myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Căutăm familie pentru Valentin!”

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Fierbe întreaga comunitate din Hărman, de când s-a aflat ceea ce i s-a întâmplat unui copil abandonat cu 15 ani în urmă, pe numele său Valentin, care are mâna și piciorul stâng amputate de la șase luni. Adolescentul, în vârstă de 15 ani şi 10 luni, a fost mutat dintr-un centru de plasament din judeţul Braşov, într-un centru din judeţul Vâlcea, unde nu se poate adapta.

Recrutare Autoliv Brasov

Aruncându-l peste Carpaţi, cei care sunt plăţiţi să-i poarte de grijă i-au amputat sufletul, ca şi cum nu era de ajuns că-i sunt amputate mâna şi piciorul stâng, de la vârsta de şase luni... Două femei cu instinct matern amputat, Diana Balaban, asistent social, manager de caz şi Milena Popa, psiholog, şef de centru, l-au deconectat de la universul copilăriei fără griji, în care visa informatică şi robotică, visa să devină cineva...”, acuză Azota Popescu, președinta Asociației Catharsis Brașov, care luptă de peste 20 de ani pentru a salva copiii abandonați, familiile lovite de sărăcie, tinerii dezinstituționalizați și pe toți cei oropsiâi într-un fel sau altul. Drama acestui adolescent este drama copiilor abandonaţi, care sunt hărţuiţi timp de 18 ani prin centre de distrugere minori, în loc să fie daţi în familii de plasament sau de adopţie, subliniază Azota Popescu.

L-au trimis la Vâlcea ca pe un pachet, cine l-a dus acolo să facă bine să-l aducă înapoi”, a spus revoltat și primarul din Hărman.

Este elevul şcolii noastre, îl vrem înapoi. Este inadmisibil ceea ce i s-a întâmplat, chiar la mijlocul anului şcolar. Vrem să-l ajutăm să termine clasa a VIII-a, aici, la şcoala noastră, şcoală pe care a frecventat-o din clasa I până la data de 6 februarie 2019, când a fost mutat fără a se ţine cont de principiul continuităţii şi de faptul că era în clasa a VIII-a, ciclu terminal”, spune profesorul Şerban Lupu.

„Am fost şocată, nu se poate aşa ceva. Mi se pare o crimă organizată împotriva umanităţii. De atunci nu mai am linişte. I-am dat telefon şi i-am trimis un pachet. Vorbim zilnic la telefon. Nu se poate adapta şi ar vrea să se întoarcă la el acasă, adică la Hărman”, afirmă și Maria Statulat, o persoană foarte importantă din viaţa lui Valentin.

„Vorbim zilnic la telefon şi mă cuprinde furia când aflu care sunt consecinţele acestui transfer. Efortul depus, pentru a urca şi a coborî de mai multe ori pe zi cele două etaje din centru, s-a finalizat cu răni la piciorul protezat. Rănile l-au pus la pat şi l-au redus la tăcere timp de câteva zile, motiv pentru care a lipsit de la şcoală, exact în săptămâna în care elevii claselor a VIII-a se pregăteau pentru simulare, Timp în care, doar de două ori a fost pansat. Proteza trebuie schimbată. I-au promis că-l duc la medic, dar este nevoie de bani...”, adaugă Azota Popescu.
„La Braşov nu se pune problema banilor”, dă asigurări sponsorul tradiţional, reprezentantul Fundaţiei Sunshine Romania, care i-a asigurat permanent protezarea, susţinut fiind de voluntarii irlandezi.
Nu vede la tablă şi are nevoie de ochelari. Deşi sponsorul identificat pe Facebook, Diana Ozdal, dorea să achite imediat suma necesară, totuşi nu a fost dus la un oftalmolog. „Chiar şi fundația a a vrut să-i trimită banii necesari pentru procurarea ochelarilor de vedere, dar…”, mai spune Popescu.

Voluntarii irlandezi sunt revoltați

Nedreptatea făcută a ajuns până la urechile voluntarilor irlandezi, care au construit cele trei centre din Hărman. 

„Sunt foarte revoltată să aud asta. L-am luat pe Vali dintr-un pat, din orfelinat, când avea doar doi ani și l-am dus în casa noastră, Casa Patrick din Hărman. Anul trecut ni s-a spus că cei trei copii sub 18 ani nu au putut continua să locuiască acolo, deoarece ceilalți tineri erau acum clasați ca adulți. Autoritățile ne-au spus că Vali va merge la o familie de asistent maternal până la vârsta de 18 ani și dacă ar avea nevoie de sprijin după acea vreme, ar putea reveni la singura casă pe care a cunoscut-o vreodată. Fundația Sunshine l-a iubit și îngrijit de la vârsta de doi ani și suntem mai mult decât bucuroși să continuăm să facem acest lucru atâta timp cât are nevoie de noi. Este devastator pentru mine să aud asta...”, a scris Marie Williams, preşedintele Fundaţiei Sunshine Romania, către Asociația Catharsis.

„Valentin, un adolescent greu încercat, are nevoie de o familie, de dragoste părintească, de iubire şi linişte, de intimitate şi de prietenia noastră. Ca şi alţi copii, Valentin are dreptul să crească şi să se dezvolte într-o familie proprie şi permanentă. Haideţi să-l ajutăm, împreună putem salva un suflet condamnat la o viaţă fără familie ... Vali este un copil minunat, respectos, carismatic, sensibil şi sociabil, comunicativ, politicos, pragmatic, inventiv, iubitor de bine şi de frumos!”, încheie, plină de speranță, Azota Popescu.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 16 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7340   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2803   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3251   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3235   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2403   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2282   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4204   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.6000   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca datornicii să fie condamnaţi la pedepse cu închisoarea?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter