myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAŞOV. Petiţie împotriva proiectului pentru construirea unei parcări sub Parcul Central

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În această perioadă se lucrează la studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru construirea unei parcări subterane la Parcul Central „Nicolae Titulescu”. Obiectivul ar urma să fie construit pe mai multe niveluri, cu o capacitate de 700 de locuri de parcare, din care 4% destinate persoanelor cu dizabilităţi, pe o suprafață construită de 4.180 mp.

Potrivit documentației aferente proiectului, parcarea de sub Parcul Central va avea sistem de acces automat, afișaj electronic al locurilor libere, senzori pentru identificarea eventualelor scurgeri de gaze la mașinile alimentate cu GPL, prize pentru încărcarea maşinilor electrice sau hibride, precum și sistem de supraveghere video. Înainte de începerea efectivă a lucrărilor, vegetația din parc, considerată valoroasă, va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisagistic şi vegetația relocată.  

Utilizatorii vor efectua plata prin intermediul casei automate, care va permite plata directă atât prin intermediul bancnotelor, monedelor cât şi a cardurilor. Având în vedere că amplasamentul se învecinează cu zona istorică a Municipiului Braşov, pentru situl respectiv va fi necesară şi o procedură de descărcare arheologică.

 

Petiţie împotriva proiectului

„Salvaţi Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov” este tema petiţiei lansate zilele trecute de membrii USR Braşov, pentru a fi oprită construirea unei parcări subterane în Parcul Central de către Primăria Brașov. Construcția unei parcări în zona centru se poate face doar printr-un Concurs de Soluții fără a afecta spațiile verzi existente, se arată în textul petiţiei.

Argumentul suprem este faptul că Brașov este deja unul din cele trei orașe din România (alături de București și Iași) aflat pe lista Uniunii Europene de infringement pe mediu.

„În Brașov avem 5 mp de verdeață/ locuitor, mult sub norma UE de 26 mp/ locuitor. Mai mult, cotele poluării cresc de la an la an, autoritățiile, în frunte cu Primăria și primarul Scripcaru, fiind incompetente în reducerea acestora și stabilirea Brașovului ca un adevărat oraș verde. Proiectul unei Parcări Subterane sub Parcul Central Nicolae Titulescu, propus și început de Primărie, reduce și mai mult șansele orașului de redresare a mediului, înrăutățind calitatea vieții locuitorilor și a turiștilor în zona centrală și arată direcția de dezvoltare dorită: mai puțin verde, mai multe mașini”, menţionează USR Braşov.

Sursa citată mai arată că Parcul Central este primul parc amenajat modern din Brașovul vechi, bazele lui fiind puse la mijlocul secolului XIX. Acest simbol al orașului conține specii de arbori de rășinoase și foioase, unele exotice, altele protejate, unele cu vârste mai mari de 100 de ani.  

„În cazul construirii unei construcții subterane, Primăria spune că «vegetaţia considerată valoroasă din Parc va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisager, iar vegetaţia considerată valoroasă va fi relocată». Mutarea unui arbore de 100 de ani se înâmplă rar (chiar deloc în România) și survine în general în cazuri de protejare a arborelui (boli, paraziți). Această operațiune (pentru care nu există personal calificat în România) este similară cu mutarea unei case de 60 mp cu 2 subsoluri și 4 etaje. Asumând că Primăria chiar ar face lucrurile corect (mutarea vegetaţiei şi proiect cu parcaj adâncit pentru parc ulterior), acest proiect devine astfel foarte scump şi nefezabil”, se precizează în petiţie.

USR-iştii spun că ar exista mai multe variante pentru reorganizarea traficului în zona centrală, cea mai bună putând a fi aleasă printr-un Concurs de Soluții organizat profesionist în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.  

foto: Claude Photo blog

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Costea Ion
+2 #1 Costea Ion 14-01-2019 18:26
Asta se întâmplă când ajung la putere viniturile semianalfabete din fundul Moldovei. Ce treabă are un moldovean pripășit, de foame, în Brașov, cu valorile orașului, cu spiritualitatea sa, cu arhitectura și cu istoria sa!?
N I M I C!!!! Și ca atare distruge tot.
Citat | Raportează către un administrator
dumy
+2 #2 dumy 15-01-2019 20:57
CINE ESTE VENETICUL ACELA CARE A PROPUS ACESTA ABERATIE , PRECIS NU ESTE BRASOVEAN !!! ACEST PARC ESTE UN SIMBOL AL ORASULUI SI SE AFLA ACOLO DE SUTE DE ANI , ACUMA VRETI SA DISTRUGET PARCUL NESIMTITILOR , ASA CUM SAU DISTRUS FABRICI SI UZINE TREBUIE SA DISTRGEM SI PARCURIL??? BRASOVENI !!SA SEMNAM ACEASTA PETITIE SI DACA TREBUIE SA IESIM CU MIC ,CU MARE SA IMPIEDICAM PLANUL DE DISTRUGERE AL FRUMOSULUI NOSTRU PARC !!!
Citat | Raportează către un administrator
Elisabeta Bodog
+2 #3 Elisabeta Bodog 02-02-2019 21:20
Sunt impotriva proiectului parcarii subterane sub parcul central.... Este cel mai vechi parc al Brasovului!!! Nu am incredere in stramutarea speciilor de arbori... cu siguranta ca nu vor supravietui! Deasemenea, se distruge si habitatul numeroaselor specii de pasari care isi petrec si iernile la noi! Din 2004 de cand m-am mutat pe str Sf Ioan, in perioada septembrie-mart ie, hranesc pasarile din parc, amenajand aproximativ 20 de locuri pentru hranit, acest lucru dandu-mi o satisfactie deosebita! Desi distrugerea parcului a inceput de anul acesta, intrucat o echipa de la Spatii Verzi au "toaletat"copac ii, taind crengile pana la o inaltime de aproximativ 3 metri, intr-un stil inestetic si neprofesional, ceea ce a dus la deranjarea habitatului pasarilor. In concluzie, nu trebuie lasat sa se realizeze acest proiect! Este necesar sa se organizeze proteste prin care sa aducem la cunostinta Primariei opinia brasovenilor cu privire la impotrivirea infaptuirii acestui proiect.
Citat | Raportează către un administrator
dumy
+1 #4 dumy 18-02-2019 10:26
ACEASTA PETITIE TREBUIE SA AJUNGA IN SPATIUL PUBIL SI BRAOVENII ADEVARATI !! TREBUI SA SEMNEZE ACEASTA PETITIE
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Joi, 13 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8344   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0836   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3431   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4894   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2471   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0866   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4718   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.1500   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că vom ajunge în situaţia de a depăşi 2.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter