myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Veteranii de război - lecţii vii de patriotism eroic

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În fiecare an, pe 29 aprilie, în România se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, care a fost celebrată în avans la Braşov, în Piaţa Unirii având loc astăzi un ceremonial militar şi religios. În ultimii ani numărul celor care au luptat pe front în Al Doilea Război Mondial s-a redus drastic. Dacă acum 20 de ani erau mii, în 2016 mai trăiau 300. În prezent doar ceva peste 100 de veterani braşoveni mai sunt în viaţă. „Veteranii de război, această tagmă de aur a Armatei Române, au participat la toate actele importante naţionale. Nu şi-au precupeţit viaţa, nu s-au gândit la familie, la chemarea patriei au răspuns prezent, au suportat frigul, căldura, au mers mult pe coate şi genunchi, din cauza situaţiilor de război”, a amintit prof. univ. dr. Ion Petrescu, general de brigadă în retragere, preşedintele filialei Braşov a ANVR. „Nu noi suntem eroi, ci cei care au murit pe front. Cu emoţie vă spun că cei care am scăpat am avut zile de la Dumnezeu. Am 95 de ani şi pe front am eliberat Ardealul, cu gradul de elev caporal în şcoala militară, fiind la vârsta de 18 ani şi 6 luni. Noi suntem patrioți și asta vrem să transmitem și tinerilor”, a povestit Gheorghe Andrieş, veteran de război al M.A.I. (Jandarmerie).
La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, militari din Garnizoana Braşov, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Braşov, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei”, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, Inspectoratului de Jandarmi şi Grupării Mobile de Jandarmi „Burebista”, ai Centrului Militar Zonal şi Brigăzii 2 „Sarmizegetusa”, ai universităţilor „Transilvania” şi „Spiru Haret”, ai partidelor politice, precum şi elevi însoţiţi de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.
„În această zi îi onorăm pe eroii care şi-au dat viaţa şi pe cei care au luptat pe front pentru libertate şi pentru ca România de astăzi să arate aşa cum arată, să fie liberă, independentă şi să-şi croiască singură destinul spre viitor. Prezenţa aici a veteranilor de război, din păcate din ce în ce mai puţini, ne aşază în faţă exemple de eroism şi de patriotism. Mă înclin în faţa celor care şi-au dat viaţa pentru patrie şi a celor care au luptat purtând în suflet drapelul României. Pentru toţi veteranii de război, pentru urmaşii lor, cu respect şi admiraţie transmit astăzi frumoase urări de viaţă lungă şi sănătate şi sărbători fericite”, a spus prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Imobiliare.ro

Ceremonia din Piaţa Unirii a cuprins o slujbă religioasă, de pomenire a eroilor, dar și de binecuvântare a veteranilor, urmată de o depunere de coroane din partea tuturor instituţiilor şi organizaţiilor prezente, după care, la final a avut loc defilarea gărzii de onoare, constituită din vânători de munte, jandarmi şi militari ISU.
Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii. Distincţia a fost creată în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007 ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
HORNBACH Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 17 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7352   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2979   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3288   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3226   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2416   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2423   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4210   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.8300   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că ar trebui înăsprite pedepsele pentru cei care comercializează alimente alterate?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter