myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Dispută pe viitorul drum forestier, realizat cu fonduri europene, între zona Răcădău și Pietrele lui Solomon

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Conducerea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt Brașov a prezentat, ieri, un amplu proiect de amenajare a drumului forestier Gorița, situat între Valea Răcădăului și Pietrele lui Solomon, pe o distanță de 11 km. Acesta ar fi al doilea din fondul administrat de RPLP Kronstadt și va fi amenajat cu finanțarea nerambursabilă 100%, în următorii 3 ani.  

Documentația a fost avizată de toate instituțiile responsabile pe zona de mediu, inclusiv Ministerul Mediului, iar RPLP Kronstadt derulează și procedura de obținere a autorizației de construcție.

„Suntem în momentul în care s-a făcut inventarierea și marcarea masei lemnoase de pe culoarul trasat de proiectant. Urmează procedura de licitare a acestei mase lemnoase și eu sper să se adjudece, astfel încât să putem pune la dispoziția constructorului, anul viitor, acest teren. O parte din suprafață va fi reîmpădurită în momentul în care va fi gata drumul. Accesibilizarea fondului forestier este condiția de bază a dezvoltării durabile a pădurii: nu poți să îngrijești pădurea dacă nu poți să ajungi într-un anumit punct, atât din punct de vedere tehnic, cât și în cazul unei calamități. În acest moment este o suprafață foarte mare de pădure în care nu poți ajunge și în care nu poți desfășura alte activități. De exemplu, dacă e un incendiu, nu poți interveni. În lipsa unui drum forestier într-o exploatare, pădurea va fi prejudiciată mult mai mult decât prin prezența acelui drum. În momentul în care acest drum va fi gata, se va scoate doar lemnul care va fi exploatat conform prevederilor legale, fie că va fi vorba despre exploatare în sine sau de lucrări de întreținere. În plus, la fel ca în cazul drumului Crucur, de exemplu, au de câștigat și iubitorii de natură, care îl pot utiliza pentru agrement, pentru mersul cu bicicleta sau pentru plimbare“ a declarat Dan Olteanu, directorul RPLP Kronstadt.  

Practic, drumul forestier va fi amenajat pe o suprafață de 15 ha. Culoarul stabilit de proiectanți va avea maximum 23 de metri front, iar după finalizarea lucrărilor, drumul va avea lățimea de 3,5 metri, zona adiacentă fiind apoi împădurită. Construcția drumului face parte din contractul de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice din proprietatea municipiului Braşov, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. 

Olteanu a mai spus că vor fi extrași 7.500 metri cubi de masă lemnoasă, iar acolo unde va fi afectată suprafața pe laterala drumului, vor fi replantări de arbori. 

Scopul acestui proiect este de a accesibiliza fondul forestier pentru asigurarea continuității tratamentelor silvoculturale și lucrărilor de îngrijire a arboretelor, precum și a recoltării de produse de masă lemnoasă, acces în caz de incendii şi, nu în ultimul rând, pentru a putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii. 

 

Se dorește dezbatere publică

Proiectul nu este nou, a mai fost prezentat cu trei ani în urmă, însă acum pare să-l fi descoperit o parte a societății civile, problematica fiind preluată de membrii USR Brașov, care suspectează niște ilegalități, dar mai ales atitudine incorectă a administratorilor publici față de cetățeni prin neconsultarea lor cu privire la intervenția în natură.

Astfel, senatorul USR de Brașov, Allen Coliban solicită administrației municipale să pună la dispoziție, în zilele următoare, sala de ședințe a Consiliului Local, după ce va fi pus în dezbatere publică acest proeict, iar până atunci să fie stopată orice fel de tăiere a arborilor. Reacția vine după ce, pe rețelele de scoializare, au apărut informații că mii de arbori au fost deja marcați pentru tăiere, între zonele Șchei și Răcădău.

„Vor fi distruse traseele turistice ce leagă Fântâna Dreptății de poienele Ogradă și Stechil, vor fi afectate străzi istorice din Șchei (ex: Pajiștei). Vrem pădure-parc! Am lansat și o petiție în acest sens, semnată deja de peste 2.000 de brașoveni, semn că sunt mulți aceia care se opun unui astfel de proiect”, a spus Coliban în conferința de presă susținută astăzi. 

citiți și

BRAŞOV. Drum forestier nou, construit cu fonduri europene

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 27-09-2019 16:28
Madam Vlad, „viitorul drum forestiere”???? Nu mai aveți angajați însărcinați cu corectura articolelor voastre? Că tare ați avea nevoie.
În rest, este salutară prezența acestor articole. De zece, de o sută de ori mai interesante decât trecutul borfetei decedate de Elodia.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 23 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9219   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7455   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5428   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2311   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3284   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5165   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.2700   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi că un profesor care este prins copiind ar trebui exclus din învăţământ?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter