myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Consiliul Local a spulberat „Visul American” de pe Coasta Vacilor - Warthe II

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Consiliul Local Brasov a votat, vineri, respingerea prelungirii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - Coasta Vacilor, Warthe II, Colțul Putinarilor, cu extindere până la strada Cărămidăriei. Ca urmare, nu se mai poate construi ansamblul de blocuri „American Dream” pe dealurile din Șchei, proiect care a scandalizat în mare măsură populația Brașovului.

Privind în istoricul acestui proiect, vedem că, prin HCL nr. 528/2010 a fost aprobată documentaţia de urbanism cu titlul amintit, beneficiar fiind Primăria Municipiului Braşov, cu termen de valabilitate de 5 ani de la data aprobării, prelungită ulterior prin HCL nr. 484/2015 pentru o perioadă de 2 ani. 

Pentru că termenul de valabilitate tocmai se apropia de expirare (septembrie 2017), dezvoltatorul imobiliar a solicitat prelungirea. Doar că, de această dată, consilierii locali au decis să o respingă.

În expunerea de motive se arată: „În şedinţa Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului şi urbanism din data de 04.07.2017 a fost analizată solicitarea d-lui Drilea Marga Pompiliu Marian de prelungire a termenului de valabilitate a PUZ-ului. Prin Hotărârea nr. 128/2017, comisia a analizat şi stabilit să nu se mai prelungească perioada de valabilitate a documentaţiei #PUZ – Corelare indici urbanistici din documentaţiile PUZ Coasta Vacilor, Warthe II, Colţul Putinarilor, cu extindere până la strada Cărămidăriei’# - aprobată prin HCL nr. 528/2010, datorită faptului că aceasta nu conţine date actualizate şi nici suficiente detalii privind construirea. După expirarea termenului de valabilitate a acesteia, vor intra în vigoare reglementările urbanistice aferente PUG Braşov - aprobat cu HCL nr. 144/2011 (care a preluat şi corelat din punct de vedere funcţional şi urbanistic, prevederile documentaţiilor anterior aprobate), precum şi posibilitatea ca autoritatea locală să demareze procedurile legale de actualizare a documentaţiei de urbanism PUZ”.

În documentul citat se precizează și că, pornind de la situația prezentată, prin HCL nr. 340/28.07.2017, Consiliul Local Braşov a aprobat demararea procedurilor de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Braşov.

Având în vedere acest fapt, consilierii locali au avut de votat următorul proiect HCL Brașov: „NU se aprobă prelungirea valabilităţii documentaţiei PUZ – Corelare indici urbanistici din documentaţiile PUZ Coasta Vacilor, Warthe II, Colţul Putinarilor, cu extindere până la strada Cărămidăriei’’- aprobat cu HCL nr. 528/2010”.

Iluzia de pe Warthe

Amintim că în zona din cartierul Șchei există acest proiect privat ce vizează construirea unui complex imobiliar, cu promisiunea unui „vis american” împlinit. Așa a și fost promovat pe internet, ca „American Dream”, astfel încât cetățenii să încheie contracte în avans și, de ce nu, să și plătească o parte din costuri. Mai mult, cu cinci luni în urmă au fost demarate ample lucrări de decopertare a terenului de lângă strada ce face legătura cu Drumul Poienii, mai precis în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii. Dar singurele „hârtii” obţinute de la Primărie pentru acest proiect erau două certificate de urbanism, așa cum am prezentat anterior, eliberate în 21 aprilie 2017, la solicitarea proprietarului a două terenuri de aproximativ 40.000 de metri pătraţi.

Aceste certificate nu reprezintă altceva decât documente de informare cu privire la coeficienţii de urbanism aferenţi unei anumite zone. Nimeni nu are dreptul să construiască sau să demareze lucrări până nu deţine o autorizaţie de construire. Ce fac cei care promovează acea dezvoltare imobiliară pe internet nu reprezintă altceva decât promovarea unei iluzii. În acest moment nu se ştie dacă reţelele din zonă au capacitatea necesară pentru o dezvoltare imobiliară de asemenea dimensiuni, dacă se încadrează în coeficienţii de urbanism, dacă respectă condiţiile de înălţime, distanţă, dacă străzile din zona respectivă pot prelua maşinile aferente acelor apartamente etc. Sunt doar nişte poze frumoase pe internet. Este unul dintre cazurile în care cineva promite ceva ce nu are încă şi s-ar putea să nu aibă niciodată”, a declarat primarul George Scripcaru, imediat după declanșarea „revoltei cetățenești”, tot pe internet.

Cu 23 de voturi „pentru” și două abțineri, solicitarea dezvoltatorului imobiliar a fost respinsă. 

De menționat este că la ședința extraordinară CL Brașov de vineri a participat și deputatul USR de Brașov, Tudor Benga, care a punctat faptul că este foarte important ca, în luarea unor astfel de decizii importante pentru municipiu, să existe o consultare publică a cetățenilor urbei. 

Am participat împreună cu câțiva colegi de la USR Brașov la ședința extraordinară a CL Brașov pentru a pleda pentru un principiu fundamental în tot ceea ce ține de procesul decizional privind planificarea urbanistică: participarea cetățeneasca și transparența publică. În ședința de astăzi (vineri - n.r.) consilierii locali au respins la punctul 25 de pe ordinea de zi prelungirea PUZ-ului dintr-o parte a Șcheilor unde câteva proiecte au generat o puternică reacție cetățenească în ultimele luni de zile. Mă bucur ca aceste reacții nu au rămas fără ecou, dar și că plenul CL a ținut cont de ele”, ne-a transmis deputatul Benga. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Xulescu
0 #1 Xulescu 04-10-2017 18:31
Daca fac public un document prin care demonstrez ca primaria in frunte cu arhitecta sefa, vor sa concesioneze acel teren catre un alt dezvoltator imobiliar, un italian de data aceasta, intra jumatate de primarie si de usr la puscarie. :))
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 30 Oct 2020
Euro   Euro   EUR   4.8743   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1768   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4111   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5595   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2444   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1343   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4922   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   132.6900   Creștere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că după alegerile parlamentare vor urma restricţii mai dure?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter