#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

Guvernul României discriminează distribuitorii de alimente și cabinetele de medicina familiei!...

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au adresat o sesizare Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României cu privire la discriminarea distribuitorilor de bunuri de larg consum și a cabinetelor de medicina familiei din România prin excluderea de către Guvernul României de la eligibilitatea accesării programelor de finanțare nerambursabilă din fonduri europene. 

„Prin acest tip de discriminare se creează distorsiuni economice în piață din punct de vedere  concurențial și se produc prejudicii grave de dezvoltare economică, cu nerespectarea art. 45 din Constituția României conform căruia «Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate».

Joi, 22 aprilie a.c. vom continua dezbaterile din cadrul Comisiei senatoriale, ședință la care  sunt invitați și membri ai altor Comisii ale Sanatului României, membri ai Ministerelor economice,  continuând demersul asociațiilor noastre inițiat în prima întâlnire din data de 8 aprilie, ocaziei cu  care am arătat următoarele fapte concrete: 

- După aderarea României la UE, în majoritatea programelor de finanțare publică  nerambursabilă distribuitorii de bunuri și cabinetele medicale individuale au fost excluși de la  eligibilitate, ultimul exemplu notoriu fiind OUG nr. 130/2020. Această Ordonanță, deși modificată și  aprobată prin Lege 220/2020 în Parlament cu votul unanim, promulgă de Președintele Republicii și  publicată în Monitorul Oficial al României încă din 30 octombrie anul trecut, încă nu a fost pusă în  aplicare de Guvernul României fără nicio explicație publică. 

- În majoritatea Statelor membre ale UE Guvernele au inițiat și implementat mai multe valuri  de scheme de ajutor de stat pentru menținerea pe linia de plutire a antreprenorilor. ∙ În majoritatea Statelor membre ale UE Guvernele au acordat aceste forme de sprijin financiar  fără a face discriminare între categorii de antreprenori, condiția esențială fiind ca aceștia să facă  dovada contabilă că au pierderi financiare consistente ca urmare a efectelor pandemiei Covid – 19  și/sau a măsurilor de restricție impuse de autorități pentru prevenirea pandemiei. 

- Într-un răspuns al Directoratului General Politică Regională și Urbană al Comisiei Europene, adresat ACDBR, cu referire la Cadrul Temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat în contextul Pandemiei Covid - 19, se indică următoarele: «Cadrul Temporar a fost adoptat de către Comisie cu scopul de a oferi un cadru legal astfel încât să determine compatibilitatea măsurilor de ajutor ale  statului, create și implementate de Statul Membru pentru a face față posibilelor consecințe negative  cauzate de pandemia COVID-19. În principiu, excluzând sectorul financiar, Cadrul Temporar nu exclude niciun sector (economic) de la domeniul de aplicare. Statele membre pot totuși exclude  anumite sectoare sau angajamente de la ajutorul acordat în conjunctura pandemiei COVID-19.

Totuși, deoarece ajutorul acordat de Stat pune beneficiarii săi într-o poziție favorabilă față de  competitorii acestora (spre exemplu, oferirea de lichidități financiare), statele membre trebuie să se  asigure că, în baza puterii lor discreționare, selecția beneficiarilor ajutoarelor să fie bazată pe  criterii predefinite și obiectiv stabilite pentru a limita denaturarea competiției din piață».

Nerespectarea principiilor europene privind acordarea ajutoarelor de stat plasează România  pe poziția de unicul stat membru care, folosind o argumentare juridico-economică discriminatorie, aleatorie, poziționează operatori economici în concurență neloială atât în piața locală, cât și în cea  unională. 

Din aceste motive ne dorim ca dezbaterea din Comisia pentru drepturile omului, egalitate de  șanse, culte şi minorităţi din Senatul României să reprezinte forul de consultare publică pentru  înlăturarea din legislație și din cutuma de guvernare a instrumentelor de discriminare a tuturor  antreprenorilor români, plecând de la ilustrarea practicilor negative din domeniile sănătății umane și  securității alimentare. 

Guvernul nu a pus în aplicare de mai bine de 6 luni Legea 220/2020 de aprobare a OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe  nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei  provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene. 

Chiar dacă demersul nostru de a discuta aspecte cu impact major în economia națională reprezintă o premieră pentru Comisia parlamentară, ne manifestăm încrederea că se vor alătura și  alte asociații patronale și alți membri ai Parlamentului pentru a identifica soluții legislative care  vizează accesul liber la dezvoltare economică pentru toți operatorii economici români, precum și  accesul liber la fonduri nerambursabile pentru cabinetele de medicina familiei și  distribuitorii/comercianții de alimente”, s-a precizat într-un comunicat semnat de:

Ovidiu GHEORGHE - Președinte Asociația ACDBR - www.acdbr.ro

Dr. Raluca ZOIȚANU - Președinte Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie - www.fnpmf.ro

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+5 #1 Barbu Gh. 18-04-2021 13:48
Ce treabă au actualii „guvernanți”, holera galbenă și noii securici, cu economia țării? Pe ei îi interesează doar ce tunuri și țepe mai pot da acum în „starea” de „asediu/calamitate/rezbel”.
Îi interesează ce bani mai pot lua de la Big Farma cu injecțiile, inclusiv cele refuzate de alții, cu botnițele neconforme care vor să le bage pe gât populimii zi și noapte, cu „spitalele” făcute din transcontainere ... ASTA-I INTERESEAZĂ PE ACTUALII „GUVERNANȚI”, NU ECONOMIA ȚĂRII SAU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR!
Citat | Raportează către un administrator
Brașoveanul apulitic
+2 #2 Brașoveanul apulitic 18-04-2021 17:30
Li si rupi li se kaka leberalilor de români . Pășesc cu repedere spre dispariție precum țărăniștii .
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Anunturi MyTEX

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter