myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. „Modelul Iliescu” pentru încă un mandat la șefia Universității „Transilvania”

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

De fapt, am putea spune și modelul (altfel regretatului) rector Sergiu T. Chiriacescu, al cărui nume a fost atribuit Aulei Universității „Transilvania”. Vorbim despre faptul că prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, aflat pentru al doilea mandat – care ar trebui să fie și ultimul - la conducerea instituției brașovene, a găsit chichița legală să candideze pentru a treia oară la aceeași funcție. Cum legea prevede doar  două mandate, însă complete, unii rectori au găsit un subterfugiu: se suspendă din funcție pentru o lună și astfel mandatul e incomplet. Șapte asemenea situații a depistat „Libertatea” printre șefii universităților de stat din țară. Cinci dintre ei s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații ale Ministerului de Afaceri Externe (MAE), ca destinaţii fiind Maldive, Thailanda, Burundi sau Capul Verde. Alți doi s-au suspendat, tot pentru o lună, unul ca să predea în China , altul ca să fie consilier în Bosnia Herțegovina. Toți ocupă fotoliul de rector din 2012 şi ar trebui să-şi părăsească funcţiile în 2020, dar ar intenționa să canddeze din nou, invocând mandatul incomplet. Același argument l-a folosit Ion Iliescu atunci când a candidat pentru a treia oară la președinția României, ca și, cum spuneam, prof. univ. dr. ing. Sergiu T. Chiriacescu, când a intrat în cursă a treia oară pentru funcția de rector al universității brașovene. Potrivit sursei citate, cei șapte sunt: Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara; Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș, Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov; Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad; Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor, fost ministru al Educației; Călin Oros, rectorul Universității Valahia din Târgoviște; Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Profesorul Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, s-a suspendat între 28 octombrie 2018 și 20 noiembrie 2018, interval care se suprapune cu perioada delegației din Maldive. Contactat de „Libertatea”, Abrudan a confirmat că va candida pentru un nou mandat. Rectorul a explicat că a fost plecat „într-un turneu diplomatic la invitația ministrului de externe pentru candidatura României la un loc în Consiliul de Securitate al ONU” și a motivat de ce nu și-a delegat atribuțiile, în loc să se suspende: „Credeți că ar fi fost normal să iau o lună salariu de la universitate, când eu sunt plecat din țară? Ar fi fost etic? Suspendarea a fost făcută cu votul unanim din partea Senatului, membrilor li s-a spus că, dacă mi se aprobă suspendarea, o consecință va fi inclusiv posibilitatea de a candida din nou”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 04-10-2019 10:29
No, ce exemplu au de urmat studenții acestei instituții de învățământ? Că legea-i făcută doar pentru a fi ocolită. Ce-i drept, și legea este făcută în așa fel încât să permită acest lucru.
Citat | Raportează către un administrator
Nedumeritu
+1 #2 Nedumeritu 04-10-2019 14:04
No, ca io nu mai inteleg cum vine asta: legea e ocolita dar e conform legii. Adica ce ne convine din lege o fi etic si moral, iar ce nu ne convine din aceeasi lege nu mai e etic si moral?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3869   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8407   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7398   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4377   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.4400   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că filiala Braşov a PNL îl va urma pe Ludovic Orban în partidul pe care acesta a anunţat că o să-l facă?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter