myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Angajaţii din penitenciare declanşează proteste: Ei cer și demiterea ministrului Justiției

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare anunţă că declanşează proteste faţă de lipsa de implicare a Guvernului şi a ministrului Justiţiei în rezolvarea problemelor angajaţilor şi, potrivit calendarului, ei vor organiza grevă japoneză, vor refuza ore suplimentare şi vor picheta Ministerul şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. „Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă calendarul acţiunilor de protest împotriva indolenţei şi incompetenţei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a lipsei de implicare a Guvernului României în soluţionarea problemelor personalului din penitenciare. Pe lista de revendicări sunt incluse: condiţii de lucru mai bune - ministrul Justiţiei a promis acum 1 an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate; plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni, ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt”, au precizat reprezentanţii FSANP, printr-un comunicat de presă.
Aceştia mai cer şi încetarea împuternicirilor ilegale şi reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de „vasalizare” prin împuterniciri, subliniind că directorul general al ANP, Marian Dobrică, este de mai bine de 2 luni ilegal împuternicit.
Cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începănd cu octombrie 2018; aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare - cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forţarea procedurii de avizare, la Parlament; încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor; plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile”, mai spune liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu. Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte o parte dintre revendicări, cele care îmbracă aspecte infracţionale, Federaţia a depus deja plângeri penale împotriva ministrului Justiţiei, acesta urmând a fi audiat de către procurori în calitate de făpuitor în dosarul, în care deja a fost declanşată urmărirea penala in rem.
Calendarul acţiunilor de protest include petiţii, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acţiuni în justiţie şi plângeri penale. Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, manifestările se vor desfăşura în felul următor:

Imobiliare.ro

- 1 august - 10 august 2018: Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a duce la blocarea activităţii penitenciarelor.
- 1 august - 10 august 2018: Petiţii din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.
- 1 august - 10 august 2018: Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.
- 6 august 2018: Liderii sindicatelor afiliate vor cere audienţe directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciare şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.
- 10 august 2018: Angajaţii din penitenciare organizează grevă japoneză.
- 19 august 2018: Angajaţii din penitenciare organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
- 27 august - 27 septembrie 2018: Pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajaţi în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunţat în timp util.
- 1 - 10 septembrie 2018: Depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
- 3 octombrie 2018: Miting în uniformă la Ministerul Justitiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii.
- începând cu 4 octombrie 2018: Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează de asemenea că solicită, pe lângă rezolvarea revendicărilor, şi demiterea ministrului Justiţiei pentru incomptetenţă şi acţiuni ilegale”, se mai arată în sursa citată.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 31-07-2018 11:46
Ce mai vor și ăștia? Toți vor salarii mai mari și condiții mai bune dar unul nu-și pune întrebarea „Cu ce bani”? Când s-au mărit salariile la bugetari nu s-au gândit o clipă de unde provin banii, fac pariu. Păi uite de unde: din sacrificarea investițiilor, din împrumuturi și urmează, nu mai e mult, noi impozite și taxe.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 20 Ian 2020
Euro   Euro   EUR   4.7788   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3105   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5968   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4485   Stagnare
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2979   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4433   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.0000   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu proiectul Primăriei Braşov de a interzice centralele de apartament la viitoarele imobile construite?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter