myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Angajații Spitalului TBC acuză că li se încalcă drepturile salariale

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Angajații Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie (cunoscut ca Spitalul TBC) Brașov au trimis presei un memoriu prin care își exprimă, în mod public, nemulțumirea legată de încălcarea drepturilor conferite de lege, menționând că s-au adresat deja instanței de judecată, în acest sens.

Recrutare Autoliv Brasov

În document se precizează că Spitaul de Pneumoftiziologie este o instituție medicală de monospecialitate în care se tratează, pe lângă alte afecțiuni, tuberculoză în toate formele sale existente. „Din cauza existenței, în mediul spitalicesc, a bacilului Koch, care determină îmbolnăvirea de TBC, angajații spitalului ar trebui, conform legilor în vigoare, să aibă locurile de muncă încadrate în condiții deosebit de periculoase, însă, din 1.01.2017, prin decizia managerului, încadrarea acestora s-a făcut în condiții normale de lucru. Aceste condiții de muncă nu pot fi normalizate, deci au rămas în aceeași măsură deosebit de periculoase, adică un mediu TBC. În aceeași ordine de idei, sporul pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase, care până la aplicarea noului regulament de sporuri era prevăzut în procent de 100 % la salariul de bază,  conform legii și a deciziei irevocabile a Curții de Apel Brașov, a fost diminuat și acordat la minimum prevăzut în nouă grilă de sporuri, deși, condițiile de muncă au rămas neschimbate, fiind deosebit de periculoase”, se arată în memoriul transmis de Lorena Popica, lider de sindicat în spital menționat.

Așa stând lucrurile, personalul spitalului, format din medici, asistente și infirmiere (care au protestat anul trecut în fața unității, din aceleași motive), s-a adresat instanței judecătorești, iar cauza se află pe rolul Curții de Apel Brașov, unde se judecă recursul.

Consiliul Județean Brașov și angajatorul susțin că trebuie să se încadreze, conform legii, în plafonul de 30% per total cheltuieli ale Ordonatorului Principal de Credite (Consiliul Județean Brașov) și că acesta ar constitui motivul pentru care se menține plafonarea sporurilor acordate personalului medical. Deși, în cadrul procesului, angajații au solicitat, atât spitalului, cât și Consiliului Județean Brașov, documente din care să reiasă modul și criteriile conform cărora au fost distribuite fondurile către spitalele din subordinea acestui Ordonator Principal de Credite, cele două instituții menționate nu au dat curs solicitării”, se mai arată în memoriu.

Conform aceluiași document, argumentele majore care stau la baza solicitării sporului la maximum prevăzut de lege pentru personalul medical  care lucrează la paturile pacienților cu TBC sunt:

-         Sporul reprezintă singură compensație pentru condițiile deosebit de periculoase  ce au determinat riscuri asupra stării de sănătate  și asupra vieții celor care își desfășoară activitatea în mediu TBC;

-         Unii dintre angajați s-au îmbolnăvit, existând dovezi în acest sens, adică au avut TBC LA LOCUL DE MUNCĂ;

-         Cea mai mare parte a personalului medical suferă modificări ale stării de sănătate, ireversibile din cauza expunerii la agentul infecțios care constituie noxă profesională biologică, fapt atestat prin analizele specifice făcute de către angajator, existând dovezi și în acest sens;

-         Există o expertiză a locurilor de muncă din spital realizată de Curtea de Apel Brașov, care atestă faptul că în spital, pe secțiile cu paturi unde sunt tratați pacienții cu tuberculoză, există condiții de muncă deosebit de periculoase ce nu pot fi normalizate;

-         Acordându-se sporurile la minimum prevăzut în lege, retribuția personalului medical este identică altor spitale în care sunt condiții normale de muncă, deci, nu mai există o departajare salarială în funcție de condițiile de muncă și de riscurile care și-au pus amprenta asupra stării de sănătate și a vieții celor care lucrează în TBC.

-         În alte județe din țară, angajații  care lucrează în TBC au sporurile acordate la maximum, deci intră în discuție și discriminarea.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 04-11-2019 14:28
Trebuie făcută ordine în aceste sporuri. Stimabilii bugetari nu trebuie să uite un lucru: majoritatea sporurilor au fost inventate („spor” de calculator!!!?? ?) pentru a le mai ridica salariile. Ori, în zilele actuale de huzur bugetar, ele trebuie desființate. Sau, în puține, dar puține cazuri, acordate pînă-n limita de maxim 25-30%!!! A T Î T!!!!!
Ca o paralelă, cui i se par normale ultimele sporuri acordate de gigoloiului încet la minte, Teodorovici, asistaților de la A.N.A.F., cele de 15% pentru „condiții vătămătoare”!? Acordate unor putori care stau de la 08-16 numai la birou!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 27 Ian 2020
Euro   Euro   EUR   4.7798   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3348   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6747   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4707   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2443   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2877   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4438   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.8700   Stagnare
Anunturi MyTEX

Permite economia românească majorarea pensiilor cu 40%?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter