myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Protest în stradă, fiindcă nu sunt lăsaţi să fie medici „acasă”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Circa 70 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Braşov - promoţia 2016 au ieşit astăzi în stradă, nemulţumiţi de faptul că nu vor putea să-şi facă rezidenţiatul „acasă”, după ce Ministerul Sănătăţii a alocat la Braşov doar 30% dintre locurile solicitate, acoperind doar 43% din numărul mediciniştilor braşoveni din promoţia 2016. Asta în condiţiile în care spitalele braşovene sunt în deficit de medici.
Tinerii, ajutaţi de conducerea Facultăţii de Medicină şi a Universităţii  „Transilvania” Braşov au transmis un memoriu de acum două săptămâni, dar nu au primit nici un răspuns, nu au aflat nici măcar cine şi pe ce criterii a stabilit acest număr la Braşov, spune Sever Gulea, şeful de promoţie, în condiţiile în care facultatea şi spitalele au cerut 124 de locuri şi sunt 111 absolvenţi, care şi-au luat licenţa (examenul a avut loc în septembrie). Ei şi profesorii lor bănuies că un funcţionar din minister a tăiat din pix numărul de locuri, dar sunt convinşi că până la concursul de rezidenţiat, care are loc la nicel naţional, în 20 noiembrie, este timp să se îndrepte eroarea şi nedreptatea făcută absolvenţilor de Medicină de la Braşov, după cum le-a spus şi conf. univ. dr. Dan Grigorescu, pe care cei din promoţia 2016 îl consideră „decanul de suflet”. El a fost prezent la întâlnirea acestora, de la sediul Facultăţii de Medicină, unde i-a încurajat să rămână uniţi şi să acţioneze, punând presiune pe decidenţi.

Recrutare Autoliv Brasov

Tinerii au elaborat un memoriu pe care l-au semnat cu toţii şi l-au dus la Prefectura Braşov, unde prefectul Ciprian Băncilă le-a promis reprezentanţilor mediciniştilor că va înainta documentul la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar şi la Cancelaria prim-ministrului Dacian Cioloş.

Mediciniştii spun că nici pe cele 48 de locuri din Braşov nu sunt siguri, atâta timp cât examenul este naţional, şi că vor să continue formarea şi apoi să-şi facă meseria „acasă”. „Puţini dintre noi îşi permit să locuiască în alt oraş. Lipsurile financiare ne împiedică să ne relocăm, să nu ne pese în ce colţ al ţării ne ducem. Şi nu e orice colţ, centrele universitare medicale sunt oraşe mari, cu chirii scumpe şi la mare depărtare de casă. Şi de ce să plecăm, dacă e clar că e nevoie aici de noi, comunitatea are nevoie de medici şi de medici tineri, care să-i înlocuiască treptat pe cei care ies la pensie”, argumentează tinerii.

Ei sunt decişi ca, în situaţia în care sunt obligaţi să se dezrădăcineze, să înveţe o limbă străină şi să plece în străinătate, unde salariul de rezident le permite să trăiască decent: „Ori Braşov, ori străinătate!”.

De altfel, pe afişele improvizate cu care au mers de la facultate (corpul K, de pe Nicolae Bălcescu) până la Prefectură stătea scris: „Nu ne dezrădăcinaţi!”, „Braşovul are nevoie de medici” şi „111 absolvenţi diferit de 48”.

 

Citiţi şi:

BRAŞOVUL a cerut 124 de medici rezidenţi, primeşte 48!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Defi Group Brasov Angajeaza

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Minus 22 a deschis un nou magazin mai aproape de tine !

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 25 Mai 2018
Euro   Euro   EUR   4.6288   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   3.9524   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2780   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   3.9799   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2348   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0615   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.3667   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.7900   Scădere
Facebook MyTex.Ro
Facebook MyTex.Ro
Anunturi MyTEX

Credeţi că în perioada următoare vor urma şi alte demisii din PSD?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter