myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Concediu de odihnă forţat pentru profesori, economie la buget

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au fost înștiințate că, de la 1 ianuarie, vor fi trecute în concediu de odihnă pe întreaga perioadă a vacanțelor. Miza – pe cât de bizară, pe atât de reală: guvernul trebuie să scadă drastic cheltuielile începând chiar cu luna ianuarie, pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar calculat pe metodologia europeană ESA, scrie curdeguvernare.ro.

Recrutare Autoliv Brasov

Nota de înștiințare a ajuns la directorii de școli după vacanța din ianuarie, când profesorii aflați „în activitate”, cum se numeşte perioada din afara cursurilor, pontaseră deja ca prezenți la muncă cele șapte zile de vacanță (3, 4 şi 7-11 ianuarie). Cu toate acestea, Ministerul Educației obligă școlile să-i declare pe toți în concediu de odihnă. De altfel, așa arată pontajul obligatoriu pe luna ianuarie transmis, prin sistemul Edusal, unităților de învățământ.

Minus 121 de lei/persoană - norma de hrană

Asta înseamnă un minus de 121 de lei la veniturile aferente lunii ianuarie, care vor fi plătite pe 14 februarie. Este vorba de partea corespunzătoare zilelor nemuncite care se scad din norma lunară de hrană. Cum arată calculele: în loc de 160 de ore lucrate, în ianuarie vor fi pontate doar 104; 104 de ore înseamnă, la norma lunară de hrană (în valoare de 346 de lei brut anul acesta), că se va plăti doar 225 de lei economia este de 121 de lei pentru fiecare cadru didactic. Per total sistem, se ajunge la circa 29 de milioane de lei, economie la buget, pentru cel mult 240.000 de cadre didactice. 
O sumă aparent insignifiantă la fondurile de 33,046 miliarde de lei alocat anul acesta Ministerului Educației, un buget în creștere solidă, cu 9,8 miliarde de lei, față de cel din 2018. „Ce mare economie face statul cu suma asta?”, a întrebat sursa care a pus la dispoziție cursdeguvernare.ro documentele privind plata zilelor de vacanță.
Cele 29 de milioane de lei cât reprezintă economia statului prin neplata integrală a normei de hrană, înseamnă, însă, în luna ianuarie, mai mult decât în mod obișnuit. Deoarece Guvernul face eforturi să se încadreze în deficitul ESA, după ce a reușit să cumva să scape de deficitul pe cash. Conform metodologiei europene, deficitul ESA se calculează ianuarie la ianuarie. Iar Executivul operează, începând cu octombrie 2018, tot felul de artificii contabilicești pentru a nu depăși plafonul de 3%, permis de Tratatul de la Maastricht.

Anomalii, ilegalităţi şi disfuncţionalităţi

Indiferent de numărul zilelor de vacanță pentru elevi, profesorii au un concediu de odihnă de 62 de zile, așa cum s-a stabilit prin Ordinul 5559/2011: „Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.
Potrivit notificării primite anul acesta de directorii de școli, toate zilele de vacanță se transformă în zile de concediu de odihnă, adică 75, în loc de 62.
Înseamnă o miză de numai 13 zile economie la bugetul statului, prin neplata normei de hrană. Care naște o serie de anomalii, ilegalități și disfuncționalități. „Este clar că asta îi interesa, norma de hrană. Dar puteau rezolva legal, modificând reglementările și precizând că nu se plătesc normele de hrană decât pentru zilele de cursuri”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro un director din preuniversitar revoltat că ordinele primite îl obligă la mai multe ilegalități.
Dacă toată lumea este în concediu de odihnă peste vacanță, inclusiv directorii, explică sursa, care dorește să-și păstreze anonimatul, dilema este cine mai semnează ștatele de plată, actele pentru eventualele intervenții, modernizări etc? 
Profesorii care au muncit în vacanța din ianuarie sunt nemulțumiți și unii amenință că vor face plângeri penale împotriva celor care au ordonat acest pontaj fals. Unii dintre cei care făceau în vacanța de acum (intersemestrială) pregătire suplimentară cu elevii de la clasă pentru simularea de la Evaluarea Națională sau pentru Bacalaureat și-au anulat orele. Pentru că se află şi acum, vrând-nevrând, în concediu de odihnă.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 07-02-2019 11:43
Trebuie făcute economii mari la buget. Nu se mai poate cu huzurul în care se scaldă uriașa masă de asistați bugetari. Plus că trebuie să li se reducă numărul cu măcar o treime iar restul puși la muncă, dar la muncă, nu să lâncezească pe banii statului. Unde s-a mai pomenit, în lumea asta, ca lipitorile bugetare să aibă dublul mediei salariale față de cei ce muncesc și plătesc taxe și impozite???
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
RATBV Angajeaza

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


MB RAD CONSTRUCT
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 13 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7354   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2654   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3123   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3212   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2426   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2267   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4211   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.5700   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu noile reguli la tranzacțiile cu carduri bancare?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter