myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Update BRAŞOV. Continuă scandalul dintre ONG-uri şi Direcţia de Asistenţă Socială

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Scandalul dintre ONG-urile sociale care mai au spaţii în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale (CMSS) şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) continuă şi astăzi. Dimineaţă, la poarta centrului de pe Panselelor 23 s-au strâns părinți și copii cu dizabilități. „Protestăm față de decizia DAS de a impune chirie pe spațiile unde se desfășoară terapiile”, au spus aceştia.

Recrutare Autoliv Brasov

După circa 10 minute, au intrat şi au început activităţile de terapie. 

„Nu le obstrucţionează nimeni activitatea, deşi, legal, aşa cum spuneam, ei nu mai pot folosi gratuit aceste spaţii. Nu pentru că nu vrem noi sau pentru că am cere chirie, nu s-a pus problema aşa, că nu avem bază legală să cerem chirie, până nu se face licitaţia, dar nici nu mai există temei legal pentru dumnealor de a-şi continua activitatea, odată ce s-a încheiat şi perioada de sustenabilitate a proiectului prin care s-a făcut parteneriatul dintre Direcţie şi ONG-urile din Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale acum zece ani”, a afirmat Monica Chelban, purtător de cuvânt al DAS Braşov. 

Ea a explicat că licitaţia nu a fost decisă înainte de expirarea termenului, fiindcă DAS a căutat soluţii ca să nu se ajungă la închiriere. „Am sperat că ne putem prevala de lege, să-i păstrăm în centru, să aibă spaţiile tot în folosinţă gratuită, pe baza încadrării lor ca «asociaţii de binefacere», dar, din păcate, nu se poate. De aceea, am propus Consiliului Local, care se întruneşte o dată pe lună, soluţia închirierii, iar licitaţia va fi în mai”.

Detalii găsiţi aici: 

BRAȘOV. ONG-uri în conflict cu Direcția de Asistență Socială

Ulterior, reprezentanţii a trei dintre ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă către Primăria şi Consiliu Local Braşov, pe care o reproducem mai jos:  

Scrisoare deschisă

În atenția

Consiliului Local Brașov

Primăriei Municipiului Brașov

Spre știință,

Direcției de Asistență Socială Brașov

Având în vedere în vedere situația apărută la Centrul de Servicii Sociale de pe Strada Panselelor nr. 23, vă rugăm să acceptați medirea discuțiilor pentru găsirea unei soluții legale în interesul copiilor cu autism și alte tulburări asociate.

Am colaborat cu bună credință cu Municipiul Brașov la implementarea cu succes a proiectului CMSS și nu înțelegem atitudinea dnei Mariana Topoliceanu și a colegelor sale care obstrucționează cu rea credință continuarea activităților de terapie pentru copii, deși la toate întâlnirile avute am afirmat și susținut dorința noastră de a continua activitatea.

Când a început implementarea proiectului în parteneriat au fost 16 organizații iar acum au rămas în CMSS doar 4, de aceea apreciem că problema ridicată în somațiile de evacuare a spațiilor nu este reală, respectiv faptul că nu au loc să organizeze servicii sociale. Se poate vedea și la o vizitarea a spațiului că sunt încăperi mari nefolosite care pot fi valorificate prin compartimentare.

Mai mult, fiecare dintre cele trei asociații a obținut licențierea serviciilor pentru grupul țintă din păcate prea numeros al copiilor cu nevoi speciale (autism și alte tulburări de dezvoltare) pe spațiile repartizate prin protocolul inițial în clădirea CMSS. Schimbările propuse ultimativ vor duce la pierderea licențelor, închiderea centrelor și ramânerea fără servicii de terapie de recuperare pentru acești copii și familiile lor.

Vă rugăm să fiți de acord cu continuarea colaborării între asociațiile pe care le reprezentăm și Municipiul Brașov pentru  implemementarea obiectivelor ce vizeaza grupul nostru țintă, din Strategia de dezvoltarea a serviciilor sociale din Municipiul Brașov (2019-2023), aprobată prin HCL nr. 69/2019, prin păstrarea spațiilor care au permis licențierea serviciilor și continuarea astfel a serviciilor către beneficiarii copii (Asociația Copiii de Cristal = 20 copii astăzi, de luna aceasta am primit aprobarea Ministerului Muncii pentru creșterea capacității la 30 de copii; Raza de Speranță = 55 de copii, DICTA = 25 de copii).

Prin federația noastră națională, FEDRA, a cărei președinte este Gabriela Plopeanu, am avut discuții cu factori de decizie de la nivelul Parlamentului, Guvernului și al Prefecturii Brașov pentru clarificarea necesității impunerii condiției de deținere a clauzei de utilitate publică de către ONG-uri pentru ca autoritățile locale să le poată atribui spații gratuite. A fost recunoscută posibilitatea aplicării prevederilor art. 124 din Legea Administrației publice locale în cazul ONG-urilor care desfășoară activități de binefacere.

De aceea nu înțelegem de ce DAS Bv a înaintat pe ordinea de zi a Consiliului Local Brașov un caiet de sarcini cu propunerea de închiriere a spațiilor din CMSS și nu a dat un răspuns solicitării noastre anterioare.

Vă aducem la cunoștință că spațiul folosit în prezent de către Asociația Copiii de Cristal (camera 42, 43 și 45) în care Direcția de Servicii Sociale Brașov dorește să înființeze un Centru de Zi pentru Victimele Violenței Domestice și Agresori este încă din faza de proiectare conceput pentru evaluări, supervizări și observare în scopul cercetării și a practicii studenților de la specialitățile Psihologie, Psihopedagogie și Asistență Socială, viitorii profesioniști care vor lucra cu copiii noștri. Reprezentanții asociației nu au blocat niciodată accesul la aceste dotări când acest lucru a fost solicitat de reprezentantele DASBv sau al altor asociații.

Cu speranța că o să găsiți timp pentru a da curs solicitării noastre, așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Cu respect,                                                                                                                                              

Președinte  Asociația Copiii de Cristal - Gabriela Plopeanu                                                          

Președinte Asociația Rază de Speranță - Diana Niță

Președinte Asociația Dicta - Anca Manciu 
 

Data 23.04.2019

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 16 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7340   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2803   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3251   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3235   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2403   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2282   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4204   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.6000   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca datornicii să fie condamnaţi la pedepse cu închisoarea?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter