myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Ministrul Educației „dinamitează” admiterea în liceu!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Update:

Recrutare Autoliv Brasov

„Abramburica” s-a răzgândit: de mâine se dau probele pentru admiterea în liceu! Dialog halucinant...

Update BRAŞOV. Elevii de-a VIII-a se mai pot înscrie astăzi pentru probele de aptitudini

Ecaterina Andronescu a schimbat data probelor de aptitudini și a celor de limbă modernă sau maternă pentru admiterea la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare. Un ordin de ministru semnat luni, 13 mai, de Andronescu, publicat de sindicate și care poate fi consultat AICI arată că ministrul Educației a schimbat chiar și data de înscriere la probele vocaționale. Paradoxal, înscrierile au avut deja loc luni, iar astăzi era ultima zi, conform calendarului încă în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care poartă semnătura lui Andronescu. Prin același act, ministrul amână și afișarea locurilor disponibile în licee – reduse deja cu aproape 30.000 - și școli profesionale, publicarea broșurii de admitere, alfel spus, creează în stilul consacrat, o brambureală totală. Conform vechiului calendar, probele de aptitudini (pentru liceele vocaționale: muzică, arte plastice, sport, pedagogic, teologic, coregrafic, militar etc.) ca și cele de limbă modernă (engleză, franceză, spaniolă etc.) – pentru clasele bilingve sau maternă ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat luni de Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini și cele de limbă pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019, înscrierea având loc în 5-8 iunie.

Decizia este ilegală. Sindicaliștii amenință cu proteste

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE). Acesta amenință că federația va protesta, „în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi”, dacă Ministerul nu anulează ordinul. Într-adevăr. Legea educației prevede, la articolul 76, că regulile de admitere la liceu se stabilesc cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a.  „ Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline”

Comunicatul integral al FSE Spiru Haret:

„Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal. Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai. FSE „Spiru Haret” solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest”, se arată în comunicatul semnat de Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Opel Radacini Brasov

Citește ziarul

Radio TexFm


MB RAD CONSTRUCT
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 13 Sep 2019
Euro   Euro   EUR   4.7354   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2654   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3123   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3212   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2426   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2267   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4211   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.5700   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu noile reguli la tranzacțiile cu carduri bancare?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter