myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Ziua Unirii, sărbătorită fără „să dăm mână cu mână”

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Citiți și:

BRAȘOV. „Bătrâne” ca Unirea, reîmprospătate cu dragoste

La fel ca la Ziua Națională, în 1 decembrie 2020, Ziua Unirii Principatelor Române - 24 Ianuarie 1859 a fost sărbătorită în mod restrâns, în Piaţa Unirii (Prundului - Șchei). Oficialităţi civile şi militare, preoţi, politicieni și cetățeni veniți cu gândul de-a vedea dacă se face o sărbătorire sau doar aflați în zonă au luat parte la ceremonialul religios şi militar, organizat în jurul Monumentului Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii. A lipsit obişnuita „coroniadă”. Preoţii au oficiat o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite ţării şi poporului român, dar şi de binecuvântare. Au lipsit, din motive de pandemie, Hora Unirii și spectacolul folcloric.

„Ziua de 24 Ianuarie 1859 rămâne în istoria noastră ca unul dintre momentele fundamentale, întemeietoare, în care am demonstrat că suntem o națiune ce găsim voința și puterea de a duce la bun sfârșit mari proiecte.
În acea zi, românii au făcut, cu o determinare care a depășit jocurile de culise externe ale epocii, primul pas în direcția înfăptuirii statului național și transformarea acestuia într-unul modern. Iar acest pas a deschis o nouă pagină de istorie și s-a dovedit unul crucial pentru ce avea să se întâmple ulterior: proclamarea independenței în 1877 și Unirea de la 1 Decembrie 1918.
În acest context, cred că este foarte important să amintim că și Brașovul a avut un rol deloc de neglijat: în luna mai a anului 1848, aici s-a elaborat programul-legământ intitulat «Principiile noastre pentru reformarea patriei», care cuprindea, ca obiectiv fundamental, unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc.
Data de 24 Ianuarie 1859 reprezintă actul fondator al statului român modern, înfăptuit de lideri patrioți, vizionari, care au înțeles că există momente în istorie pe care un popor nu are voie să le rateze. Și au înțeles că a-ți servi țara și a răspunde așteptărilor neamului tău este cea dintâi obligație și cea mai mare cinste care i se face unui om politic.
Noi, cei de astăzi, avem datoria morală de a ne onora înaintaşii pentru  actele de patriotism, de multe ori duse până la jertfă, prin care ne-au făcut o țară. Avem, însă, și responsabilitatea uriașă de a avea grijă de această moștenire și de a transmite urmașilor noștri o Românie care să aibă un loc cât mai bun între statele Europei și ale lumii. Iar aceasta n-o putem face decât dacă urmăm pilda artizanilor Unirii. Pentru că, așa cum a spus un mare gânditor, suntem la fel de puternici pe cât suntem de uniți și la fel de slabi pe cât suntem de dezbinați”, este mesajul transmis de către Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

La rândul său, primarul Allen Coliban a scris pe Facebook două mesaje despre această zi de sărbătoare, adresate brașovenilor și nu numai:

„Momentan, pandemia ne împiedică să «dăm mână cu mână», dar avem speranța că vom depăși cu bine aceste vremuri și că vom «învărti hora frăției» din nou. La mulți ani, români! La mulți ani, România!” .
„Acum 162 de ani, Principatele Române făceau primul pas pentru realizarea unui stat național român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească. La mulți ani de sărbătoarea Micii Uniri!”.
 
Pe de altă parte, primarul a rămas după ceremonie să stea de vorbă cu câțiva brașoveni aflați în Piața Unirii.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+4 #1 Barbu Gh. 24-01-2021 18:31
Uite acolo adunătură de paraziți: popi, militaurizați și puliticieni. Unii mai prăpădiți ca alții!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 26 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9208   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1716   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7543   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5451   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2314   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3240   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5159   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu restricționarea traficului auto în centrul orașului?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter