myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Magistrații Curții de Apel, revoltați de INECHITĂȚILE din proiectul de lege care ar urma să-i lase fără PENSIILE DE SERVICIU

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Magistrații din cadrul Curții de Apel Brașov au anunțat, în urma Adunării Generale de ieri, că „este inacceptabilă abrogarea dispoziţiilor privind pensiile de serviciu”. Potrivit acestora, proiectul de lege care ar urma să-i lase fără pensii de serviciu este neconstituțional și creează inechități.

„Independența financiară a judecătorului – componentă indubitabilă a independenței judecătorului, ca esență a conceptului de «tribunal independent», consacrat de CEDO, a fost afirmată și reafirmată în documentele internaționale ale căror prevederi nu pot fi ignorate, având în vedere angajamentele luate de Statul Român. Prin Principiile Fundamentale ale Independenței Justiției, adoptate de ONU în 1985, s-a stabilit că este de datoria tuturor guvernelor şi a celorlalte
instituţii de a respecta independenţa corpului de judecători, fiind de datoria fiecărui stat membru să asigure resursele adecvate pentru a permite ca aceștia să îşi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător”, se arată într-un comunicat remis de Curtea de Apel Brașov.

Magistrații susțin că proiectul de lege lasă neatinse pensiile de serviciu ale militarilor și polițiștilor, precum și ale angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Măsura drastică și neconstituțională lasă neatinse pensiile de serviciu ale militarilor (inclusiv personalului din instituțiile/autoritățile din domeniul siguranței naționale) și ale polițiștilor – urmând să beneficieze, în continuare, de aceste pensii și personalul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Inechitățile ce se creează sunt evidente și cu totul nejustificate, nesocotind specificul activității de judecător, procuror, precum și interdicțiile/incompatibilitățile
numeroase și continue pe perioada exercitării profesiei (facem trimitere inclusiv la jurisprudența CSM, prin care au fost dezvoltate aceste incompatibilități/interdicții în anii trecuți)”, se arată în comunicat.

Magistrații au venit și cu exemple ale inechităților care ar rezulta din proiectul de lege:

-Personalul ANP, care aparține ierarhic de Ministerul Justiției, continuă să beneficieze de pensii de serviciu, în timp de judecătorii și grefierii nu; așa fiind, judecătorul de supraveghere a privării de libertate care supraveghează şi controlează asigurarea legalităţii în executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate la penitenciar, nu va avea pensie de serviciu, dar personalul penitenciarului va beneficia de această pensie;

-Procurorii care instrumentează cauzele penale, judecătorii care le soluționează și grefierii care participă la activitatea de urmărire penală, respectiv de judecată, nu vor avea pensie de serviciu, însă polițiștii care vor face acte în acele dosare, potrivit competenței lor, sub supravegherea şi din dispoziţia procurorului, vor avea astfel de pensie;

-Judecătorii şi procurorii militari vor continua să beneficieze de pensie de serviciu (dat fiind că proiectul conţine abrogarea art. 82 alin. (7) din Legea nr. 303/2004, însă vor păstra pensie de serviciu ca militari), în timp ce judecătorilor şi procurorilor de la celelalte instanţe/parchete nu li se va mai recunoaşte acest drept.

Potrivit Curții de Apel Brașov, din punct de vedere statistic, în raport de numărul total al pensiilor de serviciu (circa 250.000), cele ale judecătorilor şi procurorilor (3301) reprezintă 1,32 %, iar faţă de totalul general al pensionarilor din România, de 4.476.833 (potrivit site-ului CNPP), procentul este de 0,07 %.

„Constatăm că eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor intră în vădit conflict atât cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale, cât şi cu reglementările şi recomandările internaţionale şi europene, afectând în mod grav
independenţa justiţiei. Suntem deschişi în acelaşi timp dialogului cu celelalte puteri ale statului pentru ajustarea prevederilor legale care au generat – prin modificările recente – anomalii referitoare la modul de calcul al cuantumului pensiilor de serviciu, astfel încât pensia de serviciu să nu poată depăşi cuantumul salariului net al unui judecător în funcţie. În situaţia în care punctul de vedere al magistraţilor nu va fi avut în vedere, ne rezervăm dreptul de a folosi toate mijloacele legale, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a sesiza organismele interne şi europene, pentru a lua măsurile cele mai eficace şi mai urgente, în vederea apărării şi restabilirii normelor legale de protecţie împotriva unor imixtiuni, ce afectează independenţa judecătorilor, legitimate prin avansarea sau edictarea unor proiecte de lege”, se concluzionează în comunicat. Acesta poate fi găsit, în variantă completă - AICI.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+4 #1 Raoke Kaka 22-01-2020 18:19
Tupeul acestor prăpădiți nu are limite!!! Auzi la nenorociți: faptul că încearcă să se desființeze o parte din pensiile speciale, cele acordate lor, este numit: „inechitate”!!!
Câtă jegoșenie umană există în ipochimene să pomenească de „reglementări și recomandări internaționale și europene”!!! Păi noi suntem singura națiune care dăm pensii speciale! Suntem singurii care pensionăm haite la 40 de ani, cu 25 de ani mai repece decât este normal și legal!!!
TOATE PENSIILE SPECIALE TREBUIE DESFIINȚATRE, NU DOAR ALE PRĂPĂDIȚILOR DIN „JUSTIȚIE”!!! TOATE!!!!
Citat | Raportează către un administrator
Eu
0 #2 Eu 22-01-2020 20:27
Dacă va făceați treaba,voi și toți ceilalți, nelăsand toți infractorii sa jefuiască țara,erau bani ptr.pensii speciale.Asa,pl ângeti la mormânt străin,mai ales că mulți infractori sunt din rândul celor cu pensii speciale.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
+2 #3 Raoke Kaka 22-01-2020 20:47
Citez pe Eu:
Dacă va făceați treaba,voi și toți ceilalți, nelăsand toți infractorii sa jefuiască țara,erau bani ptr.pensii speciale.Asa,plângeti la mormânt străin,mai ales că mulți infractori sunt din rândul celor cu pensii speciale.


Puneți problema într-un mod cât se poate de greșit. Aceste pensii speciale sunt ilegale și imorale! Ei trebuiau să-și facă treaba pentru care au fost plătiți și atât. Că ei au fost plătiți, regește chiar, pentru ceea ce aveau în „fișa postului”.
Pensia este cu totul și cu totul o altă mâncare de pește. Pensia este un drept al celor ce-au muncit și au contribuit la fondurile de pensie, lucru problematic în cazul bugetarilor. Asta nu înseamnă că ei nu merită pensie dar nu cum li s-a oferit de către cea mai antinațională și mafiotă organizație din România: P.S.D.-ul.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Lun, 10 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8359   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1129   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3702   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4883   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2465   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0721   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4725   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.0100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că braşovenii respectă măsurile stabilite de autorităţi împotriva răspândirii coronavirusului?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter