myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Teodorovici atacă din nou la dreptul la muncă în străinătate

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui se gândească la un pachet agresiv de măsuri pentru a combate exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a două zile a reuniunii ECOFIN, notează ziare.com.

Imobiliare.ro

Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străînătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivitățîi, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate întra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți", a afirmat Eugen Teodorovici. Acesta a precizat că situația mobilitățîi selective în cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe.
Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și țărilor-gazdă și în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluțîi comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finanțelor. Eugen Teodorovici a subliniat că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificați, ci și oamenii cu calificări medii sau scăzute.
„În general în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificați sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaționale crește, crește și inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepțională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători și cu calificări scăzute și medii, făcând acest fenomen să fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor s-a declarat nemulțumit de discuțiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectivă. „Dacă tendințele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce și la probleme fiscale. Dacă folosesc limbajul european, voi spune sunt mulțumit de discuția de astăzi în domeniul mobilitățîi forței de muncă. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie spun nu sunt mulțumit, pentru tot timpul avem discuții foarte interesante, dar când ajungem la soluții, nu avem abordarea adecvată. Spun asta pentru mobilitatea forței de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pașîi de urmat pentru noi toți. După cum vedeți, pentru Uniunea Europeană rezultatele sunt bune în legătură cu mobilitatea forței de muncă, dar dacă luăm problema și o discutăm de la caz la caz, soluțiile sunt total diferite", a afirmat ministrul Finanțelor.

Reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană s-a desfășurat vineri și sâmbătă, la București, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Amintim , în luna noiembrie 2018, Teodorovici le-a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană fiecărui muncitor îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv se poată face doar pe o anumită perioadă. După un val de critici, Teodorovici a revenit cu explicații despre permisul de muncă pentru diaspora, susțînând declarația sa viza necesitatea de a standardiza procedurile, astfel încât fie aparate și promovate interesele românilor și ale companiilor, iar accesul se facă în mod egal.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 20 Aug 2019
Euro   Euro   EUR   4.7305   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2682   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.1654   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3593   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2029   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4186   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.5700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că va continua colaborarea guvernamentală PSD-ALDE?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter