Expres

Opinia cititorului – Afirmatiile primarului din Rasnov privind aplicarea legislatiei funciare sunt contestate

  • logomytex.png
 

Kopony Helene sustine ca drepturile sotului ei, care a fost si deportat, n-au fost respectate
Privitor la articolul „D-ale retrocedarii la Rasnov” exista cate doua cereri de revendicare pentru aceleasi terenuri”, publicat in ziarul „Transilvania Expres” din data de 13 septembrie 2005, am primit un memoriu semnat de una dintre cititoarele nostre din Rasnov, Helene Kopony, care a dorit ca prin intermediul ziarului nostru sa ii ceara cateva lamuriri primarului din aceasta localitate. Mentionam ca primarul Adrian Vestea ne-a precizat ca nu doreste sa intre in dispute cu cititoarea noastra, sustinand ca ceea ce a declarate in cuprinsul articolului este demonstrat de acte.
„Interviul acordat contine foarte multe lucruri nereale, astfel: se afirma ca pe majoritatea suprafetelor de teren sunt cate doi solicitanti de buna credinta care ar trebui sa fie improprietariti. Este cunoscut faptul ca asupra unei suprafete de teren poate sa existe un singur proprietar sau mai multi proprietari in indiviziune. Afirmatia este fara suport. Dupa aparitia Legii nr. 18/1991, comisia de aplicare legislatiei in vigoare a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate la foarte multe persoane neindreptatite, care nu au detinut niciodata teren pe raza orasului Rasnov si prin urmare nu erau indreptatiti la reconstituire. O mare parte din titlurile emise sunt date cu incalcarea legii. Se afirma, de asemenea, ca aproximativ 70% din suprafetele de teren arabil figureaza pe acte cu cate doi fosti proprietari, unii pe extrase de carte funciara si altii pe titluri de proprietate. Terenurile arabile au facut obiectul Legii nr. 1/2000, iar Comisia constituita in baza acestei legi nu a facut nimic pana la data publicarii articolului.
Comisia de aplicare a L. 18/1991 a procedat la eliberarea de adeverinte de proprietate unor persoane neindreptatite.
Nu corespunde adevarului istoric faptul ca in 1945 Statul Roman a decis confiscarea a 2.000 ha de la cetatenii de etnie germana pentru motivul ca acestia ar fi colaborat cu nazistii. Sunt documente care atesta faptul ca majoritatea cetatenilor de etnie germana nu au colaborat cu nazistii/exemplificativ situatia cetateanului roman de etnie germana Kopony Mihaly, care nu a fost membru in nici o Organizatie Politica, a fost Comandantul Asociatiei Pompierilor voluntari din Rasnov si cand era caz de incendiu era prezent la fata locului indiferent de etnie.
Articolul contine si alte inexactitati. Spre exemplu se sustine ca la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, veteranii de razboi sau familiile celor decedati pe front au fost improprietariti pe aceste suprafete.
Veteranii de razboi sau rudele celor decedati au fost improprietariti in baza Legii nr. 44/1994. Pe raza orasului Rasnov au fost improprietariti un numar de opt veterani si nu cum gresit afirma primarul ca acestia au fost improprietariti cu 2.000 ha. A se vedea adeverinta eliberata de Asociatia veteranilor de razboi Rasnov. Dupa 1945 terenurile arabile au fost luate abuziv de catre autoritatile de la acea vreme si apoi au fost constituite CAP-urile fara a se face insa si cuvenitele mentiuni in registrele de publicitate imobiliara. In anul 2005 este promulgata Legea nr. 247, care reglementeaza situatia juridica a tuturor imobilelor preluate de catre Statul Roman. Acest act normativ instituie obligativitatea comisiilor de aplicare a legilor fondului funciar sa procedeze la verificarea legalitatii titlurilor de proprietate emise in baza legii normative anterioare. In situatia in care se constata incalcari ale legii, titlurile de proprietate astfel emise sunt lovite de nulitate absoluta. Pozitia pe care o adopta primarul orasului Rasnov in acest articol este aceea conform careia toate titlurile de proprietate emise pana in prezent sunt in conformitate cu legea, desi pe rolul instantelor de judecata se afla foarte multe dosare in curs de solutionare, alte chiar solutionate prin care au fost declarate nule o serie de titluri de proprietate. Logic ar fi ca aceste suprafete cuprinse in titlurile de proprietate sa fie restituite persoanelor indreptatite care fac dovada cu acte valabile, respectiv extrase de carte funciara care atesta titlul de proprietate. Regula generala consfintita in toate actele normative in materie funciara a fost si este aceea de restituire in natura pe vechile amplasamente. Exceptiile sunt limitat enumerate in actele normative sus amintite. Cu titlu de exemplu aratam si faptul ca exista lege care acorda prioritate la reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor care au fost deportate sau care au facut parte din lagarele de munca dupa 1945 pe teritoriul URSS. Kopony Mihail a fost concentrat si pe front cu armata romana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, eliberat pe data de 13 ianuarie 1945 si pe data de 21 ianuarie 1945 a fost deportat la munca in Rusia pentru reconstruirea pagubelor pe care le-au facut armata romana in timpul razboiului”.
Kopony Helene Martha


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare