myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Autostrada BRAȘOV-Ploiești ar putea fi devastatoare pentru mediu

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un proiect de OUG supus dezbaterii publice de Ministerul Transporturilor provoacă nemulțumirea organizațiilor de mediu. Instituția propune un act normativ ce dă practic undă verde construirii de autostrăzi, drumuri de mare viteză sau căi ferate în ariile naturale protejate sau în zonele tampon ale acestora. Proiectul de OUG introduce noțiunea de „proiecte de transport de interes național”. Textul propune între altele ca autorizația de construire să se emită imediat, iar proiectul tehnic și restul documentațiilor să vină mai târziu.
Dan Trifu de la Coaliția Natura 2000 a atras atenția la RFI că Ordonanța de Urgență supusă dezbaterii publice va avea efecte devastatoare, iar România riscă sancțiuni europene: „Pericolul este extrem de mare. Aceste proiecte pur și simplu ar putea să treacă neevaluate sau să facă o evaluare după finalizarea lucrărilor. De asemenea, termenele pentru cele care ar trebui avizate să se reducă la jumătate și în toate aceste proiecte normal că se face referire clar la ariile protejate și tot ce înseamnă legislația conexă în privința asta”.
El spune că „în momentul când această ordonanță va intra în vigoare, de exemplu, autostrada București-Brașov, să zicem Comarnic-Brașov sau Ploiești-Brașov, ce a mai rămas din ea de făcut va putea să treacă neevaluată prin toate acele arii protejate, prin tot ce înseamnă habitate ale unor specii protejate, vorbim aici inclusiv de faună și de floră, și vom putea să distrugem absolut tot ce întâlnim în cale cu aceste proiecte de infrastructură”.

În opinia sa, „singura scăpare pe care o mai avem este un articol din legea ariilor protejate, prin care în principiu ar trebui și Comisia Europeană să-și dea consimțământul pentru astfel de nenorociri care sunt puse la cale de actuala guvernare”.

Imobiliare.ro

Ecologiștii au avut și un comunicat oficial: „Federația Coaliția Natura 2000 România, împreună cu Greenpeace România și Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP,) au luat act de proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative publicat spre consultare publică în data de 21.03.201, la secțiunea Transparență Decizională, de pe site-ul mt.ro. În urma consultării acestui proiect, specialiștii din organizațiile mai sus amintite consideră proiectul de O.U.G. ca fiind ilegal, întrucât încalcă Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor care, conform Art. 2 pct. 1, «elaborează și supune spre aprobare cadrul legislativ privind domeniul transporturilor, administrarea și utilizarea infrastructurii de transport și punerea acestei infrastructuri la dispoziția utilizatorilor, potrivit legii, în limita domeniului său de activitate». Considerăm că acest proiect a depășit limita domeniului «Transporturi»”. Întrucât acest proiect este de o importanță majoră pentru sistemul de arii protejate din România, în baza Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cele trei organizații au cerut organizarea unei întâlniri pentru dezbaterea proiectului de hotărâre.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Jonelul
+1 #1 Jonelul 18-04-2019 15:54
Ce idiotenie ! Sa emiti autorizatia imediat, iat studiul si analiza proiectului sa o faci ulterior. Asa ceva numai in RO se poate,si trebuie sa fim mandri !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 21 Aug 2019
Euro   Euro   EUR   4.7274   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2601   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.1683   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3460   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2407   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2022   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4171   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.4400   Scădere
Anunturi MyTEX

Cele 3 contracte semnate ieri la Consiliul Judeţean vor fi respectate ad-litteram?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter