myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

EXCLUSIV. BRAȘOV. Procurorii au răspuns: SUA vor prelua ancheta privind accidentul produs de militarul american

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
După greutățile pe care le-am întâmpinat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, întrucât reprezentantul instituției mi-a pus din start la îndoială calitatea de jurnalist și mai că era să-mi închidă telefonul în nas, sub pretextul că aș putea fi și de la „KGB”, astăzi am primit răspuns, în scris, de la reprezentanții Parchetului General cu privire la accidentul rutier produs de un militar american, pe data de 7 iulie, pe Drumul Poienii din Brașov. Astfel, procurorul șef din cadrul Biroului de informare și relații publice, Ramona-Daniela Bulcu, ne-a informat următoarele, tot în scris: „În cauza la care faceţi referire, constituită pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj (n.r. unde sunaserăm, fiind îndrumați de procurorii militari brașoveni), având în vedere calitatea de militar aflat în misiune a uneia dintre persoanele implicate în accident (n,r, șoferul vinovat de accident), urmează ca, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală şi ale acordurilor internaţionale (Acordul NATO – SOFA), autorităţile române competente să efectueze transferul de proceduri către autorităţile competente din Statele Unite ale Americii”. Cu alte cuvinte, ancheta va fi preluată de autoritățile americane, așa cum prevede Acordul NATO-SOFA.
Alaltăieri, întrucât informațiile întârziau să vină din partea procurorilor români, le-am solicitat informații, tot în scris, reprezentanților Ministerului Apărării SUA și suntem în așteptarea unui răspuns. 
 
Ce presupune Acordul dintre România și SUA
În fapt, potrivit Articolului III (Jurisdicția penală) al Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind statului forțelor SUA în țara noastră, „(1) România recunoaște importanța deosebită a controlului disciplinar exercitat de Autoritățile Militare ale Statelor Unite asupra membrilor Forței și de efectul pe care acest control îl are asupra pregătirii operaționale. În consecință, pentru îndeplinirea angajamentului de apărare colectivă, România își exercită voința suverană de a renunța la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicției sale penale, în conformitate cu Paragraful 3 (c) al Articolului VII al Acordului NATO SOFA. (2) Pe baza unor aranjamente speciale care pot fi făcute pentru infracțiunile cu gravitate redusă sancționate prin amendă sau arestare pe durată mai mică de 1 an, Forțele Statelor Unite vor notifica autoritățile române competente despre cazurile individuale care cad sub incidența prevederilor Paragrafului 1 ale prezentului Articol. (3) Când autoritățile române competente cosideră că un caz grav, de o importanță deosebită și de interes major pentru România, impune exercitarea jurisdicției române, ele pot reveni asupra renunțării stipulate în condițiile Paragrafului 1 al prezentului Articol, printr-o declarație scrisă către Autoritățile Militare americane competente, în termen de 30 de zile de la primirea notificării prevăzute în Paragraful 2 al prezentului Articol”. Dacă există nedumeriri referitoare la autoritatea care va exercita jurisdicația cu privire la o anumită infracțiune, „Autoritatea Română care se ocupă de caz va suspenda procedurile până când Părțile decid cu privire la jurisdicție”, specifică Articolul IV al acordului dintre țara noastră și SUA. Mai multe informații din Acord găsiți AICI!  
 
 
Amintim că, din surse neoficiale şi potrivit martorilor, militarul american se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, atunci când a produs accidentul. Oficial, conducătorul vinovat de accident - adică militarul - a pătruns pe contrasens, din cauza vitezei excesive, într-o curbă, în zona staţiei RAT „Stejeriş”, şi a lovit un autoturism care se deplasa regulamentar. În urma impactului, o tânără în vârstă de 22 de ani, pasageră în maşina şofată regulamentar, a ajuns la spital, cu leziuni costale. 
 
CITIȚI ȘI:
 
 
 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Andy
0 #1 Andy 14-07-2015 18:29
Materialul incepe la persoana intai: "le-am întâmpinat", "mi-a pus din start la îndoială calitatea de jurnalist", "era să-mi închidă telefonul" dupa care trece la persoana a treia: "procurorul șef din cadrul Biroului de informare și relații publice ne-a informat" etc.

Nu e bine!
Citat | Raportează către un administrator
Raluca Olteanu
0 #2 Raluca Olteanu 14-07-2015 18:57
„Ne-a informat” este persoana întâi plural, nu persoana a treia și am folosit-o, pentru că așa obișnuim să folosim în materiale, referindu-ne la întreaga redacție, dar vă dați seama că la telefon am vorbit doar eu și doar pe mine m-a luat la rost procurorul clujean, deci nu puteam folosi pluralul și la începutul materialului.
Mulțumesc pentru atenționare, oricum!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 27 Oct 2020
Euro   Euro   EUR   4.8741   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1264   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3742   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5376   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2422   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1311   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4921   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.4900   Scădere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că scenariul roșu COVID-19 în municipiul Brașov trebuia aplicat imediat?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter