Secția de Chirurgie Cardiacă, dezvoltată în corpul A: va fi secția de Chirurgie Cardiovasculară cu 33 paturi, din care 12 paturi alocate Compartimentului de Chirurgie Toracică; în corpul H rămân laboratorul de angiografie cardiacă, cu terapie intensivă pentru cardiaci (USTACC) și zonă de explorări funcționale specifice (eco-cardiologie, EKG), precum și laboratorul de analize medicale și cel de imagistică și radiologie.

• Parter: Secția Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, cu 26 de paturi, din care 4 paturi destinate Unității de Arși, în corpul A; Ambulatoriul de specialitate, în corpul H; zona centrală din dreptul lifturilor și o porțiune din corpul B – spitalizare de zi (cu explorările funcționale necesare), cu 13 paturi; restul corpului B și extinderea care va fi realizată prin proiectul Ministerului Sănătății sunt destinate Unității de Primiri Urgențe SMURD.

• Demisol: garderobă, vestiare pentru personalul spitalului (dotate cu grupuri sanitare), punct de predare-primire lenjerie curată, respectiv murdară, spații pentru tabloul tehnic, sub corpul B; magaziile centrale, sub corpul A.

Medicul Ana-Dora Godri a precizat că în acest an sunt planificate lucrări de igienizare și în demisolurile staționarelor Tractorul și Astra, folosite în prezent ca spații de depozitare și arhivă, astfel încât acestea să fie introduse în circuitul medical, în folosul pacienților. Pentru arhiva Spitalului Județean a fost deja identificat un spațiu conform cerințelor în domeniu.

„Deși după mărirea salariilor din martie 2018 suntem subfinanțați – motiv pentru care supraviețuim cu greu, banii fiind insuficienți pentru acoperirea tuturor cheltuielilor lunare (salarii, utilități, materiale sanitare, medicamente), prin alocarea de fonduri de către Consiliul Județean și Ministerul Sănătății (cu cofinanțare de 10% asigurată tot de CJ Brașov), avem destui bani pentru investiții. Pe de altă parte, din cauză că bugetul pe 2019 a fost aprobat cu întârziere, abia în luna iulie am putut demara licitațiile pentru investiții și având în vedere procedurile greoaie din domeniul achizițiilor publice, suntem în pericolul de a nu putea finaliza toate investițiile pe care ni le-am propus”, spune managerul dr. Călin Cobelschi.

„Mă bucur că sunt date în folosință spațiile de la etajele V și IV, după un șir de întârzieri din partea constructorului care sperăm să nu se mai repete. Ne dorim ca lucrările să înainteze cât mai repede, deoarece disconfortul șantierului este foarte mare, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Sunt convins că la finele lucrărilor Spitalul Județean va asigura cele mai bune condiții pentru practicarea unui act medical de calitate, în beneficiul tuturor locuitorilor județului Brașov. Prioritatea mandatului meu o reprezintă modernizarea sistemului de sănătate brașovean. De aceea, am alocat sume din ce în ce mai mari din bugetul județean celor șase spitale pe care le avem în administrare, pornind, în 2016, de la un total de 8,1 milioane de lei și ajungând la peste 31 de milioane de lei, în acest an. Spitalului Județean i-am alocat 1.777.500 lei – în 2016, 2.702.000 lei – în 2017, 8.569.070 lei – în 2018, și 18.177.040 lei – în 2019”, a menționat președintele CJ Brașov Adrian Veștea. 

Amintim că acest contract de lucrări a fost atribuit încă din noiembrie 2015 firmei Romliant Construct SRL din Baia Mare, pentru suma de 24.372.679,46 lei. În februarie 2019, Compania Națională de Investiții a preluat derularea investiției după mai bine de doi ani de negocieri cu Consiliul Judeţean Braşov, care a început aceste lucrări cu fonduri proprii. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 14-08-2019 17:14
Foarte bine. Așa trebuie să se cheltuie banii: cu cap și cu folos pentru întreaga urbe. Nu cu biserici, catedrale și salarii pentru paraziții în sutană.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


MB RAD CONSTRUCT
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 23 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3248   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3826   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3658   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2440   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2525   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4282   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.7800   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că, în următoarea perioadă, urşii vor ajunge mai des în oraş?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter