myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

Cu video Adevărul despre mirosurile din Brașov - Care sunt rezultatele ultimelor analize ale emisiilor și imisiilor din zona rampei ecologice de deșeuri

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Mirosurile neplăcute „atacă” frecvent orașul spre disperarea brașovenilor care își pun semne de întrebare cu privire la sursa acestora. Buletinele de analiză efectuate de către laboratoare acreditate în domeniul protecției mediului demonstrează că emisiile și imisiile (care sunt cuvinte cheie în domeniul evaluării prezenței compușilor nocivi în aer)din zona rampei ecologice de deşeuri sunt în limitele normale. Acest lucru a fost confirmat și de ultimele controale ale comisarilor de mediu, deşi compania care administrează depozitul ecologic a devenit un fel de „țap ispășitor” pentru această situație fără precedent.

Problema mirosurilor care învăluie orașul nu are o rezolvare concretă din partea autorităților, care nu au reușit să stabilească un vinovat. Cu toate acestea, în spațiul public, vina este pasată în continuare, doar pe bază de supoziții, companiei care administrează rampa ecologică de deșeuri a Brașovului. În acest context, au existat numeroase controale la rampa amplasată la ieșirea din Brașov spre Tărlungeni, iar probele prelevate arată negru pe alb că nu există depășiri ale parametrilor în ceea ce privește emisiile și imisiile din apă, sol sau aer, nici în incinta acesteia, dar nici în zona limitrofă.

Probe luate din cartierele Brașovului și comunele vecine

În conformitate cu autorizația integrată de mediu pe baza căreia depozitul ecologic de deșeuri funcționează, administratorul acesteia, SC Fin-Eco SA, efectuează în permanență analize și măsurători ale emisiilor și imisiilor atât de pe întreaga suprafață a depozitului și din stația de sortare, respectiv din cinci puncte diferite, cât și din diferite zone locuite ale Brașovului, printre acestea numărându-se zona Calea București, cartierele Craiter, Triaj, Tractorul, Florilor, Liziera, precum și din comunele Hărman și Sânpetru. În aceste cazuri, probele au fost prelevate din câte patru puncte diferite ale fiecărei locații, analizele fiind efectuate prin intermediul unor laboratoare special autorizate și acreditate conform legislației aplicabile.

Astfel, Laboratorul de protecția mediului Wessling România (membru al unei cunoscute reţele de laboratoare din Europa cu sediul central în Altenberge, Germania), a prelevat noi probe în decursul lunii august, parte dintre acestea fiind analizate în laboratoarele companiei din Uniunea Europene, singurele specializate în determinarea anumitor substanțe poluante.

În conformitate cu rezultatele măsurătorilor efectuate în zona depozitului ecologic, nivelul de Hidrogen sulfurat, dar și emisiile de amoniac sau de Metilmercaptan sunt cu mult sub limitele maximale admise conform autorizației de mediu. Nu în ultimul rând, și compușii organici volatili (peste 120 de indicatori, printre aceștia numărându-se benzen, toluen, metil-etil-cetonă, butanol, clormetan, cloroform, acetonitriți) sunt și aceștia sub limita prevăzută.

Rezultatele analizelor din zonele rezidențiale ale Brașovului

De altfel, în decursul lunii august au fost prelevate noi probe și din zonele rezidențiale enumerate mai sus. În conformitate cu aceste analize, parametrii pentru emisiile de Hidrogen sulfurat, Amoniac, Metilmercaptan, dar și pentru compușii organici volatili au fost sub limitele maximale prevăzute de autorizația de mediu emisă pentru depozitul ecologic. Reprezentanții Fin-Eco declară că probele impuse prin autorizația integrată de mediu, la o distanță atât de mare de depozit, nu au însă nici o relevanță practică, datorită multiplelor surse de poluare ce se pot intercala, ca de exemplu, stații de asfalt, îngrășămintele organice împrăștiate pe terenurile agricole sau dejecțiile de la crescătoriile de păsări din jurul Brașovului.

Comisari de Mediu din Covasna, în control la Brașov

Mai mult, activitatea depozitului este monitorizată periodic de către organele abilitate cu atribuții de control (Garda de Mediu) în vederea respectării cerințelor legale privind depozitarea deșeurilor în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, ale Ordinului  nr.95 din 12 februarie 2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare şi procedurilor preliminare de acceptare a deşeurilor la depozitare şi lista naţională de deşeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deşeuri, etc. Ultimul control a fost efectuat săptămâna trecută de către comisari ai GĂRZII DE MEDIU COVASNA, iar în conformitate cu procesul-verbal încheiat la finalizarea acțiunii, NU AU FOST DEPISTATE PROBLEME ȘI NU A FOST APLICATĂ NICI UN FEL DE SANCȚIUNE administratorului rampei ecologice a Brașovului.

Tocmai pentru a respecta rigorile legislației de protecția mediului, compania Fin-Eco SA a efectuat în perimetrul rampei ample investiții în ceea ce privește sistemul de epurare a apelor uzate, vidanjare, montare detectoare de radiații, montare biofiltre și refacere perdea vegetală de protecție, în valoare de aproximativ 65.000 de euro la care se adaugă costurile analizelor de laborator pentru determinarea emisiilor și imisiilor, în valoare de peste 42.000 de euro, pe an.

Celulele închise, acoperite cu mai multe straturi de membrane

Totodată, în primăvara acestui an, Fin-Eco SA, a demarat o investiție de anvergură, ce depășește 3 milioane de euro, pentru închiderea celor două celule în care s-a sistat depozitarea deșeurilor. Până acum, constructorul a lucrat la reconfigurarea celor două celule, în vederea terasării și creării unor pante care să permită scurgerea controlată a apelor pluviale, precum și introducerea sistemului de rețele necesar captării biogazului din puțurile care au fost amenajate încă de dinainte de începerea depozitării deșeurilor. „Am lucrat la modelarea geometriei celor două celule, iar acest lucru a presupus lucrări de reașezare și modelare a taluzurilor, astfel încât să rezulte pantele corespunzătoare conform proiectului tehnic de închidere. Peste deșeuri a fost așternut un strat de pâmânt de 50 de cm în vederea stabilizării, iar, în prezent, a început montarea sistemului de membrane geocompozit, care au atât rolul de impermeabilizare, cât și de drenare a apei și biogazului”, au explicat reprezentanții firmei constructoare.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Tudor M.
0 #1 Tudor M. 03-10-2019 12:40
Observ ca FIN ECO a lansat o campanie in presa locala, prin care se apara de acuzatii. Cateva observatii (pareri personale): 1. Emisiile si imisiile NU au legatura cu mirosul oribil. 2. Cine a platit studiul firmei Wessling România ? Cumva chiar FIN-ECO ? 3. Cel mai simplu ar fi ca cei de la Garda de mediu sa nu creada in studiile acestea ci se duca pe sursa mirosului si sa gaseasca sursa mirosului. Dar, probabil, nu vor sa se deranjeze si nici sa deranjeze pe cineva.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
-1 #2 Raoke Kaka 03-10-2019 15:33
Citez pe Tudor M.:
Observ ca FIN ECO a lansat o campanie in presa locala, prin care se apara de acuzatii. Cateva observatii......Dar, probabil, nu vor sa se deranjeze si nici sa deranjeze pe cineva.


Stimate domn, dumneavoastră chiar sperați ca asistații de la garda de mediu să iasă pe teren??? Pe ce lume trăiți? Chiar nu ați avut deloc de-a face cu bugetarii din zilele noastre?
Ăștia orice ar face, numai treaba pentru care iau salarii de nababi nu.
Citat | Raportează către un administrator
Dorin S.
0 #3 Dorin S. 06-10-2019 17:26
"Lăsați glumele de cârciumă" sună o formulare germană.Procese le verbale de control ale Gărzii de Mediu se întocmesc electronic și sunt automat înregistrate în baza centrală de date.Și apoi, pe ce vă bazați când emiteți suspiciuni de incorectitudine referitoare la analizele efectuate de APM Brașov și Wessling România,sau de afirmațiile FIN ECO? Opinez că astfel de raționamente au mai degrabă "miros".Aviz și celor care vor că culeagă voturi,semănând vânt.
Citat | Raportează către un administrator
Dorin S.
0 #4 Dorin S. 06-10-2019 17:41
"Lăsați glumele de cârciumă" sună o formulare germană.Procese le verbale întocmite de Garda de Mediu sunt automat înregistrate în baza de date centrală.Și apoi,pe ce vă bazati când emiteți suspiciuni de incorectitudine referitoare la analizele efectuate de Wessling România sau APM Brașov? Opinez că mai degrabă astfel de rațiuni au"miros".
Aviz și celor care încearcă să obțină voturi,semănând vânt.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 20 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9452   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3585   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9366   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7614   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2416   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4893   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5284   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Rusia va ataca Ucraina?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter