myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. 21.3 - Ziua Sindromului Down

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Copiii și adulții Complexului de Servicii de Recuperare „Cristian” aparţinând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, au sărbătorit joi Ziua Mondială a Sindromului Down.
La manifestare au participat beneficiarii Centrului de zi „Casa Soarelui”, din cadrul Complexului de Servicii de Recuperare „Cristian”, precum și alți copii cu sindrom Down din familii. 
Invitați le-au fost micuții de la Școala Gimnazială nr. 25 și Fanfara „Țara Bârsei. Alături de sărbătoriți s-au aflat vicepresedintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, președintele Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Județean Brașov, Andi Kadas, și conducerea DGASPC. „Dintotdeauna am fost alături de ei, atât atunci când eram viceprimar, cât şi acum, la Consiliul Judeţean şi le transmit să fie liniştiţi, deoarece Consiliul Judeţean, atât preşedintele, cât şi eu şi plenul vom face tot ceea ce putem să aibă o viaţă normală, pentru că şi ei sunt copiii noştri”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean. 
Copiii au sărbătorit cu zâmbetul pe buze, au cântat, au spus poezii, au dansat și au confecționat din hârtie o mulțime de obiecte decorative. Serbarea este organizată, ca în fiecare an, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov. „Copiii pregătesc în fiecare an, ajutaţi de personalul de specialitate, această zi, pe care vor să o marcheze aşa cum trebuie. Este o zi specială pentru nişte oameni minunaţi, nişte oameni care trebuie să aibă şanse egale în societate şi încercăm să-i sărbătorim cum putem mai bine”, a declarat Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov.
Complexul de servicii de recuperare „Cristian” functionează în cadrul DGASPC Brașov și asigură îngrijire, educație, abilitare/reabilitare (masaj, fizioterapie, kinetoterapie, logopedie), programe educaționale, de recreere, de socializare, de consiliere și de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru copii cu afecțiuni neuromotorii, copii și tineri cu sindrom Down și alte afecțiuni, precum și sprijin și consiliere pentru părinţi/reprezentanți legali. 
În România există aproximativ 30.000 de persoane cu această suferinţă, iar la Braşov avem 174 de copii şi 109 adulţi.

Imobiliare.ro

Incidenţă de 1 la 1.000 de nou-născuţi

21 martie a fost aleasă Ziua Mondială a Sindromului Down pe considerentul că este a treia lună din an, care simbolizează specificitatea celor trei cromozomi 21 ce determină apariţia sindromului Down (trisomia 21). Ceilalţi oameni au doar doi astfel de cromozomi. În 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down (Down Syndrome International - DSI) a decis marcarea oficială a zilei dedicate Sindromului Langdon - Down (World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21) la data de 21 martie. În decembrie 2011, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat 21 martie drept Ziua mondială a sindromului Down (A/REZ/66/149) şi a invitat toate statele membre, organizaţiile implicate în domeniu ale sistemului ONU şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down, arată un.org/en/events/downsyndromeday.
Potrivit ONU, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi problemele medicale asociate. Potrivit site-ului www.sindrom-down.ro, sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală, care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. „Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar „Down”provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În 1959, geneticianul de origine franceză Jérôme Lejeune a descoperit că sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, faţă de 46 de cromozomi, în mod normal, dispuşi în perechi în fiecare celulă.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 20 Ian 2020
Euro   Euro   EUR   4.7788   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3105   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5968   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4485   Stagnare
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2979   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4433   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.0000   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu proiectul Primăriei Braşov de a interzice centralele de apartament la viitoarele imobile construite?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter