myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Demolări la Spitalul Clinic Județean de Urgență

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Așa cum s-a anunțat deja, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va fi extinsă cu bani de la Banca Mondială, proiectul fiind aprobat de Guvernul României. Pentru a face loc însă unității care va reveni pe vechiul amplasament, s-a trecut la demolări. De altfel, de când s-a anunțat preluarea, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a precizat că „singura condiţionalitate urgentă impusă de Banca Mondială este de a asigura terenul pe care se va edifica noua construcţie, respectiv zona unde în prezent sunt (nota red,- la momentul 2018) câteva clădiri administrative, unde a funcţionat pe vremuri și spălătoria. Au fost probleme cu situaţia juridică, dar acestea au fost rezolvate”. De altfel, pentru a se elibera terenul viitoarei construcţii, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat anul trecut, printr-o rectificare de buget, alocarea sumei de 817.000 lei către Spitalul Judeţean în vederea demolării construcţiilor-anexe din apropierea spațiului unde funcționa UPU. În plus, alte 93.000 de lei au fost alocate pentru devierea conductei de gaze care alimentează unitatea sanitară, astfel ca să se poată realiza noua construcţie. După parcurgerea tuturor etapelor necesare, printre care selectarea prin licitație a executantului lucrării, s-a trecut la demolarea „Corpului B+C” cu regim de înălţime S plus parter. Clădirea a fost construită în anul 1972, iar în ea au funcţionat, printre altele, bucătăria şi anexele acesteia, spălătoria, dar au fost şi birouri. Imobilul eradegradat, iar consolidarea lui ar fi fost extrem de costisitoare, astfel că o investiţie în acest sens nu s-ar fi justificat. Demolarea trebuie să dureze maxim 90 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, ordin care a fost dat în 17 ianuarie, dar deja construcția a fost pusă la pământ și urmează degajarea terenului.

Imobiliare.ro

Spațiile administrative, în containere modulare

În același context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a semnat un contract de achiziţie pentru 19 containere modulare, în vederea amenajării unor birouri administrative şi a unei spălătorii. Valoarea contractului de achiziţie, încheiat cu o firmă braşoveană, este de 349.000 lei, fără TVA, respectiv 415.310 lei cu tot cu TVA. Containerele au toate dotările necesare amenajării spaţiilor pentru care sunt achiziţionate, inclusiv jaluzele, mochete şi aer condiţionat. Câteva deja au fost amplasate în curtea din spate a spitalului, în apropierea spațiilor demolate. În luna iunie a anului trecut, „Urgenţele” Județeanului au fost mutate din Corpul B (care a intrat în reabilitare) în clădirea fostei policlinici, însă noul spaţiu, chiar dacă e mai mare și mai bine amenajat, este tot insuficient pentru astfel de activităţi.

Peste 10 milioane de lei pentru proiect

Demersurile pentru extinderea UPU prin Programul Băncii Mondiale au fost începute de Consiliul Judeţean Braşov în 2017, iar în prima parte a lui 2018, proiectul a fost admis de Ministerul Sănătăţii, investiţia fiind estimată la ei. Noua unitate ar urma să fie amenajată unde a funcţionat înainte de mutarea în policlinică, însă spaţiul va fi extins. „Acolo se va construi o clădire nouă. Intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe se va face pe la fostul «Triaj», dar noul spaţiu va fi cu mult mai mare, mai primitor faţă de ceea ce era înainte şi ce este acum. Vor fi spaţii generoase atât pentru medici şi pacienţi, cât şi pentru persoanele care vin cu bolnavii la «Urgenţe»”, a spus Adrian Gabor, vicepreședintele CJ Brașov.
Valoarea totală a finanţării pentru extinderea UPU este de 10.674.424 lei, iar potrivit proiectului, va fi construită o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 1.929,6 mp, cu parter şi subsol. Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 18 luni, din momentul în care va fi finalizată procedura de licitaţie pentru selecţia unui constructor.

Dotarea se va face cu bani europeni

Reamintim că administraţia judeţeană a depus şi o cerere de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, pentru dotarea cu aparatură medicală performantă a Unităţii de Primiri Urgenţe. Valoarea totală a investiţiei în aceste echipamente medicale este estimată la suma de 1,5 milioane de euro. Prin acest proiect se vor achiziţiona 18 tipuri de echipamente şi aparatură performantă (83 de bucăţi) în vederea creşterii calităţii serviciilor medicale oferite, dar mai ales pentru scurtarea timpului de aşteptare pentru pacienţi. O serie dintre dotările actuale ale secţiei au o vechime de peste 10 ani, fiind achiziţionate în 2007 odată cu înfiinţarea UPU în cadrul unităţii sanitare.
În același timp, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu corpul B este în plin şantier, pentru consolidare şi modernizare, lucrările urmând a se încheia în a doua parte a anului, o dată cu preluarea proiectului de către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Pentru finanţarea lucrărilor la Corpul B al  unităţii sanitare braşovene, s-au făcut plăţi de aproximativ 14 milioane de lei şi mai sunt de efectuat lucrări în valoare de aproximativ 11 milioane de lei.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


husqvarna
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 14 Oct 2019
Euro   Euro   EUR   4.7536   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3072   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4061   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3279   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2569   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4305   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.2800   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va realiza în regim de parteneriat public-privat autostrada Ploiești-Brașov?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter